ziarah_visiticonSebagai hadiah hari jadi… aku pergi melawat Zojoji Temple dan Tokyo Tower. Kedua-dua tempat tersebut amat berdekatan di antara satu sama lain. Jadi, dengan menaiki Chuo Line (dari Koganei) sehingga ke Shinjuku, seterusnya menaiki Oedo Line (di Shinjuku) ke Akabanebashi, aku melawat Zojoji Temple terlebih dulu dan seterusnya ke Tokyo Tower.

Secara ringkasnya, Zojoji Temple ni telah wujud sejak tahun 1393 lagi sebagai lokasi bagi ”nembutsu seminary of Jodoshu school” di Timur Japan, dan seterusnya menjadi ”the family temple of Tokugawa shogunate”. The wooden gate of the temple remains as the original architectural remainder of the early 17th century and is designated as important cultural property of Japan.

Aku kongsikan sebahagian images yang aku sempat ambil sekitar Zojoji Temple utk tatapan bersama.

p1010014

Zojoji Temple dan Tokyo Tower

p1010017

Ahah!!…ume plum you…honto ni kirei da ne…

p1010022

(steph and sze!!! help me in translating this kanji…!!!)

p1010024

aku tak paham kenapa setiap doll ni dihiasi dengan bunga-bungaan dan dibaluti dengan kertas-kertas (fortune ker????)

p1010028

(terkejut aku dengan kenderaan yang diberi nama dengan taxi…mcm beca erkkk…)

Balik dari Zojoji Temple, aku terus ke Tokyo Tower. Tokyo Tower dibuka kepada orang ramai sejak tahun 1958 lagi. Dengan ketinggian 333m, Tokyo Tower menjadi menara tertinggi di dunia dengan “sel-supporting steel tower”. Untuk ke main observatory (di ketinggian 150m), aku kena bayar sebanyak JPY 820 . Alang-alang dah di main observatory, aku decided ke special observatory (di ketinggian 250m). Jadi, utk ke special observatory, kena bayar lagi sebanyak JPY600 dengan menaiki lift. Teringat pulak lagu yang menjadi tema Akademi Fantasia….”menuju Puncak”…hahahahha… Antara images yang aku ambik utk tatapan bersama adalah seperti berikut.

p1010029

(ahaks!!!…tokyo tower…here i come….)

p1010046

(rainbow bridge…aku pernah drive kat area ni beberapa thn sebelum ni…satu kenangan youuu!!!)

p1010066

(gayat jugak sebenarnya berdiri di atas kaca sambil memerhati ke bawah…)

Selepas turun ke main observatory, aku decided nak turun guna tangga. Naik ke main observatory tadi aku dah merasa naik lift, jadi utk turun, aku guna tangga pulak (600 steps you!!!). Sempat jugak ambik gambar yang dirasakan perlu.

Aku tak lepaskan peluang utk singgah ke Wax Museum…(JPY 500 lagi dikenakan). Tapi tak ler sehebat di Madame Tussaud, London, aku rasa. Dapatlah jugak aku “berkenalan” dengan Madonna, James Dean, Marilyn Monroe, Elizabeth Taylor, Albert Einstein, etc.

p1010082

(hehehehehe..biler pulak lah wajahku nak dipaparkan kat wax museum ni…)

Galeri utk Guinness World Record pun ada (tapi, buat masa ni, aku belum berminat lagi). Sebelum keluar dari Tokyo Tower, aku sempat jugak membeli sedikit ‘omiyage’ utk diberikan kepada kawan-kawan aku. Selain tu, aku yang berminat dengan poskad tak melepaskan peluang utk membeli poskad berkaitan dengan Tokyo Tower dan Tokyo secara amnya. Next journey…ke mana pulak erkkk???? (hmm..nampak gaya nya, minggu ni my French friends invited me to go with them to Disneylands….hahahhaa…enjoy lagi ler nampaknya… pastu bulan 3 ni nak ke onsen pulak….huwaaaaaa…ikitaiiii!!!!!).

Hahahah, mcm aku bagitau dlm posting aku sebelum ni, aku akan masukkan entry khas ttg tpt yang aku tinggal sekarang ni utk dikongsi bersama. Pertamanya, aku study kat Hosei University, Koganei Campus, Tokyo (aku tak pasti pulak berapa jarak dari tempat aku ke Tokyo). Untuk entry tentang campus aku, akan diceritakan dlm posting yang akan dtg (ntah bila). Jadi dlm image bawah ni, aku tinggal kat Parashion Izumi, Midori Machi. Dari image bawah ni, dah boleh nampak bangunan campus aku(hehehehe…kira berdepan dgn kampus jer).

(Nama apartment ni ialah Parashion Izumi, Block B, warna hijau muda…wow..one of my feveret kaler)

(Agak-agaknya, utk image kat atas ni, mana apartmen aku erk…heheheh. hint:no 3, tingkat 2, nampak tak hanger warna biru tu??- ada dua hanger biru kat atas tu)

(Pintu masuk ke apartmen aku…jeng..jeng..jeng..apa yg ada di dalamnya erkk??? kekekek..mcm rancangan room raiders ler plak)

(Mak aii..mcm ni jer besau apartmen ko mann..heheheh…tu ler aku cakap, mcm bilik hotel jer, keluasan apartment aku adalah lebih kurang 19m persegi, dah namanya single apartmentkan..bak kata akak ogy, ‘sesuai sgt gitu’…..tilam, portable table, coffee table dan study table tu aku ‘cekup’ dari tempat pembuangan sampah…betapa baiknya msyrkt nippon ni..barangan yang masih elok lagi, diaorg buang..apa lagi bang oooiii…rembatlah…dah peluang depan mata. aircond tu, bukan aku beli aarrrr, mmg dah built in utk apartmen ni..jadi, tak yah risau nak beli heater nanti… water heater pun ada sekali, nak buat mcm sauna pun tak de masalah kottt….terima kasih tak terhingga buat bro fendy yang meng’infakkan’ tv dan study chair kat aku…)

(ahahha..kitchen aku..fuh..chef man..apa hidangan yang ko selalu masak tu?..microwave oven pun aku rembat dari tempat pembuangan sampah tau..’save budget arr bro’…apabila buka jer pintu utk masuk ke rumah aku tu, view pertama yang anda akan lihat ialah, ruang dapur mcm image kat atas…alamak, ko mkn pisang mann..ish..ish..ish..)

(Serba salah gak sebenarnya nak tunjuk gambar toilet ni..pikir-pikir plak, alang-alang nak kongsi, biaq la pi habaq semua sudut no….hahaha..mcm aku inform kat emak aku, balik dari pi joging mlm2, aku berendam kat tab tuh..fuihhh…baru merasa betapa nikmatnya hidup kat dunia ni…oppsss…)

(gambar terakhir yg aku nak kongsi, inilah tempat di mana aku ‘cekup’ barang-barang tadi. inilah tempat pembuangan sampah…veri da clean gitu…kat sini, nak buang sampah tertentu kena ikut jadual, dan perlu diasing2kan mengikut kategori..ala mcm kat msia ler…kategori utk botol dan tin, kertas dan sampah lain…tapi kat jepun ni, lebih byk kategorinya..aku sendiri penin kapara nak letak sampah dlm kategori mana..almaklumlah, kat msia aku tak praktik sgt pun….kekekekeke..ceh…pecah rahsia aku).

Hari ni sdra abg ekhsan membawa aku survey dan beli mana2 yg patut utk dibawa balk ke apartmen aku nanti. Dia bawak aku ke 2nd Hand Shop, 100 yen shop dan family mart. Tak dpt ler aku beli byk sgt brg2, sebab susah nak bawa balik nanti. Nasib baik, kotak-kotak dan beg yg aku bawa dari msia dah dihantar awal semalam (sekalung penghargaan yang amat sgt dengan sdra fendy sebab membenarkan aku menumpangkan brg2 aku dlm keretanya yg berjenama Wish). Selepas lunch hour, aku mohon utk berangkat balik ke koganei. Sebelum beredar, aku dan sdr abg ekhsan dah berjanji utk ke suatu tempat yg dinamakan Makuhari pada sabtu nanti kerana flea market akan diadakan di situ. Jadi sdra abg ekhsan meminta aku bermlm di rmhnya agar kami dpt berangkat awal ke sana nanti.

Hari ni dah dua hari aku berada di Tokyo Jepun. Aku bermalam di rumah salah seorang rakan semalaysia dan insya allah mlm ni mlm terakhir aku bermlm di sini. Mlm esok aku akan bermlm buat kali pertama di apartmen aku sendiri di Koganei-shi, Tokyo.

Aku berangkat ke Jepun pada 26 hb April lepas dari sibu pada 7am (ada satu kes yang staf mas di kaunter yang terlalu lembab bekerja..tau ler masih awal pagi, takkan mengantuk lagi kot. Nampak gaya nyer staf baru ni..semua serba tak kena jer…tensen betul aku…, dah ler tak minta maaf langsung sebab semua tiket aku jadi tak betul..nasib baik staf yg ada di sebelah dia yg membetulkan keadaan…sabor jer ler aku) dan sampai dlm 7.30am di kuching. Sementara menanti flight ke kl pada pukul 12.45pm, aku menelefon seorang kawan @ jiran setaman (aku panggil ijad), minta tolong utk menjemput aku di kuching airport. Pd masa yg sama, aku ada temu janji juga dgn hadinata dan isterinya pd pagi tuh. (pada mulanya nak berjumpa di airport, tapi rakan aku tuh dah sampai dulu, jadi aku call hadi balik utk jumpa di kedai makan serapi corner, kat kota sentosa). Setibanya sampai kat serapi corner, aku terserempak dengan puan siti sumaizan dan suami sedang minum pagi di tempat yg sama… Sedang menjamah nasi lemak pagi tu, sepupu aku call bertanyakan aku kat mana masa tu, lantas aku jemput dia dan mak cik aku tu berjumpa di tempat yg sama juga, serapi corner. Sebenarnya, mak cik aku memang nak berjumpa pada pagi tu utk memberikan sedikit kek utk dibawa sebagai bekalan di jepun nanti. Perghh…satu acuan dia beri kat aku. Nasib baik aku dah reserved satu tpt dlm beg utk kek tu.

Selepas semuanya selesai, aku mintak tolong ijad utk bawa aku balik ke rumah sekejap. (masih ada 2 jam lebih lagi sebelum kena masuk ke balai berlepas). Sempat juga aku menyiram dan membajai bunga2 aku tu. Pilu rasa hati bila meninggalkan rumah utk masa yang panjang.

Aku masuk semula ke balai berlepas dalam kul 12 tgh hari.( Alhamdulillah tak de insiden yang tak diingini berlaku, cuma beg computer aku kena scan dua kali…sebab byk sgt brg2 dlm beg tu, sehinggakan pegawai yg bertugas, tak boleh nak clarify apa benda yg aku masukkan dlm beg computer tu. Situasi ni tak der ler mentensenkan aku, sebab pegawai ni nampak professional dan mohon maaf dan menerangkan apa yg sebenarnya berlaku…

Flight aku meninggalkan kuching airport pd pukul 12.45 pm dan sampai dlm 2pm lebih di klia..di klia pula aku cuma merehatkan diri di bangku2 yg disediakan. Plan awalnya aku nak berehat di anjung tinjau, tapi time tu pulak kena tutup (org awam tidak dibenarkan masuk) kerana shooting tengah dijalankan. Aku bertanya jugak, shooting dari produksi mana? Apa yang dimaklumkan, shooting dari produksi Malaysia, tapi semua pelakonnya dari Russia. Tapi ramai juga org India kat sana..entahlah, malah aku nak bertanya panjang lebar.. last-last aku berehat kat bangku sebelah kfc.

Flight ke Narita MH88 berangkat pada pukul 11.35pm. Pemergian aku kali ni, tidak mendebarkan sangat, sebab dah ada pengalaman sebelum ni ke Jepun. Kira dah tahu serba sedikit environment di Tokyo, masyarakatnya, makanannya, undang-undangnya, etc…aku terbayang jika aku dioffer ke italy hujung tahun lepas, gerenti aku dah dapat penyakit lemah jantung, sebab berdebar yg amat sangat…syukurlah, ada hikmah aku tak dioffer ke italy… Dalam flight pun, aku boleh tidur dengan selesa (tak de ler nyenyak sgt, sebab terkejut dengan gegaran flight dan sejuk..so far alhamdulillah, penerbangan utk melanjutkan pengajian aku kali ni, amat dipermudahkan Allah.

Pagi 27hb April, dlm 7.00 pagi waktu tempatan, roda pesawat MH88 menjejaki landasan, aku keluar dari pesawat (time ni aku terserempak dua org rakyat msia yg sama2 naik flight dengan aku, tetapi tak sama tempat duduk..kedua-duanya baru pertama kali sampai ke jepun.. kedua-duanya nak melawat sanak-saudara. Salah seorangnya adalah senegeri dengan aku, malah dari sibu lagi….). Selepas melalui imigresen (ambil masa agak panjang, prosedur baru di narita airport perlu ambil gambar dan cap jari tunjuk), ambil bagasi dan melalui kastam, aku menunggu rakan yg akan menjemput aku (aku panggil saudara abg ekhsan dan saudara fendy).

Sebaik mkn tengahari di rmh sdra abg ekhsan, sdra abg ekhsan dan sdra fendy menemani aku ke Shin Okubo utk menandatangani kontrak apartment yg aku sewa. Setiap bulan, aku perlu membayar sewa sebanyak JPY 56000 dan perlu di bank in sebelum 28hb. Pd masa yg sama mereka berdua menunjukkan aku selok belok tentang system train di Tokyo. Slps selesai urusan dgn apartment agent di Shin Okubo, kami ke Ameyoko yg terletak berdekatan dengan stesen Ueno. Di sinilah, kita dpt melihat segala brgan sukan yang berjenama termasuklah beg, kasut, cermin mata, pakaian sukan, brgan dapur terutamanya dari Asean dan sebagainya.

Pada 28 hb pula, berdasarkan informasi tentang journey yg diberikan oleh sdra abg ekhsan & sdra fendy, aku cuba ke hosei univ yg terletak di koganei. Sebenarnya, aku telah berjanji dengan supervisor utk berjumpa dengan beliau pada hari tersebut. Walaupun terdapat sedikit kekeliruan (kurang pasti dengan map yg di print dari internet), akhirnya aku sampai juga di Hosei Univ, koganei campus. Tapi sebelum tu, aku singgah sekejap di apartment baru aku tuh…berdasarkan map yg diberi, aparment aku tuh berseberang jalan dengan kampus aku…wah!!!! Ini sudah cukup baik.

Bercerita tentang apartment aku ni, luasnya tak jauh bezanya mcm bilik hotel di Grand Continental, KL atau Hilton Hotel, Kuching. Dah dinamakan single apartment, memang ler kecikkan. Kecik atau besar ruang apartment, bukan isunya, yg penting bagi aku, apartment berdekatan dengan kampus, mempunyai air-cond @ heater (utk kegunaan summer & winter), serta ada air panas.

Aku dapat menyewa apartmen ni pun disebabkan bantuan yg diberikan oleh supervisor aku. Beliau yg menghantar email kpd aku ttg adanya apartmen ni, kemudian buat booking on behalf of me, then jadi guarantor.