Sambil menyelami beberapa clips in youtube, terfikir bagaimana perasaan orang malaysia apabila secara tiba-tibanya aku menyanyi dengan nyaringnya, sambil menari…(rasa macam buat persembahan muzikal bah!). Mesti ada yang suka, ada yang akan kata, mengada-ngada budak ni, atau ada juga yang akan join sama. Apa-apa pun enjoy beberapa clips dari youtube yang aku nak share kan bersama-sama.

  • Break out in song at Lisbon Airport, Portugal – Aku terpikir kalau di KLIA boleh buat benda yang sama terutama sekali apabila orang tengah take so granted nak balik kampung berhari raya,  mesti terhibur juga…tapi rasanya, mau juga kena sumpah seranah sebab tak menghormati bulan puasa…ahakkss….


  • Stansted Airport, London Hmm, maybe we can perform at Hentian Pudu Raya, or Hentian Duta, or KL Sentral. Takpun, dekat Hentian Bas Ekspres Di Batu 4.5 di Kuching…Kalau dapat perform di Kuching Airport, ini pun sudah cukup bagus.
  • At Grocery Store – Apa yang akan berlaku sekiranya budak-budak ni perform kat Pasar Minggu Satok?
  • At Baldwin Hills Mall, LA – Kalau buat kat Kubah Ria atau di Permata Car Park, Kuching time orang tengah makan, ditambah lagi suara yang menyanyi tu sedap, mahu bertambah-tambah orang ramai nak makan di situ. Sebaliknya, kalau suara yang menyanyi secara live dah macam suara katak memanggil hujan, baik tak payah perform jer. Kalau nak gah, buat ler kat KLCC Food Court tu.
  • Trump Tower – Akupun suka lunch….tapi onigiri, salad dan jus oren jer….syukurlah kan…eh, terfikir pulak, apa kata kalau kita buat musical kat Warong 2000 (Samarahan), atau di Food court (sebelah Water Tower, Unimas).
  • Time Warner Center – Jom kita perform sama ada kat Boulevard atau di The Spring…Mesti penuh dengan ‘ke-glamer-an’ ni.

Geli hati aku apabila sambil melipat kaki seluar track sebelah kanan sehingga paras lutut sebelum menaiki basikal menuju ke gym, aku perasan bagaimana aku pernah gelak dan mengatakan tak senonoh betul apabila terpandangkan segolongan remaja yang memakai seluar panjang dan dilipat salah satu kaki seluar dan ada yang sehingga ke paras lutut. Nah…baru aku rasa, gelak dan tawa sinis itu dah terkena diri aku sendiri…(kekekekeke…maknanya, aku sendiri dah termasuk dalam golongan yang tak senonoh tersebut…ambik ko man..rasakan…!!!!). Tapi utk menyedapkan hati, aku lipat sebelah  kaki seluar pun ada reason gak…nak elak dari kaki seluar sebelah kanan terkena rantai basikal….jadi, taklah seluar aku jadi kotor atau boleh menyebabkan seluar aku terkoyak dan lagi teruk, aku sendiri tercedera apabila seluar aku terbelit di rantai basikal tersebut….Hehehehehehe..logik jugak reason tu…jadi, pemikiran kali kedua aku, dapat mematahkan kesimpulan yang dibuat kali pertama tadi.

Pernah jugak dalam hal yang berkaitan, aku tanya dengan anak saudara aku yang jenis suka menjawab jugak (aku pun suka melayan gak bebudak2 mcm ni). Dipendekkan cerita, aku tanya, apasal suka sangat pakai seluar panjang, pastu dilipat sebelah kakinya…Baik pakai seluar pendek jer, tak menyusahkan diri nak melipat, pastu, kalau selalu melompat-lompat akhirnya sebelah kaki yang dilipat itu akan terurai gak, penat lagi nak lipat balik… Anak saudara aku jawab, “ikut trend, kalau pakai seluar pendek, nampak aurat, tak berkat main nanti”…woit…jgn jwb lebih-lebih arrr, aku potong duit raya nanti..baru melalak ko melutut depan pakcikmu ini….

Hidup kita ni seperti ada pantulan, kita kutuk, menghina,  dan sebagainya terhadap orang lain, sebenarnya perkara yang sama akan dipulangkan kepada kita…Jadi, selalulah memuji orang supaya yang dipulangkan nanti dapat kepujian dari orang lain utk kita….tapi, kena ikhlaslah erkkk….jangan lah pulak seperti “ada ikan disebalik batu”.

Arghhh!!!…tensennya tak dpt nak kutuk org bln puasa ni. Kalau kutuk orang habis-habisan hingga tahap ‘KO’  gerenti batal puasa ni..tapi kalau mengata orang waktu slps berbuka, orait jugak…kekeekekek..(hmmm dari satu sudut, logik jugak..apa2 ler man).

Ntah mcm mana malam tadi, ada satu situasi yang menyebabkan aku hampir nak mengutuk… tiba-tiba teringat bulan puasa …aku terus terdiam mulut dan hati….kekekekeke(hari ko baik kali ni bro)…berkat bln puasa….tapi pemikiran aku terus teringat tentang org tua di kampung (mana-mana yang berkenaan)…bulan puasa ke, dtg bulan ke, takde bulan ke…kalau dah nak mengutuk tu, gerenti jadi jugak… terngiang-ngiang lagi kat kepala aku yang aku dengar sendiri apabila seorang makcik merespon apabila seorang kakak ni menegur emaknya supaya berhentilah nak kutuk orang…dengan segera emaknya respon…”Aku bukannya nak mengutuk budak tu…tapi yalah kan, kita cuma mengenang kenapalah budak tu buat camtu…”. Terkekek-kekek aku gelak apabila mendengar term ‘mengenang’ yang dicakap makcik tu. Pandai jugak makcik ni yek dalam bermain kata-kata…Hakikatnya, apa yang aku faham, apabila bercakap pasal orang lain tanpa pengetahuan orang tersebut dah dikira mengutuk, mengumpat atau mengatalah kan…(tetapi penggunaan dalam konteks yang berbeza dan memerlukan penjelasan yang lebih detail). Wah!! dah boleh jadi satu thesis ni.

Balik dari embassy di shibuya hari isnin, aku bertekad ke shinjuku pulak(berbuka kat sana).  Memandangkan masih awal lagi, apa lagi aku gi ronda2 kat Uniqlo (nuha..sebab ko ler aku gian gi uniqlo ni…), pastu ke kinokuniya…plannya nak cari buku yang diharamkan penjualannya di Malaysia…tapi tak jumpa..(aku sendiri tak ingat mana aku letak tajuk buku ni…kalau aku jumpa nanti aku update entry ni). Jenis orang macam aku ni, kalau orang dah katakan barangan, perkara dan sebagainya tak boleh dibuat atau dibeli, atau senang cerita diharamkan (dari segi undang2)…lagi ler aku suka nak tahu sebab apa diharamkan…walaupun ada ulasan yang diberikan kenapa perkara itu diharamkan, aku tak leh nak percaya 100%…sebab ulasan orang itu biasanya melibatkan kepentingan dan emosi masing2…(walaupun tak semualah).

Hampir masa berbuka, aku gi restoran yang berdekatan…hehehehehe…mana lagi, aku gi starbuck (berhadapan dengan bangunan Olympus, Shinjuku), dengan “Premium Hotto Chokoretto”, dates dan pisang yang aku bekal dari rumah.

Intelligence isn’t a privilege, it’s a gift. It’s not yours to waste. We’ve been given the power of intelligence for a purpose: to use it for the good of mankind…

Kata-kata yang aku petik dari salah satu perbualan di antara Peter Parker & Dr. Otto Octavius dalam Filem Spiderman2. Aku teringat dengan perbualan ni pun selepas menonton secara online drama dari USA di mana seorang pemuda yang berusaha untuk membangunkan satu watak hero yang akan menjadi idola kanak-kanak. Dari satu watak ke satu watak yang sedia ada menjadi pertimbangan termasuklah watak yang seakan-akan sama seperti Superman, Spiderman (menyebabkan aku terpikir dan teringat stmt spt di atas), batman, dan sebagainya. Dia dibantu oleh seorang teman yang mahir dalam menterjemahkan watak hero yang difikirkan. Satu watak hero muncul apabila dia melihat seorang teman rapatnya yang sedang berlari-lari di atas treadmills dan dari larian perlahan sehingga semakin laju… dan dari situ dia mendapat idea dan berjaya menghasilkan watak hero tersebut.

Jadi, di mana ada kemahuan di situ ada jalan.. Apabila dah dapat, hendaklah dikongsikan bersama bagi panduan dan kemaslahatan orang lain…aku sendiri pun musykil, apahallah kedekut sangat ngan ilmu tu, lainlah kesnya ngan company yang bersaing dalam bidang yang sama….(itu business orientation)…

p/s kalau korang tak faham pun content posting ni pun takper…aku sendiri pun tak paham..aku main tekan jer keyboard di tengah-tengah malam ni…(sementara ada network kat area apartment aku ni..kira peluangkan)…tetapi, utk memahaminya anda perlukan bbrp teknik intelligent yang boleh digunakan.bgmnapun, kalau ada persoalan, jangan malu dan jgn segan, komplen jer kat aku…kekekekek…