March 2009


pelbagai_misciconTertarik dengan lagu yang didendangkan oleh Arash yang berentak persian hiphop membuatkan aku struggle  search internet utk download album brader ni.  Usaha aku berjaya, bukan setakat the latest album (2008) berjaya aku sedut, malah aku berjaya jugak ‘menyedut’ album brader ni thn 2005 (salah satu lagunya  dimasukkan dalam salah satu filem bollywood, ala macam lagu ‘tinak tinak tana’ jugaklah) dan album remix, crossfade.  Memang berbaloi betul usahaku,  semua lagu dalam album dia ni memang best giler.   kalau lagu dangdut menyebabkan kita bergelek-gelek pinggang, tetapi yang ni, bukan setakat pinggang, malah semua anggota badan sekali nak bergerak-gerak..My Gosh!!!! nasib baik sorang-sorang kat rumah, tak ler malu seperti ‘jejaka mix terakhir’….kalau di gym, barulah bersemangat sakan apabila dengar lagu-lagu berentak persian dance & hip hop sambil working out…ahaks…

arash

kembara_traveliconKalau dah banyak sangat kerja, badan jadi lesu, otak pun jadi batu, dan lidah boleh jadi kelu (yer ker jangg…).  Jadi, jom kita rehat dulu, bersiar-siar di taman sambil menikmati keindahan alam. Almaklumlah la ni tengah musim bunga, rugi kalau tak menjengah ke taman-taman di sekitar kawasan.

Minggu ni aku berpeluang menjengah ke Koganei Park, sekitar Ichigaya pathway nak ke Hosei Main Campus (di Ichigaya), Yoyogi Park, Sumidagawa dan akhirnya ke Ueno Park.. Syukur cuaca agak cerah, dan aku gunakan peluang ini utk mengambil gambar bunga-bungaan (cewah..jadi mat bunga pulak dah) termasuklah sakura. Memandangkan masih di minggu awal hanami, jadi sakura belum dapat dilihat secara menyeluruh.  Jom, kita menjengah suasana di tempat-tempat yang aku sebutkan tadi.

Koganei koen

p3280086

Semua golongan masyakarakat menyambut kedatangan hanami terutamanya sakura yang menjadi simbol Jepun, akan berpiknik di bawah pokok sakura yang rendang…kalau masyarakat kita, nak ke berpiknik di sebelah pokok bunga raya yang menjadi bunga kebangsaan kita????

p32801321

Nak ku kata bunga menjarum kuning…memang sah bukan..kesimpulannya, aku tak tau…ahaks..

Ichigaya koen

p3290168

bunga sakura yang berwarna krim..perghhh!!!! kirei na…..

p3290171

Pokok sakura yang belum berbunga sepenuhnya…tempat ni amat sesuai bagi yang nak ‘bertenet’ dan digunakan sepenuhnya oleh golongan mahasiswa/i Hosei Daigaku….

Yoyogi koen

p3290182

Seperti di Koganei Koen, hujung minggu digunakan sepenuhnya untuk berpiknik bersama keluarga, rakan taulan dan utk menunjukkan bakat dan skill masing-masing…sambil mengambil shot2 yang menarik perhatian, aku terserempak pulak dengan member-member  aku yang tengah berpiknik..watchaaaa!!!

p3290186

Kalau kat malaysia, setakat beli bunga palsu jer ler sebagai perhiasan terutamanya utk raya..la ni..ahahaha…dapat menyentuh dan menghidu yang original…caya ler…..

Sumidagawa

p3290208

Mula-mula aku pikirkan bunga ros, rupa2nya bukan…nah!!! pandai-pandai ler korang cari sendiri nama bunga nih…tugasan utk korang tau….kekekekek…

p3290204

Berjalan di bawah lindungan pokok-pokok sakura…damai jer rasanya…

Ueno Koen

p3290221

Di mana ada koen, di situlah masyarakat Jepun suka berpiknik..walaupun masih sejuk, ianya tak menjadi penghalang utk berjumpa kawan-kawan sambil bergurau senda..Kanpaiii!!!

p3290224

Yang ni pulak sakura yang berwarna pink….fuiyooo!!! shiawase da ne…

kembara_travelicon“Kimochii!!!….sugoku kimochii…!!!”Aku berteriak selepas beberapa minit berada dlm onsen…Member sebelah terus menyapa, “Matto, nani ga kimochii no?..sambil dia gelak kat aku…Dengan suhu air yang agak panas…lebih 50 degrees aku rasa, aku berendam lebih 30 minit dalam satu onsen, kemudian berehat sekejap sebelum masuk ke satu onsen yang lain pulak.

Aku dah diberitahu oleh member2 yang lain tentang adab2 masuk ke onsen. Aku bagitau, Sebelum masuk ke onsen, aku dan kawan-kawan sebilik (4 orang sebilik, termasuk aku sendiri), bersalin dari mengenakan pakaian biasa ke pakaian yukata.  Selepas itu, kita org pun bergerak ke onsen di tingkat 1, menanggalkan yukata yang dipakai tadi dan diletak dalam bakul yang disediakan di setiap rak. Sebelum masuk ke onsen, kena ‘warming up’ (basahkan anggota badan dari hujung kaki hinggalah ke anggota badan yang lain) dan barulah masuk ke onsen, supaya tak terkejut (opocot) badan tu. Sambil berborak dan menenangkan fikiran, wow!!! betapa nikmatnya… Tak boleh lama sangat dalam onsen, kena rehat seketika (keluar dari onsen) dan berborak lagi sambil bergerak ke onsen yang satu lagi. Perkara yang sama juga, perlu membersihkan diri (tapi onsen yang ini kena bersyampu dan menyabunkan diri sebelum berendam dalam onsen)…

Keluar dari onsen, kita orang berkumpul di salah satu bilik dan meneruskan aktiviti-aktiviti yang seterusnya seperti sesi taaruf, games ‘twister’ & uno…tak senonoh langsung bebudak ni…(yer ler tuh….aku sendiri pun join jugak…ahakss).

p3200019

New Ooruri Hotel, Kinugawa Onsen, Nikko

p3200027

Selepas check-in di hotel dan lunch hour, aku and da gang pegi melawat Unesco World Heritage, “Toshogu Shrines”, JPY 1500 bayaran dikenakan.

p3200032

Macam Pagoda di Sibu…

29561875_215409053

Antara monumen-monumen yang ada..aku tak tau macam mana nak panggil benda ni.

29561875_2449154583

Rakan-rakan yang khusyuk dan tawadhuknya tengah berdoa…

29554016_1799737938

Antara image2 yang terkenal…3 monyet yang membawa maksud…”not to hear, not to say and not to see a bad things”

29554016_330910105

Tokoh dan mayatnya dikebumikan di sini…Tokugawa Shogunate????

p3210045

Tenangnya…. sebelum balik semula ke hotel penginapan dan bersedia untuk dinner dan ke onsen

29607256_4216832717

Selepas balik dari onsen, aktiviti seterusnya ialah ramah mesra…taaruf dan games…jeng-jeng-jeng…

29554016_2174095430

Antara pose2 yang ingin kita lihat….in twister game

29554016_4238074925Tamat twister game, seterusnya uno pulak..

p3210051

Sebelum balik semula ke Tokyo, kita orang bersiar-siar sekitar kawasan yang berdekatan..kreatifnya..kreativiti yang digunakan untuk mengindahkan dan menjadi tarikan orang ramai…dan ini bukannya vandalisme.

p3210065

Hahaha…sempat jugak aku ambil gambar dua orang yang berpakaian tradisional.one of my aim: to wear this kind of costume with accessories.

29561875_1470407546

Saigo…yokoso haru..soro soro hanami kimasu ne.

Nota: Aktiviti ini diadakan pada 20 -21 Mac 2009 (bersempena cuti ‘Spring Equinox’) dan seramai 16 orang telah terlibat…dan aktiviti ke onsen akan dijadikan aktiviti berkala…..”Mo ichido ikitaiiiii….!!!”

kembara_traveliconRugi kalau tak odekake hari ni. Cuaca yang amat cerah, langit membiru (tanpa awan) dan angin yang bertiup shizuka, menjadi faktor utama untuk aku menikmati keindahan alam hari ni.  Plan yang tanpa dirancang, tetapi aku amat puas hati dengan hasilnya. Hari ni, aku menghirup udara dan mencuci mata dari area Takebashi (stesen terdekat utk ke Imperial Palace, di pintu Hirakawamon), Kanda Second-hand books area, Nicholai-do, Yushima Seido, Kanda Myojin, and lastly, Akihabara.

p3150092

Pintu masuk sebelah di Hirakawamon

p3150095

Semasa aku nak masuk ke dalam garden, ternampak 2 orang gadis jelita ni(pakaian yang dipakai dipanggil ‘hakama’, boleh jugak dipanggil kimono)..aku panggil dan request nak ambik gambar diaorang…rupa-rupanya diaorang baru lepas habis sotsugyo..aku tau pun apabila lalu di hadapan college yang berdekatan.

p3150099

Tenshudai Donjon Base: merupakan tapak bekas Edo Castle dan dibina pada masa 2nd Tokugawa Shogun Hidetada pada tahun 1607, dan siap dibina pada tahun 1638 (mak aiii..lama tuuu). Sedihnya, it was burnt down in the conflagration of 1657 and till now, it has never since been reconstructed…(maaflah erkk…aku tak tanya pulak kenapa tak nak rebuild balik..cuba korang tanya guru sejarah..mana tahu dioarang tahu..ahaks..)

p3150108

Sebelum sampai di sini aku singgah area yang dipanggil Kanda Second-hand books store…maknanya semua kedai menjual buku-buku terpakai…just imagine….seterusnya on the way nak ke Nicholai-do, aku lalu di area Meiji University…wow…tinggi uuu…bangunan ni dipanggil “Liberty Tower”.

p31501121Nicholai-do : The Orthodox church of Byzantine architecture was built by St. Nicholai when he visited from Russia.

p3150122

Yushima Seido : digunakan sebagai bangunan Shoheizaka School dimulakan oleh Tokugawa Tsunayoshi. Bangunan Taisei telah dibina semula pada 1935.

p3150134

Kanda Myojin: The ancient shrine was allegedly built in 730. It is believed to bring luck in business, family, and finding spouses.

p3150129

Aku tergelak apabila melihat machine peramal ni…’tergelek-gelek jer kepala binatang ni..(nak kata naga, memang bukan naga…tak tau pulak)…stepnya…masukkan duit syiling JPY200, tekan butang dan binatang ni akan menari-nari mengikut iringan muzik, serta mengambil salah satu kertas ramalan dan memasukkan ke dalam lubang yang membolehkan orang yang memasukkan duit tadi mengambilnya serta membaca apakah ramalan untuknya…macam-macam ada…

p3150142

Aku terus ke Akihabara yang dikenali sebagai “Syurga Elektrik”, syukur tak kena renjatan..nauzubillah….teringat lagi kes sorang remaja yang membunuh orang tahun lepas…masih terngiang-ngiang lagi di benak fikiranku ini…(cewah).

Minggu depan, aku akan cerita pulak pengalaman pergi ke onsen bersama-sama member Jepunku…Jyaa…tanoshimi..

pelbagai_misciconSekali lagi berparty di rumah Shin-san…Hahaha..almaklumlah rumah dia lawa….security memang padus giler…kali pertama ke rumah Shin, aku masih malu-malu lagi…ala-ala lelaki melayu terakhirlah gamaknya…haha..kali kedua ni…ambik ko, dah tak malu ke dapur dan bukak peti ais, memasak, membasuh (eh..eh..eh..buat part time jadi orang gaji ker???..kekekek) dan last sekali, ke bilik tidur (guest room aku rasa).

Macam biasa, Ken-san sebagai koordinator. Aku, Ken-san, Masa-san dan Fukumi-san bersetuju untuk berjumpa di JR stesen Osaki. Hahah!! terkejut beruk aku biler Ken-san appoint aku untuk sediakan salad bagi dimakan 12 orang…mak aiii..sedap ker kalau aku buat….kekekeke..siaplah korang…aku buat resepi aku sendiri….Jeng…jeng…jeng…

29207345_2346075551

Kekekeke..nak cover diri kan…sesuka hati aku buat cerita salad yang aku buat adalah salad kegilaan orang malaysia….salad + apple + tomato+ mayonis +  susu (sepatutnya susu Ideal..sebab tak jumpa..kekekek..belasah mana-mana susu jer ler)…Al-hasilnya…”Oishii yo…matto”…dan aku…”yokatta ne”… (dia orang tak tau aku tibai jer…ahaksss).

p.s. Ken-san, zenbu shashin o moratte arigatou ne. 🙂

kembara_traveliconHai…bertemu lagi dalam segmen kembara.. (cewah….mengada-ngada erkkk…kekekek). Ahad lepas, sebelum bertemu member, aku berpeluang melawat Marunouchi area (terletaknya Tokyo Station, Imperial Palace, Tokyo International Forum, bla-bla-bla…). Jadi, gambar-gambar kat bawah ni diambil dekat area berkenaan. Nah..ambik korang.

p3080053

Tokyo Station (Minami-guchi)…pihak yang berkaitan tengah buat  maintenance kat Tokyo Station…almaklumlah mula dibina tahun 1914 dan direconstruct thn 1947…tua sgt dah tu..patut pun kena maintain…bezanya dengan stesen-stesen yang lain ialah, architecturenya berstailkan ‘The Renaisance style redbricks’.

p3080058

Cuba teka yang mana satu bangunan yang dinamakan ‘Marunouchi Building’???…ehehehekkk…

p3080066

Aku saja jer ambik gambar kat tengah-tengah jalan…hahahah…nampak tak Tokyo Tower???…kalau tak nampak jugak, memang sahlah korang…toottt…

p30800691

Inilah kwsn Imperial Palace, istana di mana maharaja dan maharani japan bersemayam(betul ker istilah aku ni..ehekk..entam ler labu)…Yang pastinya, aku bukan berada di main entrance..byk sgt pintu masuk, aku sendiri pun tak tau…kalau tengok map, aku berada di area Nijubashibori. Tak berani pulak nak ambik gambar dekat-dekat….ala..takut kena lontar gas pemedih mata kang..naya aku…lagi satu, gambar ni aku ambik bawah pokok…ala, bersempena persidangan tergempar bawah pokok di Perak tu….

p30800791

Sambil duduk bermessaging dengan member aku tu, ternampak replika seperti image di atas..wow..ala-ala Aragorn pulak…tu yang teruja sgt tu… nama replika ni ialah Kusunoki-Masashige…hahah..nak tau detail tentang dia, carik sendiri kat internet tau.

p30800821

Image atas ni pulak, selepas balik dari area Imperial Palace, aku guna laluan ni..sebab apa, area ni ler kedai-kedai ternama seperti Tiffany, Gucci, Prada, Hermes, etc wujud. nama area ni ialah Marunouchi naka Dori.

p30800841Tokyo International Forum

Sebaik sahaja aku habis visit area-area ni, aku terus  menaiki train ke Ikebukuro untuk menemui member aku tuh….

pelbagai_misciconKelmarin, adik bongsuku, Shaiful telah selamat diijabkabulkan dengan tunangannya, Nadia pada petang tadi, di Perak (Alhamdulillah dan tahniah).  Hmm, apa yang mak aku maklumkan selepas aku call adik aku tu,  selepas majlis ijabkabul di masjid, menghadiri sedikit jamuan di rumah pengantin perempuan, dan sebelah malam pulak  diadakan doa selamat.  Kemudian, untuk majlis persandingan diadakan pada hari sabtu (pagi tadi). Tak cukup dengan tu, ada lagi majlis memotong kek pada sebelah malam. (ish…ish…ish…boleh tahan jugak adik aku tuh buat byk acara).  11 orang dari sebelah keluarga aku terbang ke Perak  dan akan balik semula ke Sarawak pada 10 hb ni. Untuk majlis persandingan di Sibu pulak…akan diadakan pada 31hb Mei ni. Mak aku dah pesan suruh balik…Insya Allah…

Apa-apa pun sepul, aku ucapkan tahniah sekali lagi dan untuk Nadia, welcome to Sarawak…dan pesanan penting…bawa kereta aku ke Sibu nanti, guna elok-elok. Satu lagi, jangan lupa hantar gambar-gambar dan video yang ko inform nak send ngan aku.

“Pukullah tabuh, pukullah tabuh …..(aku tak ingat  dah. apa-apapun ikut lagu dlm filem Allahyarham Tan Sri P Ramlee, Madu  3)”.

dsc00054

(Gambar ni adik aku hantar semasa majlis pertunangan dia tahun lepas..sepul,  dont forget to send me the latest one)

Next Page »