Seronok juga menjadi pelajar semula. Kali terakhir aku menjadi pelajar adalah pada thn 2005 lepas utk master study, di University of Aizu, Japan. Hari ini juga aku berkenalan dengan seorg lagi pelajar dari Shanghai, China, juga PhD candidate (aku panggil dia sebagai Miao-san), duduk di sebelah meja aku. Sebenarnya, meja aku dan meja dia bertentangan, dan masih dalam partition yang sama. Miao dtg 2-3 hari selepas ketibaan aku di Tokyo dan aku belum bersua muka lagi dengan dia sebelum ini. Miao menghadiahkan teh yang dtgnya khas dari China kepada aku, dan aku pula menghadiahkan sedikit brgan dari msia kepadanya. Kalau di Jepun (walau pun kami berdua bukan dari Jepun), memang menjadi budaya mereka utk menerima dan memberi hadiah (walaupun tak compulsory), tapi seronok sebenarnya apabila dapat memberi dan menerima souvenir.

Seperti yang dijanjikan, aku dan Miao berjumpa dengan supervisor utk membincangkan tentang hala tuju utk PhD kami berdua. Perbincangan yang mengambil masa tidak lebih dari 3 jam, 2 topik (1 topik utk aku dan 1 lagi utk Miao) yang berkaitan dengan Formal method. Dlm masa yg terdekat ini, aku perlu memahami tentang system yang mudah dan sedia ada sbg case study. Perbincangan seterusnya adalah pd 23hb nanti.

pelbagai_miscicon.jpgDah lama aku tak update blog ni. Semakin hampir aku nak pergi buat PhD, semakin tak cukup tangan rasanya nak setelkan benda2 yang perlu disetelkan sebelum fly nanti. Nasib baik setakat hari ni, aku dah siapkan final exam question untuk bebudak nanti, dan esok merupakan last day aku mengajar bebudak AI. Satu segi, nampak lega sedikit, cuma perlu setelkan assignment 2 marking untuk diaorang..Kesian bebudak aku nih…nak buat camnerkan…diaorang pun faham gak.. Ahad ni pulak aku habiskan lecture untuk bebudak OUM…(aku discuss ngan diaorang time tutorial sebelum ni untuk reschedule masa tutorial 5, dan diawalkan ke 9hb ni (sehari selepas PRU-12)..Barang2 kat ofis belum di packing lagi. Lagi ler barang2 aku kat rumah tuh…hmmm..certain2 perkara dah brief adik bongsu aku untuk jaga rumah sepanjang ketiadaan aku selama 3 thn (Insya Allah). Disebabkan banyak benda kena buat, sehinggakan hari ni aku dah tak larat, dan malam tadi kena serang ‘migrain???’. Tu yang lunch tadi pegi ‘berubat’ dengan makcik aku…dunia..dunia…poning..poning…

pelbagai_miscicon.jpgBerbanyak-banyak kesyukuran aku panjatkan ke hadrat Illahi apabila permohonan aku untuk melanjutkan pengajian di peringkat PhD telah diterima oleh Hosei Daigaku. Aku dimaklumkan oleh bakal supervisor aku di sana nanti melalui emel yang aku terima pagi tadi. Berita gembira ini aku kongsi bersama-sama colleagues yang rapat dengan aku. Insya Allah aku akan berada di Jepun sekali lagi pada penghujung bulan 3 nanti. Tolong doakan untuk kejayaan aku demi peningkatan kendiri, agama, dan bangsa.