July 2008


“Betul memalukan!” “Maafkan saya ayah… sa… saya menyesal” “Baru sekarang kau nak cakap….. dlm sejarah keluarga kita tak pernah terjadi camnie.. maner aku nak letak muker aku nie kalau sedara mara kiter sumer tahu… maner hah!!??”

Dia hanya tunduk diam membisu, dia tahu dia telah menghampakan keluarganya. Dia tahu ini soal maruah… maruah diri dia dan maruah keluarganya akan habis tercemar bila yg lain dpt tahu.

Dengan fikiran yg betul rungsing dia tabahkan hati naik ke bumbung sebuah bangunan yg tinggi. Perlahan-lahan dia berjalan towards the edge of the building. Dipandang nyer ke bawah… mak aii… punyer nyer tinggi, nie kalau jatoh gerenti mati berkecai ni. Dia memejamkan mater nyer… nafas ditarik sedlm – dlmnyer. Setapak demi setapak dia melangkah ke hadapan hingga dia merebahkan dirinya dan dusssss…..jatuh ke bawah. Dia memekik “MAKKKKKKKKKKKKKKKKK!!!!!!!” sementara tubuhnyer terus jatuh terpusing pusing. Sayap dibuka dan swoosshhhhhhh dia terbang……..

“Yess! Yess! yess! ” dia memekik sambil terbang berlegar legar ke udara.

Lega hatinya, barulah maruah nyer dan keluarganyer tak akan tercemar. Yelah, dlm sejarah kaum burung, maner ader yg takutkan ketinggian? melainkan dia lah. Tapi sekarang dia dah tak takut lagi, dia dah berani terbang.

Pengajaran: Kekadang kita ingat kita tak boleh, tapi kalau kiter try lagi dan lagi dan lagi, masih jugak tak boleh, so buat dunno (or muka seposen) je lah. Moral yang lain tu, pandai-pandailah atas kreativiti, imaginasi dan interpretasi masing-masing.

Hmm..lain macam jer tajuk kat atas tu…biasalah manusia ni..tajuk yang gempak merupakan salah satu tarikan kepada seseorang untuk terus membaca sesuatu artikel. Sama ada artikel itu bagus atau tidak, terpulanglah kepada kemahiran dan kreativiti seseorang penulis tersebut dari segi idea, fakta, kaedah pengolahan dan sebagainya. Orait, cukup dgn komen tentang tajuk kat atas tu. fullstop…

Syok giler aku apabila aku berjaya backtracking senior aku (kira amat rapat dulu semasa undergrad dan masih berkontek thru email atau phone call) sehinggalah bbrp bln lepas, time kontek aku tak dpt nak go thru…alamak apa dah jadi….kalah org bercinta ni….tai takder sampai rindu merindu…(kekkekekke). Tup! tup!, aku dpt blog address dia dari seorang member yg sama belajar dengan aku jugak sebelum ni…apa lagi terus aku access blog dia, baca dan fahamkan segala posting dan barulah aku faham…..hehehehhe…dia dah fly buat phd kat europe(not the country that using english as a mother tongue)…sekalung tahniah diucapkan bro….

Mengapa nak study kat europe? kenapa tak kat uk? usa? aus? yang menggunakan english sbg mother tongue? persoalan inilah yang menghantui aku sblm ni oleh beberapa teman malah adik beradik aku sendiri bertanyakan soalan yang sama. Kan ke buang masa nak study bahasa asing yang lain? mana nak concentrate dgn study lagi, dan bla bla bla…

Bagi aku kat mana-mana pun tak kisah nak study. Terpulanglah kepada empunya diri masing-masing, setiap org mempunyai minat, matlamat dan ‘priority’nya tersendiri. Lagipun, aku suka benar belajar bahasa asing ni. Sekarang ni pun aku in progress belajar bahasa asing aku yang ke-3(not computer languages ok…). Kalau ditanya kepada aku, nak study kat mana kalau diberi peluang untuk belajar di luar negara? aku akan jawab….(1) negara yang bukan menggunakan english sebagai mother tongue, (2) mempunyai bidang dan minat yang sama dengan aku dan (3) mudah urusan sama ada dalam belajar & daily life.

Sebelum aku berjaya diterima masuk for phd study di Jepun ni pun, aku pernah menghantar application ke bbrp negara europe yg lain; sweden, denmark, belgium, germany, france, and italy…daripada negara2 yg aku sebutkan ni, italy memberikan response yang amat memberangsangkan sehinggalah kepada satu tahap wujudnya ‘miscommunication’ dan akhirnya aku ‘tewas’ enrolled kat sana…last-last, aku bawa diri dan apply ke japan semula…wah..terkejut tahap cipan aku apabila hanya melalui emel tak sampai beberapa jam, aku mendapat response dari salah seorang professor yang sanggup supervise phd aku (dan kini secara rasminya menjadi phd supervisor aku sekarang ni)…dan aku akui, kalau Allah nak beri dan mempermudahkan rezeki, sekejap jer Dia bagi…terus aku buat solat syukur.

Walaupun matlamat aku belum kesampaian untuk ke europe…Insyaallah, aku yakin Allah akan bagi jugak..mana tahu Allah nak kurniakan destinasi terakhir aku dalam meneruskan hidup di dunia ini nanti ialah di Europe (aku dah tentukan negara dan tempatnya) sebagai tempat mencari rezeki…Amiinn…

For sharing especially to all my academician colleagues. maybe could be used as a sample to make sure that they’re (students) honest or not.

Ada dua orang pelajar yang bernama Man dan Min sedang dalam minggu ujian. Suatu pagi sebelum ujian subjek Kepintaran Buatan (KB), mereka merancang untuk pergi berseronok di Borneo Heights. Akibat terlalu seronok, mereka sampai terlupa bahawa ada ujian subjek KB pada malam itu.

Mereka pun merancang untuk menipu pensyarah.


Min : Man! Esok pagi kita kena jumpa lecturer KB kita dan minta dia bagi retest.
Man : Boleh ke Min? Apa alasan yang kita nak bagi?
Min : Alaa, ko rilekslah. Esok kau ikut aku dan kau iyakan aje apa yang aku cakap. Ko nak tambah sikit-sikit pun takpelah.

Keesokan harinya, mereka pergi berjumpa dengan pensyarah KB dan buat muka kesian.

Min : Encik! Kami nak minta jasa baik encik untuk buat retest pasal semalam kami tak sempat balik nak ambil test.

Pensyarah : Kenapa kamu tak pergi test semalam?

Min : Datuk Man ni masuk hospital semalam dan disebabkan Man tak tau drive saya tolonglah bawa dia ke sana. Lepas Maghrib, kami nak bertolak balik untuk ambil test encik pukul 9 tapi tayar kereta saya pancit. Tayar spare pulak tak ada. Jadi tak sempatlah kami nak sampai ke dewan test malam semalam.

Pensyarah tersebut mengerutkan dahi dan kemudian berkata, “Baiklah! Saya beri peluang kepada awak berdua buat retest. Esok pagi datang ke bilik saya dan buat retest.” Malam itu, mereka pun pulunlah study.

Esok paginya…
Pensyarah : Man! Awak pergi ke bilik A. Min pulak pergi bilik B.
Dalam bilik itu, mereka pun mulalah membaca dan menjawab soalan.

Sila jawab semua soalan. Markah penuh untuk ujian ini ialah 60 markah.

Bahagian A:
Selesaikan 5 masalah yang diberikan seperti berikut. [5 Markah]

Man dan Min tersenyum di dalam bilik masing-masing disebabkan soalan itu senang dan mereka sudah belajar malam tadi. Tibalah pula masa untuk menjawab soalan bagi bahagian yang seterusnya.

Bahagian B: Tayar bahagian manakah yang pancit malam kelmarin? Depan, belakang, kiri atau kanan? Terangkan dalam bentuk rangkaian semantik dan kerangka. Justifikasikan jawapan anda dan kemukakan bukti nyata jika perlu.[55 Markah]

*&%##^*&&*(&(#%^&%*(&*

How about when we translate IT terms into malay language? Try to translate this and see what happens…

Hardware = barang keras

Software = barang lembut

Joystick = batang keseronokan

Plug & Play = Cucuk dan main

Port = lubang

Server = pelayan

Client = pelanggan

<English sentences>

“The server gives a plug and play service to the clients using either hardware or software joystick. The joystick goes into the port of the client.”

Translation <malay language>: –

“Pelayan itu beri kepada pelanggannya layanan cucuk dan main dengan menggunakan batang keseronokan jenis keras atau lembut. Batang keseronokan itu dimasukkan ke dalam lubang pelanggan”.

Thus, this is a reason why malaysian academician (specialized in IT fields) will maintain IT terms in English to avoid ‘the funniest’ and ‘the silliest’ translation during knowledge dissemination.

Aha, baru berpeluang utk update blog hari ni…berehat sekejap sebelum berhentam pulas utk menyiapkan phd progress for this week…”senshu wa honto ni taihen deshita yo. demo tanoshiikatta to omoroshirokatta deshita”. Last week (specificnya on saturday, 26072008), aku berpeluang utk bersama-sama warga Jepun menyaksikan firework festival di Sumidagawa (area Asakusa)…Perghhh…ramai gilernya org…dari stesen ueno dah kena berbaris utk menaiki train ke asakusa..silap aku jugak pergi lewat sgt, dlm kol 5 dari koganei dan dlm kol 6 lebih sikit dari ueno (ada program sikit kat sana dan naik train dari ueno ke asakusa).

Keluar jer dari train di asakusa, dah kena berbaris balik (too crowded sehinggakan memerlukan perkhidmatan pihak keselamatan dan kalo kat malaysia kira-kira mcm Rela dan JPA3 utk control keadaan). Yang syoknya, tak der ler plak sekeh menyekeh, potong memotong laluan…memang aku salute org jepun ni. Kat luar stesen jer, pihak polis berkawal dan membahagikan org ramai ni mengikut kumpulan…aku masuk kumpulan 5 (paling aku kesian tetapi salute dengan service yang diberi oleh pihak polis. maksud aku, kesungguhan dan komitmen yang diberikan 100%…setiap sudut pihak polis menjaga situasi dan mereka yang membahagikan orang ramai kepada kumpulan-kumpulan…the 1st firework exactly at 7.10pm di zon A(pandai-pandai aku jer sebut zon A dan B). Bagi yang berada di tengah-tengah, bolehlah menyaksikan fireworks ni di kedua-dua belah arah (kiri, zon A dan kanan, zon B). Tak tahu mana satu nak tengok, sebab kedua-dua zon berbalas-balas ‘dentuman’. Maklumat yang aku terima, kira-kira 20000 boom factors utk matsuri kali ni. (Tak tahulah pulak, sama ada 20000 tu untuk jumlah kedua-dua zon atau utk setiap zon 20000 boom factors). Ni baru hanabi matsuri, belum lagi kalau tokyo berjaya menjadi tuan rumah bagi sukan olimpik 2016 nanti, lagi padat, dedat dan sendat dengan orang.

Btw, guys have funs with some images taken on that night.

Fuhh!!! sedar tak sedar hampir 2 minggu tak update blog. Semuanya gara-gara kena concentrate dengan case study(yer ker concentrate????…hehehhee). Apa-apa pun, baru lepas balik dari discussion PhD progress dengan supervisor…Perghhh….hampir dua jam dok present dpn supervisor (dua benda kena present, satu tentang salah topik yang aku baca dari buku yang ditulis oleh supervisor kesayangan aku tu, dan satu lagi present tentang progress PhD). Untuk progress PhD, hari ni aku present tentang case study yang aku buat setakat ni di mana aku menyentuh tentang hasil semiformal specification (hanya orang formal method jer yang tahu) yang dah dibuat (tapi sejujur-jujurnya, tak de lah yang terbaik yang aku lakukan, sebab ada beberapa part dlm specification tu kena modify..yang ni pun tgh present baru nampak logic error). Komen dari supervisor…wahhh… u made a very good progress…based on my experience…to master the language itself, you’ll need more time to do it….akhirnya….kembang dan merahnya hidungku di kala ini.

Sekadar hiburan dan untuk dikongsi bersama…tak ingat dari mana aku dapat sumber ini.

1. Orang TIDAK JUJUR: Orang yang kalau kentut lalu menyalahkan orang lain.

2. Orang BANGANG: Orang yang menahan kentutnya sampai berjam-jam.

3. Orang BERWAWASAN LUAS: Orang yang tahu bila harus kentut.

4. Orang SENGSARA: Orang yang ingin kentut tapi tidak boleh kentut.

5. Orang MISTERIUS: Orang yang kalau kentut, orang lain tidak ada yang tahu.

6. Orang GUGUP: Orang yang tiba-tiba menahan kentutnya bila tiba masa nak kentut.

7. Orang yang PERCAYA DIRI SENDIRI: Orang yang selalu mengira kalau kentutnya bau harum.

8. Orang SADIS: Orang yang kalau kentut di ranjang terus dikibaskan baunya ke ranjang orang lain.

9. Orang PEMALU: Orang yang kalau kentut tidak bunyi tapi lalu merasa malu sendiri.

10. Orang yang STRATEGIK: Orang yang menyembunyikan kentutnya dengan tertawa terbahak-bahak biar orang lain tidak mendengarnya.

11. Orang BODOH: Orang yang kalau habis kentut menghirup nafas untuk mengganti kentutnya yang keluar.

12. Orang PELIK: Orang yang kalau kentut di keluarkan sikit-sikit,sampai bunyi “tit- tit-tit”.

13. Orang SOMBONG: Orang yang sering mencium kentutnya sendiri.

14. Orang RAMAH: Orang yang senang mencium kentutnya orang lain.

15. Orang yang TIDAK SENANG BERGAUL: Orang yang kalau kentut sembunyi.

16. Orang AKUATIK: Orang kalau kentut di dalam air sampai bunyi “blekuthuk-blekuthuk”.

17. Orang ATLETIK: Orang kalau kentut sambil mengeluarkan tenaga dalam.

18. Orang JUJUR: Orang yang mengaku kalau habis kentut.

19. Orang PINTAR: Orang yang boleh menandai bau kentutnya orang lain.

Next Page »