August 2008


Di kesempatan ini, saya ingin mengucapkan Salam Kemerdekaan buat warga Malaysia di mana saja anda berada dengan ucapan, nilaikan diri, kuatkan tekad dan mara ke hadapan dalam menghadapi pelbagai onak duri. Kejayaan pasti mengiringi anda.

Dua-tiga-dua-tiga nak ke Asakusa pada hari sabtu 30 Ogos 2008. Cuaca yg tak menentu semenjak dua menjak ni (biasalah nak masuk autumn selalu hujan jer) serba salah gak nak menyaksikan dan memeriahkan sambutan Samba Festival di Asakusa. Festival ni merupakan acara tahunan sejak thn 1981 lagi to celebrate the long standing ties between Brazil and Japan. Lebih kurang jugaklah samanya dengan perarakan sambutan hari kemerdekaan kat Malaysia. Yang bezanya, dari segi pakaian dan cara perarakan jer. Kalau kat Malaysia, perarakannya dengan pakaian yang lebih tertib, formal dan ala ala ‘keturunan melayu terakhir’ (seperti wanita melayu terakhir), tetapi dlm samba festival pulak, pakaian yang dipakai pergh……marvelous (kata omputih) dan sememangnya ada umphh….sehingga menjilat jari…(image2 sebegini aku tak boleh nak kongsikan dlm ni…kekekkee..tak semena-mena kena gam dan di block oleh MCMC atau dari pihak Jaring nanti).

Aku bersemangat nak menyaksikan sambutan ni pun atas ajakan dari member gak. Bila lagi nak tengok, setahun sekali. Lagipun, hari nilah hari yang amat sesuai utk mencuci dan menggosok mata yang tak pedih. Teringat kata-kata dari soerang kakak tu…mentang2lah ko nak puasa tak lama lagi ….ko gunakan masa tu utk ‘balas dendam’ erk. Suka hati engko lah man…asalkan ko bahagia….

Sungguhpun hari hujan, semangat yang ditunjukkan oleh para kontinjen serta penonton yang tidak berganjak dari tempat masing-masing (termasuklah aku dan brother yang pergi sama dengan aku hari tu) tidak melunturkan dan merencatkan program tersebut.

Nak bagitau…walaupun namanya samba festival, majority para kontinjen adalah orang jepun sendiri….teringat lagi kata-kata bro yang pergi sama dgn aku, “man, kalau kita tak menyaksikan program ni, alamatnya kita kena pergi ke Rio de Jeneiro ni”.

Walau bgmnpun, aku kongsikan gambar-gambar yang aku ambik dlm samba festival di asakusa utk tatapan…(setelah aku filter dan dipertimbangkan bagi mengelakkan fitnah dan caci maki…heheheheh).

(Sebelum ke Asakusa, aku dan sorang bro tu berjanji utk berjumpa kat depan Hard Rock Cafe ni…sempat gak aku masuk kat kedai dia…ada gak niat nak beli satu baju ni…kalau abg ipar aku tahu kompem dia dah pesan kat aku ni ).

Penonton yang menanti dengan penuh ‘keinsafan’ dan dengan sabarnya di sepanjang jalan…time ni masih mendung lagi.

Antara kontinjen yang mengambil bahagian…fuiyoo…menari dengan penuh menggiurkan u….

Wow…kontrol ayu ler pulak… peewiit…u look blue….kekekek

Walaupun hari hujan, penonton tetap berada di posisi masing-masing, tak nak melepaskan peluang menyaksikan tarian-tarian yang penuh dengan gaya yang tersendiri oleh kontinjen-kontinjen yang terlibat…lebih-lebih lagi para kontinjen yang berarak dengan penuh semangatnya tanpa menghiraukan hujan…teringat pulak macam menyaksikan lagu filem hindustan….oohh kajol, ohhh aishwarya rai…

Alamak…tema apa pulak ni?

Kontinjen yang berpakaian sebegini bertemakan hidupan laut…nampak macam kuda laut kannn…

Yang ni pulak kontinjen yang bertemakan seni lukis….pakaian yang dipakai oleh gadis2 (dibelakang kenderaan yang bertajuk ‘barbars’ dan tidak kelihatan dalam imej ) ni pun ditampal dengan dengan image2 yang dilukis oleh pelukis-pelukis terkenal dunia….gambar monalisa pun ada…bro!!! kontrol macho nampak.

Kalau minggu lepas aku join ‘Capoeira’ (setiap hari jumaat malam sabtu), mlm tadi pulak, first time aku join ‘Zumba’. Perghhhh!!! dahsyat giler…dah nama first time kan..habis lenguh dan sakit sendi2 tulang aku…aku mula join pun lepas di suggest oleh sorang staff tempat aku gi gym tu… “very interesting u”. kalau capoeira tu, bagus untuk membuka luas di antara dua paha kaki dan memperkuatkan kaki tu(sorry, aku tak tau term yang sesuai utk digunakan, lebih kurang macam mengangkang…betul ker??)…boleh juga kalau nak memanjangkan kaki.. (aku rasalah…kekekeke). Capoeira ni merupakan tarian dari Brazil, manakala zumba ni merupakan tarian latin… (terasa jadi antonio banderas ler plak…heheheh).. zumba ni kena ler menggunakan hikmat ‘pelembutan’ bhgn perut… (amat sesuai yang nak dpt ‘abs’ tu)…kena gelek maut bro…sakit perut aku…. apa2pun, mlm ni join ‘Group Step’ pulak. Masanya, dari pukul 9.45pm hingga pukul 10.30pm (45 minit jer). aku masuk gym pun pukul 8.30 mlm, sempat lagi nak warming up dan workout….(nak menten kemachoan ler tuh).

Just received several pics of Indra’s wedding ceremony held in Sibu last week. I’ m very proud for you and your wife, always pray for u and now, your new life started…….give me a hug…n I put 1 pic in this posting just for sharing… (Indra, dont mad at me…I put it without asking u first, however, Im a big brother rite, so im using my power here…kekekeke…hmmm…y im using english 2day huh!!!!…hehehhee..totally confius).

p/s still considering wut activity i want to join tonite? yoga or workout? any suggestion?

Hahahah, mcm aku bagitau dlm posting aku sebelum ni, aku akan masukkan entry khas ttg tpt yang aku tinggal sekarang ni utk dikongsi bersama. Pertamanya, aku study kat Hosei University, Koganei Campus, Tokyo (aku tak pasti pulak berapa jarak dari tempat aku ke Tokyo). Untuk entry tentang campus aku, akan diceritakan dlm posting yang akan dtg (ntah bila). Jadi dlm image bawah ni, aku tinggal kat Parashion Izumi, Midori Machi. Dari image bawah ni, dah boleh nampak bangunan campus aku(hehehehe…kira berdepan dgn kampus jer).

(Nama apartment ni ialah Parashion Izumi, Block B, warna hijau muda…wow..one of my feveret kaler)

(Agak-agaknya, utk image kat atas ni, mana apartmen aku erk…heheheh. hint:no 3, tingkat 2, nampak tak hanger warna biru tu??- ada dua hanger biru kat atas tu)

(Pintu masuk ke apartmen aku…jeng..jeng..jeng..apa yg ada di dalamnya erkk??? kekekek..mcm rancangan room raiders ler plak)

(Mak aii..mcm ni jer besau apartmen ko mann..heheheh…tu ler aku cakap, mcm bilik hotel jer, keluasan apartment aku adalah lebih kurang 19m persegi, dah namanya single apartmentkan..bak kata akak ogy, ‘sesuai sgt gitu’…..tilam, portable table, coffee table dan study table tu aku ‘cekup’ dari tempat pembuangan sampah…betapa baiknya msyrkt nippon ni..barangan yang masih elok lagi, diaorg buang..apa lagi bang oooiii…rembatlah…dah peluang depan mata. aircond tu, bukan aku beli aarrrr, mmg dah built in utk apartmen ni..jadi, tak yah risau nak beli heater nanti… water heater pun ada sekali, nak buat mcm sauna pun tak de masalah kottt….terima kasih tak terhingga buat bro fendy yang meng’infakkan’ tv dan study chair kat aku…)

(ahahha..kitchen aku..fuh..chef man..apa hidangan yang ko selalu masak tu?..microwave oven pun aku rembat dari tempat pembuangan sampah tau..’save budget arr bro’…apabila buka jer pintu utk masuk ke rumah aku tu, view pertama yang anda akan lihat ialah, ruang dapur mcm image kat atas…alamak, ko mkn pisang mann..ish..ish..ish..)

(Serba salah gak sebenarnya nak tunjuk gambar toilet ni..pikir-pikir plak, alang-alang nak kongsi, biaq la pi habaq semua sudut no….hahaha..mcm aku inform kat emak aku, balik dari pi joging mlm2, aku berendam kat tab tuh..fuihhh…baru merasa betapa nikmatnya hidup kat dunia ni…oppsss…)

(gambar terakhir yg aku nak kongsi, inilah tempat di mana aku ‘cekup’ barang-barang tadi. inilah tempat pembuangan sampah…veri da clean gitu…kat sini, nak buang sampah tertentu kena ikut jadual, dan perlu diasing2kan mengikut kategori..ala mcm kat msia ler…kategori utk botol dan tin, kertas dan sampah lain…tapi kat jepun ni, lebih byk kategorinya..aku sendiri penin kapara nak letak sampah dlm kategori mana..almaklumlah, kat msia aku tak praktik sgt pun….kekekekeke..ceh…pecah rahsia aku).

Fuihh….baru lega baru dapat access internet. Selama seminggu aku tak dpt nak access (walaupun boleh gi cyber cafe, malas lah plak) sebab campus aku tgh buat maintenance..mentang-mentanglah student tgh summer vacation, jadi time nilah diaorg nak manage apa2 yang patut. Lagipun, satu bangunan baru (utk engineering dept) nak dibuka utk bln 10 nanti. Jadi diaorg buat electrical & routing testing.

Jadi, apa yang aku buat selama seminggu ni…hahaha..apa lagi, aku gi ler window shopping, door shooping, hmmm..apa2 yang berkaitan ngan shopping.. Almaklumlah nak mengisi masa terluang. Aku gi kinokuniya, (ulat buku gak aku ni) , pantang tengok mega sale, memang rambang dan kelabu mata tengok harga murah, apa lagi aku rembat buku-buku yang aku berkenan (Spt dalam gambar kat bawah).. Sempat gak aku beli buku “Who Moved My Cheese” (aku dapat tahu berkenaan buku ni pun dari blog senpai aku..). Amat menarik untuk dibaca, mudah difahami, dan boleh direlate dengan kehidupan seharian. Apa yang perlu kita buat ialah, kenal pasti jenis diri kita (berdasarkan 4 watak yang dihuraikan) dan mulakan destinasi untuk mencari dan melalui destinasi dalam kehidupan.. Ringkasnya, kita ni asyik nak menyalahkan orang lain atau environment jer, kena check diri sendiri gak..macamlah kita ni bagus sangat…(alamak..apa yg aku melalut ni).

Pastuh, sambil belek-belek buku travel utk ke London, teringat plak member aku kat sana, aku terus call (hehehehe…terkejut ‘panda’ dia, tak sangka aku call…)man…ada plan nak gi london ke thn depan????hehehehe…

Hari berikutnya, tak tahu gak nak buat apa, hahahahah, apa kata aku gi beli baju utk autumn…hmm..menarik gak idea ni, aku terus gi Gedung Uniqlo, last2 aku rembat 3 baju lengan panjang dan satu sweater..kira cukuplah utk kali ni…kalau tak cukup, winter season nanti boleh beli lagi….kekekekeke (byk ler ko punya duit mannnn ooooiii).

Penghujung summer ni, asyik nak hujan jer kat area aku ni. Lebih kurang 4 bln aku kat nippon ni, aku dah ada 5 koleksi payung…(tak boleh nak tunjuk, kalau kakak dan mak aku tengok, kompem diaorang dah ‘booking’ ni).

Apa lagi aku nak cakap ni erk…aha…buat housekeeping gak kat rumah aku…hahaha,,apa lagi, dah kira bersih dan lawa tu, aku tangkap ler beberapa gambar utk kenangan…Tapi aku tak plan nak masukkan dalam entry ni, sebab aku nak masukkan dalam posting yang akan datang berkaitan dengan arm’s de la apato.Kalau kat rumah aku di samarahan pulak, aku beri gelaran sebagai ‘Baet de la arm’ . Hmm..mentang-mentang belajar bbrp bahasa, aku utilize ler apa-apa yang patut..aku peduli apa dengan perosak bahasa..(apa yang aku merepek pun aku tak tau, barangkali excited sgt sebab dah boleh access internet kot…rindu ngan internet ler tuh…hahahahah)..ciao.

Terkejut ‘manok’ aku apabila adik bongsu aku (yang no 10 dalam keluarga) inform yang adik aku sorang lagi (yang no. 8 dlm keluarga) dah berkahwin hari jumaat lepas. Tak tahu nak kata apa2, tapi malam tadi aku terus call dia dan…..“Congratulation….ko lebih cepat dari aku arrr”. Apa2pun sempat jugak aku mintak gambar darinya. Hahahaha…tunggu arr, akan aku ‘share’kan nanti.

Next Page »