OMG! What I wanna do now? I’m (getting) blank, blur and have no idea what to say right after I read a message from the supervisor….“I would like to have a seminar with all of you. You are required to present your progress…..”. Hmmm…I’m speechless…(actually he told us before, there will be no progress presentation for PhD students….(apa lagi, melompat seronok giler baban ler kita org time tu…but now….). Then, I’m thinking, should I present my current work on conference paper? or just say “Prof, I have a progress, but I have no time to do a slides for you”… or maybe, “I have nothing to present now”, can we reschedule the time, pleaseeeeee….”, etc.. Anyway, I “love” surprise…and I ‘love’ to see other faces when they’re surprise….really cool and so funny.

 

 

The clip at Wellington Train Station(below) was not a surprise for me anyway, but worth to watch it for fun…

Hari jumaat merupakan hari terakhir bebudak kat campus aku ni exam sebelum summer vacation (natsu yasumi)…aku dan miao sibuk mempersiapkan diri utk progress presentation depan supervisor.. “Man…ko tak de plan nak pegi mana-mana lepas presentation nanti?…aku senyum kat miao….spt biasa lah…starbucks ikimashouka???”…miao pun sama-sama gelak, dah tau akan jwpn yg aku nak beri dgn dia…gerenti man pegi starbucks lepas ni. Aku tanya miao balik, ko ada pgrm apa2 ke lepas ni?… hmm…”aku plan nak tido awallah ptg ni man…”jwbnya. “ok, kalo macam tu, aku tak nak ganggu nko, nak ajak gi minum sekali kat starbucks…boleh jugak kalau nak skodeng mana-mana yg patut…” balasku.

—<intermission>—

Spt dijangka, architecture utk formal spec aku kena ubah lagi….arghhhh…..ni masuk kali ke-3…supervisor pun ponin kepala nak pikir mcm mana nak ubah architecture ni…bbrp hari dok discuss ngan supervisor ttg architecture. “man, ko cuba dulu ubah perspektif utk spec ni…kalau failed dari satu sudut sebelah kiri, ko cuba check dari sudut sebelah kanan pulak..sebab aku tengok masih general architecture ni..sebab tu, ko ada problem utk hasil smooth flow formal spec ni.” Nak buat formal spec bukan kerja mudah, mmg memakan masa yg agak lama. but i’m strongly sure u can do it during this summer vacation.” kata-kata semangat yang diucap oleh supervisorku. “Tapi jgn lupa, dalam cuti ni ko sediakan draft utk research paper..” sambungnya lagi.

Hmm..cuti ni, at least aku ada benda jugak nak dibuat kat lab, takde lah nak ‘bertenet’ dengan internet jer memanjang…hahaha…