Balik dari embassy di shibuya hari isnin, aku bertekad ke shinjuku pulak(berbuka kat sana).  Memandangkan masih awal lagi, apa lagi aku gi ronda2 kat Uniqlo (nuha..sebab ko ler aku gian gi uniqlo ni…), pastu ke kinokuniya…plannya nak cari buku yang diharamkan penjualannya di Malaysia…tapi tak jumpa..(aku sendiri tak ingat mana aku letak tajuk buku ni…kalau aku jumpa nanti aku update entry ni). Jenis orang macam aku ni, kalau orang dah katakan barangan, perkara dan sebagainya tak boleh dibuat atau dibeli, atau senang cerita diharamkan (dari segi undang2)…lagi ler aku suka nak tahu sebab apa diharamkan…walaupun ada ulasan yang diberikan kenapa perkara itu diharamkan, aku tak leh nak percaya 100%…sebab ulasan orang itu biasanya melibatkan kepentingan dan emosi masing2…(walaupun tak semualah).

Hampir masa berbuka, aku gi restoran yang berdekatan…hehehehehe…mana lagi, aku gi starbuck (berhadapan dengan bangunan Olympus, Shinjuku), dengan “Premium Hotto Chokoretto”, dates dan pisang yang aku bekal dari rumah.

Macam aku cakap minggu lepas, hari sabtu aku telah dijemput utk bersungkey dan seterusnya bersahur di Kashiwa…keluar dari rumah hampir pukul 3 petang, menaiki dan bertukar train sehingga ke Kashiwa dan sampai dalam pukul 5 pm. Sampai kat rumah kawan, berborak dan seterusnya mengajak aku menemaninya utk menjemput anak saudaranya yang berada di Jepun atas urusan kerja selama sebulan…heheheheh..man jugak namanya, muda setahun dari aku, seorang yg easy going, intelligent & generous dengan byk pengalaman berada di luar negara (UK, US dan kini di Jepun)..

Kita org bersungkey di rumah, dan bersiar-siar di luar (window shopping) selepas menunaikan tanggungjawab masing2, dan ‘lepak’ kat restoran ‘Saizeriya’ (Italian food you…dan yang menariknya, kita boleh minum sebanyak mana minuman yang kita nak dan pelbagai jenis..cappucino, teh, air berkarbonat dan jus…free of charge…no wonder boleh stay sampai pagi….hahahahha…) sehingga pukul 1 lebih pagi….kekekekekeke..walaupun lepak, banyak perkara yang diborak dan dibincangkan dari hal masing-masing, perkembangan kat malaysia, sehinggalah hal-hal yang berkaitan dengan akademik dan perbandingan budaya antara Malaysia, Jepun dan US…wah..byk ilmu yang aku dpt malam tuh…mcm tak cukup berborak kat Saizeriya, sampai kat rumah, terus bersahur, dan sementara tunggu subuh, berborak lagi….kekekekeek…memang dah ‘student’ kan…(nasib baik hujung minggu), solat dan akhirnya….gedebuk…rebah dan terus lena diulit mimpi…(sorry man (yang sorang lagi)….sebab kitaorg, ko terus pening kepala sebab tak cukup tido…hehehehehe….).

Sebelah pagi pulak (dah plan mlm sebelumnya) utk gi ronda-ronda lagi…dari ke 2nd hand shop sehinggalah ke kedai elektronik kita org redah…..dpt jugak aku ‘rembat’ bbrp barang yang berkenan. Shopping punya shopping, tak perasan masa hampir pukul 4 pm, dan terus balik ke rumah, bersiap dan ke stesen keretapi seterusnya balik ke koganei.

Hari ni masuk hari ke-5 umat Islam berpuasa  Ramadhan (dah menghitung hari dah ni….mcm lagu Kris Dayanti ler plak). Setakat ni, alhamdulillah, puasa pun ok (secara fizikalnya…mudah2an secara rohnya diterima oleh Allah..Amiinnn). Petang ni, bersungkey (berbuka puasa) adalah pada pukul 6.06 pm. Untuk menu,  biasanya aku berbuka dengan segelas (kadang-kadang 2 gelas) air suam, segelas air kopi, buah (pisang, pir, dan mana-mana buah yang aku jumpa dan berkenan), serta roti (pengganti kuih-muih…nampak gayanya, tahun ni tak dapatlah nak merasa selorot, karipap mak kiah, rojak kucey, telur hongkong buatan tangan mak aku, penyaram dan kuih bungkor hjh norani). Lepas maghrib, solat isya dan terus tarawih (8 rakaat, arab style), aku bergegas ke gym. Balik dari gym, barulah rileks sekejap sebelum mentelaah pelajaran (student lah katakan) sehingga tiba waktu sahur. Utk sahur, kalau tak makan nasi, aku bedal kellog cornflakes jer, segelas air suam,  kopi dan sedikit makanan kesihatan (pil vitamin ler tu).

Memandangkan puasa kali ni berada dalam penghujung summer dan awal autumn, maka, masa subuh dari hari ke hari pun semakin lewat. Utk pagi tadi jer, masuk waktu subuh adalah pada pukul 3.50am. Jadi, nak tak nak aku hanya dapat tidur selepas subuh lah.. macam aku bagitau member aku..kalau dah dapat tidur tu, memang tak ingat dunia langsung selepas tu..Jadi nak elak tak bersahur dan terlajak subuh, nak tak nak, aku kena manage masa stay up till subuh pastu baru tidur…(macam kelawar pulak time puasa kali ni). Korang pulak macam mana? hahahah…kita serupa tapi tak samakan…