pelbagai_misciconGeli hati aku selepas balik dari supermarket. Mana taknya, teringat dengan satu kes yang aku sendiri alami apabila masuk ke supermarket, terdapat dua bakul bagi meletak barang yang dibeli (satu warna hijau dan satu lagi warna merah). Automatik aku teringat dengan lampu isyarat. Kalau lampu isyarat, tanda hijau bermakna kenderaan yang kita pandu boleh bergerak, manakala yang merah pulak, kena berhenti. Berdasarkan analogi (utk bebudak AI yang pernah aku ajar, ingat lagi tak konsep analogy tu????…ahaks… ) tu jugak, aku apply di supermarket yang aku pergi. Aku buat assumption, bakul hijau tu, kita akan guna untuk mencari barang-barang yang kita kehendaki, kemudian ke kaunter pembayaran, staf yang bertugas akan masukkan barang ke dalam bakul merah (maknanya kita dah abis proses pembelian) seterusnya kita bawa bakul merah tersebut dan masukkan barang-barang yang dibeli ke dalam beg plastik atau beg yang kita sendiri bawa.  (berbeza dengan konsep di malaysia, staf di kaunter yang akan masukkan barang yang dibeli ke dalam beg plastik).

traffic_light_d1

Nak dijadikan cerita, berdasarkan assumption aku tadi, selamba jer aku ambik bakul hijau (antara hijau dan merah, aku prefer hijau…hahahaha), dan terus mencari barangan yang aku nak beli. Ada jugak pelanggan yang lain memerhati aku…aku buat ‘derkk’ jer lah…tak pernah tengok ‘gaikokujin’ kottt.

Setibanya kat kaunter utk pembayaran, sambil makcik tu mengira dan memasukkan harga barangan yang aku beli, terus makcik tu tegur aku…”Encik! next time kena guna bakul merah tau…yang hijau ni diguna selepas pembayaran jer… (sambil memasukkan barangan yang dah dikira ke dalam bakul hijau yang lain)”. Sudah tukar kaaaa??? (pinjam statement pakcik sathiya)…”Maaf makcik, ingatkan bakul hijau ni diguna utk beli barang (sebelum bayar)”…sampuk aku pulak sambil senyum-senyum panda.

baskets2

Ketika memasukkan barangan yang telah dibayar tadi (dari bakul hijau) ke dalam beg belakang aku(terus aku gelak sendiri dan mulai faham kenapa wujudnya dua jenis bakul yang dibezakan warnanya….Ada tujuan dan maknanya tu…hahahahha…

Dah lama tak update…biasalah kalau dah buka semester ni, mcm2 kena update, bzlah dan biasanya membzkan diri.hahahahahah..

Aku nak kongsi sedikit experience mcm mana rasanya di hari raya pertama kat sini…pendek ceritanya…suasana mmg ler berbeza..apa2pun, aku nak kongsi apa xtvt yg aku buat di mlm nak raya sehingga di hari raya pertama di sini berbanding ketika aku di Malaysia dulu.

Pagi, hari terakhir puasa Ramadhan

Koganei (K): Selepas subuh, terus mentelaah research paper (opps….pecah rahsia tak baca Quran…kekekekekek).

Sibu (S): Selepas subuh, terus membeli dan mengambil ayam-ayam serta daging yang dah ditempah beberapa hari sebelumnya di Pasar Sentral.

Juadah berbuka di hari terakhir puasa Ramadhan

K: cornflakes bersusu dan air kopi

S: ayam pansuh, 2-3 jenis kuih, laksa sarawak, nasi ayam (rindu nyer nasi ayam masakan kakak iparku)

Malam raya

K: Selepas Isya, terus berkemas dan bersiap untuk ke gym.

S: Selepas Isya, bersama-sama bertakbir di surau, meronda-ronda sekitar kampung termasuk Kampung Datu, Kampung Hilir, Kampung Nangka, Kampung Bandung dan seterusnya Kampung Salim untuk melihat betapa meriahnya kerdipan dan kerlipan lampu2 raya yang dipasang di setiap rumah serta sepanjang jalan raya.

Pagi pertama hari raya

K: ‘Bersolat’ raya atas tilam sendiri, ‘beraya dan menziarahi’ lab kwn-kwn jepun di kampus dan ‘bersalam raya’ dengan dua org french students yg baru dtg.

S: Bersolat raya di surau, menziarahi pusara arwah bapa, beraya ke rumah abang2 dan kakak, serta saudara mara.

Juadah pagi raya

K: Roti ban bercecahkan air kopi (imagine mcm sate dan kuah sate)

S: kari ayam, daging masak hitam, nasi minyak, sate, ketupat, kelupis, lemang, kek serta biskut (balas dendam selepas 30 hari puasa…)

Yang menariknya, ehh bangun jer tido pada pagi hari raya pertama, “eh…eh..hari ni dah raya ker?” mcm tak confident jer nak minum pagi…takut-takut cuma khayalan semata-mata.