September 2008


(Berlatar belakangkan muzik raya dendang perantau, balik kampung, selamat hari raya, lebaran ini, etc…uhuk..uhuk…uhuk…). Sedar tak sedar hari ni dah masuk puasa yg ke-26 hari…hmmm..tinggal bbrp hari jer lagi ni nak raya…ramai dah sampaikan salam raya nampaknya. Jadi aku pun tak nak ketinggalan samalah erk…terutama buat bonda, adik beradik, keluarga terdekat dan jauh, sahabat, rakan taulan, teman sekerja serta belajar, x-student2 ku dulu, serta seluruh umat Islam di mana jua anda berada….”Selamat Hari Raya Aidilfitri, Maaf Zahir dan Batin. Halalkan makan minum, termakan dan memakan, terminum dan meminum, tersentuh dan menyentuh, terpegang dan memegang, terbawa dan membawa serta mana-mana kata kerja yang berkaitan dan dalam golongan ter- serta me- (jadi guru bahasa pulak dah). Jadilah hamba-Nya yang terbaik terutamanya untuk diri sendiri serta keluarga”.

Tak tahan aku menahan gelak apabila terbaca satu artikel berkaitan dengan nama  orang Jepun ni. Kalau sebelum ni, aku pernah kongsikan nama anak-anak orang Jawa dan kali ni aku nak kongsikan pulak nama orang Jepun…(yang ni pun aku dapat dari Internet..pandai-pandai carik sendiri erk). Yang menariknya, sebelum aku postingkan benda alah ni, aku tunjukkan dengan member Jepun aku….tergelak besar dia…dengan muka confiusnya sambil memuncungkan mulut dan mengerutkan dahinya…last2 aku terpaksa explain kat dia balik….very sorry fumiko…kakakakakkakakkaa….

01. Yang pemarah – KEiJI CACIMAKI
02. Yang suka berjimat – SAYORI SUKAMURA
03. Yang bisu – KIETA TADASORA
04. Yang suka makan nasi – NANACHi KASIBANYA
05. Yang suka layan blues – APO NADIKATO
06. Yang suka belajar – ASHIKO ULANGKAJI
07. Yang kerap bikin kacau – WAKASI HURUHARA
08. Yang sangat kedekut – MATIMATI TAMOKASI
09. Yang suka sangat tidur – ICHIBAN TIDOMATI
10. Yang suka mengintai – HINTAI AKOSUKA
11. Yang tua – TARAGIGI PADANMUKA
12. Yang kena tinggal bini – SUSAHATI BINILARI
13. Yang suka merempit – SAJA CARIMATI
14. Yang suka BERSUMPAH – SAIIFOO BAUKARI
15. Yang Lembab – AYUMI SIPUTBABI
16. Yang suka tidur – ASHIKO MEMBUTO
17. Yang suka cari pasal -KAKIYO GADUHO
18. Yang suka mengumpat – YASUKO MENGATO
19. Yang suka senyum sinis kat orang -SEIYUMO BAUKAMBINO”

Banyak2 buku berbentuk biografi yang aku baca, buku “Harapan utk Islam Hari Ini” benar-benar mencabar minda aku utk memahami, menaakul dan refresh balik ilmu agama yang aku dapat sebelum ini. Baru muka surat pertama..memang sah buku ini pasti diharam penjualannya di Malaysia (ataupun dah diharamkan???). Buku ni merupakan terjemahan dari versi asal “The Trouble with Islam” yang ditulis oleh Dr. Irshad Manji. Aku dapat tahu mengenai buku ini pun selepas ditelefon dan dibagitau oleh member yang bersemangat dan berkobar-kobar utk memberitahu aku…tq a lot bro..u know my “appetite”..kekekekkekeke…

Jadi sebelum aku dapatkan versi asal dalam English, aku baca dulu versi terjemahan bahasa Melayu(yang sedia ada di laman web Irshad Manji ni, klik ke sini). Cuma peringatan dari aku, jika anda benar-benar nak membacanya, pastikan anda berfikiran terbuka. Aku takkan cerita lebih-lebih…aku serahkan kepada diri anda sendiri utk menilai buku ini…Jujurnya, buku ni amat menarik utk dibaca, difikir, dinilai, dan dibincangkan secara khusus…memang benar-benar mencabar minda aku serta dapat menambahkan pengetahuan aku, terutamanya tentang isu di Timur Tengah (negara arab, palestin dan israel)..Malah, aku sendiri pun tak tahu langsung perkembangan kat sana, asal kejadian sesuatu perkara itu terjadi dan apakah usaha2 yang telah dilakukan tetapi masih gagal??)

Apa yang menarik apabila membaca buku ini ialah dari segi buah fikiran dan fakta-fakta yang dikemukakan oleh beliau dalam memperkukuhkan ideanya…malah beliau sendiri ke tempat tersebut utk mengetahui lebih lanjut dan merasai sendiri pengalaman tersebut…pendek cerita..research yang dilakukan adalah amat teliti.

Jadi, selamat membaca kepada yang berminat..

Tengah khusyuk depan laptop, tetiba aku dikejutkan dengan satu panggilan (macam filem seram korea ‘The Call’ pulak) yang menunjukkan masa pukul 11.30 malam (nasib baik bulan puasa kan..jadi tahap iman tu kira boleh tahan jugaklah kentalnya….)….”Man aku tak sabar nak call ko mlm2 ni…aku tahu ko belum tido lagi…aku ada satu buku yang pasti menarik minat ko utk membacanya…ko minat buku biografikan…(bukan biologi arrr)”…”Yep…mmg minat sgt..suka baca experience orang”..Jadi…”ko baca buku yg bertajuk bla bla bla dan nama penulisnya bla bla bla…”…Orait bang…pagi nanti aku akan segera check kat internet…”..tapi mata dah tak boleh lelap sebab curious sgt apa contents buku tersebut.

Apabila masuk kat lab pagi ni, aku dihadiahkan sekotak kuih bulan yang diberi oleh supervisor aku yang baru balik dari China…Sze, tahun ni aku dapat merasa original mooncake dari China…lol…apa2pun, miao, walaupun ko tak dapat balik utk bersama-sama keluarga utk meraikan mooncake festival, at least supervisor ada bawa buah tangan utk ko sekali…mesti terubat rindu tu…

hahahaha…nampak gayanya inilah menu aku utk berbuka petang nanti, bersama pisang dan air kopi.

Lain resepi yang diberi lain pulak yang jadinya.. Biasalah dengan resources yang quite limited, aku belasah jugak benda2 yg ada.. Aku dapat resepi ni pun dari seorang teman (dan boleh ke sini utk mengetahui resepi tersebut). Hmm, boleh dikatakan lebih 90% aku tukar bahan-bahannya, contohnya, cornflakes yang digunakan, aku ganti dengan kellog frosties, pastu member aku cadangkan supaya guna evaporated milk, aku pulak ganti dengan susu lembu, kekekeeke…suka hati aku jer tukar-menukar…ada benda-benda lain lagi yang aku tukar sebenarnya (minta maaf byk-byk emma, sebab aku tukar ikut suka hati aku jer…dia gelak jer time aku bagitau dia aku buat modification).

Walau bgmnpun, alhamdulillah, memang sedap jugak (walaupun aku tak guna cornflour- emma baru inform supaya guna cornflour; time aku call dia yg aku tgh mencuba resepi dia nih…maknanya tak complete lagi ler resepi yang dia bagi kat aku tu). Apa2pun, emma…u and ur frens were rite…memang sedap…walaupun bhn2 yg aku guna tu tak memenuhi apa yg dicadangkan, habis aku ‘belasah’ time sahur pagi tadi…aku masak mcm nak makan 5 orang..(tapi dlm gambar di bawah ni, aku tunjuk sebhgn jer, yg lain tu aku masuk dlm pinggan yg lain).

Aku tambah daun salad…kalau takde sayur, tak best gak kan. Pastu yg nampak gelap sikit tu, bukannya sebab ‘terlebih masak’, tapi disebabkan kellog frosties yg aku guna tu jenis gelap, dan menyebabkan bahan lain pun terkena bahananya…satu lagi, disebabkan aku tak guna cronflour, jadi, bhn2 lain tu tak dpt lah nak melekat..nasib baik aku mkn sorang2…yummy… yummy…

Minggu lepas, sambil berborak dengan seorang teman di kedai kasut, dia menceritakan bagaimana kasut yang baru dibelinya telah hilang dicuri ketika bersolat di salah sebuah masjid di utara tanah air malaysia (tak baik sebut directly…kecik hati warga di situ nanti). Dahlah mahal, dibeli kat oversea lagi tuh…fuhhh…”jaik ati” (kira-kira begitu sayu dan kesianlah) aku mendengarnya. Berdasarkan situasi ini tadi, aku nak kongsi bersama sebagai tatapan….nama tempat dan watak bukanlah nama  sebenar dan aku terima kisah ni dari ‘turun temurun’.

———————————————————————-

Terdapat satu kampung yang bernama kampung MuntahKeDar. Di kampung ni orang ramai idup aman dan bahagia. Dalam kampung yang aman ni, adalah sorang laki ni. yg bernama Aman. Aman ni orang gila kat kampung ni, so..ramai la yang pandang serong kat dia. ramai la yang suka memainkan dia.. nak dijadikan cerita…

Pada suatu hari..si Aman ni pegi la ke masjid nak semayang jumaat…heheehehe..ni educated nyer orang gila tau..semayang tak tinggal.contohilah dia ni. sedangkan orang gila pun semayang…kita  yang siuman ni pun semayang la gak ek.. ok. Lepas si Aman ni semayang jumaat,dia nak balik la  ke rumah. Masa dia nak balik tu tetiba dia tengok selipar jepun kesayangannye dah takdek.aper lagi… mengamukla dia…

Tanpa segan silu dia pun pegi la dekat mikrofon masjid tu lalu dia pun berkata: “kepada sesiapa yang mencuri selipar aku,baik ko pulangkan cepat.!!!!!!!…” semua orang menjadi takut..ye la..orang gila kan..memacam dia buleh buat. Buatnya dia tetak anak bini orang kang..ha..naya.. “kepada sesiapa yang curik selipar jepun kesayangan aku tu..baik ko pulang kan cepat, diulang suaranya berkali-kali dengan muka yang kita kata ‘tak beri muka langsung’. kalau tak aku akan buat seperti mana ayah aku buat!!!” lalu orang yang curik tu pun pulangkan la balik. Apabila orang yang mencuri tu pulangkan balik selipar jepun tu, Aman berkata “lek la bang.. gurau jek” tapi dengan muka yang serius..muka macam nak makan orang gitu…haa…lalu budak yang curi selipar dia tu pun blah tanpa memandang ke arah Aman…takut ler tu…dah dasar pencuri,,,lalu tok imam pun menegur Aman dan bertanya “kalau dia tak pulangkan balik selipar jepun tadi tu, apa yang akan kamu lakukan? apa ayah kamu  lakukan?” dengan suara dan wajah yang slumber, Aman pun berkata, “Saya akan balik kaki ayam la tok”.

—————————————————————–

p/s Especially to Azar, dengan rasa penuh takzim dan rendah dirinya aku ucapkan “Hepi belated besday to u” yg jatuhnya pada 11 September yg lepas…..(pergh…teringat kisah September 11 di USA..jadi lepas ni aku tak lupa lagi ler erkk…kekekekeke…nasib baik ko remindkan aku….jadi tolong nyanyi lagi hepi besday seperti dalam filem ‘3 Abdul’. Aku doakan semoga hidup ko dimurahkan rezeki, diberkatkan dalam segala hal kehidupan, serta diberi kesihatan di tahap maksimum)…

Next Page »