Monthly Archives: September 2008

Salam Lebaran, Minal Aizin Wal Faizin

(Berlatar belakangkan muzik raya dendang perantau, balik kampung, selamat hari raya, lebaran ini, etc…uhuk..uhuk…uhuk…). Sedar tak sedar hari ni dah masuk puasa yg ke-26 hari…hmmm..tinggal bbrp hari jer lagi ni nak raya…ramai dah sampaikan salam raya nampaknya. Jadi aku pun … Continue reading

Posted in Updates | Tagged , | 5 Comments

Nama Orang Jepun

Tak tahan aku menahan gelak apabila terbaca satu artikel berkaitan dengan nama  orang Jepun ni. Kalau sebelum ni, aku pernah kongsikan nama anak-anak orang Jawa dan kali ni aku nak kongsikan pulak nama orang Jepun…(yang ni pun aku dapat dari … Continue reading

Posted in Updates | Tagged , | 7 Comments

“Harapan Utk Islam Hari Ini” aka “The Trouble with Islam”

Banyak2 buku berbentuk biografi yang aku baca, buku “Harapan utk Islam Hari Ini” benar-benar mencabar minda aku utk memahami, menaakul dan refresh balik ilmu agama yang aku dapat sebelum ini. Baru muka surat pertama..memang sah buku ini pasti diharam penjualannya … Continue reading

Posted in Updates | Tagged , | 2 Comments

Detik 11.30 Malam

Tengah khusyuk depan laptop, tetiba aku dikejutkan dengan satu panggilan (macam filem seram korea ‘The Call’ pulak) yang menunjukkan masa pukul 11.30 malam (nasib baik bulan puasa kan..jadi tahap iman tu kira boleh tahan jugaklah kentalnya….)….”Man aku tak sabar nak … Continue reading

Posted in Updates | Tagged , , | Leave a comment

Mooncake Gift

Apabila masuk kat lab pagi ni, aku dihadiahkan sekotak kuih bulan yang diberi oleh supervisor aku yang baru balik dari China…Sze, tahun ni aku dapat merasa original mooncake dari China…lol…apa2pun, miao, walaupun ko tak dapat balik utk bersama-sama keluarga utk … Continue reading

Posted in Updates | Tagged , | 10 Comments

Midori Buttered Prawn Masala

Lain resepi yang diberi lain pulak yang jadinya.. Biasalah dengan resources yang quite limited, aku belasah jugak benda2 yg ada.. Aku dapat resepi ni pun dari seorang teman (dan boleh ke sini utk mengetahui resepi tersebut). Hmm, boleh dikatakan lebih … Continue reading

Posted in Updates | Tagged , , | 6 Comments

Nak gelak…gelaklah

Minggu lepas, sambil berborak dengan seorang teman di kedai kasut, dia menceritakan bagaimana kasut yang baru dibelinya telah hilang dicuri ketika bersolat di salah sebuah masjid di utara tanah air malaysia (tak baik sebut directly…kecik hati warga di situ nanti). … Continue reading

Posted in Updates | Tagged , , | 1 Comment