pelbagai_misciconTerkejut apabila menerima panggilan dari Ken-san (my Japanese  bestfriend) mengajak gi lunch sama. Katanya dia tengah free (amboi…mentang-mentanglah isnin depan transfer ke department lain di asakusa yek…menarik jugak gi lunch sama ni). Lepas memulas otak di lab,  aku pun bersetuju utk berjumpa dengan Ken di Ueno, dlm pukul 1pm.

Dekat Ueno pulak,  sebaik berjumpa dengan Ken, “Matto, ko lapar sangat tak la ni? kalau belum lapar sangat, jom jalan-jalan kejap dan kat area ni mana lagi part yang ko belum pegi?”…aku ok jer Ken…part jalan-jalan memang aku suka sgt….kekekek…sempatlah pegi ke kedai buku dan kedai video. Selepas penat berjalan (kaki aku yang terseliuh beberapa hari lepas jadi sihat walafiat pulak lepas aktiviti jalan-jalan ni…hahahah..), kami berdua pun gi lunch ler kat satu restoran XYZ (bukan nama tempat yang sebenar) ni. Aku order ler ‘Kankoku ryori’ (masakan Korea). “Eh!! Matto, takkan order tu jer??..cukup ker?…” Cukup ler ken…bukannya aku mkn byk pun, yang satu pinggan ni pun tak tentu habis ni…tapi, last2 tu, aku pilih dessert aiskrim jerk (walaupun tgh winter la ni….kekekeke…asalkan ko bahagia man….).

“Matto, hujung minggu ni aku busy (packing dan transfer ke ofis baru di asakusa), jadi tak leh nak sama-sama ngan ko  utk celebrate hari jadi ko minggu ni…jadi hari ni aku belanja ko makan tengahhari….Happy be’early birthday’…”. Wah!! Ken…terharunya aku…ko memang buat aku surprised…..tergamam seketika, lidah kelu diam membisu…(cheh…piiirah mabuk!!!!…kekekeke). You are really-really-really my bestfriend Ken. Thank you so much.

happybirthday62

Lepas lunch tu, kitaorg sambung berjalan lagi sehingga ke Asakusa you!…menarik gak ni (jadi tak sempat jadi lemak apa yang dimakan lunch tadi)…kekekek. Sempat jugak menyelusuri Kaminarimon, seterusnya lepak sekejap di Sumidagawa(Sumida River). “Ken, ko setuju tak kalau aku katakan kita berdua ni macam berdating jer apabila lepak kat Sumidagawa ni… “…dua-dua pun gelak dan terus beredar lepas tu. Akhirnya, selepas dia tunjukkan ofis barunya nanti di Asakusa(…ooo..memang dekat sangat  ofisnya dengan  Sumidagawa ni. Selalu ler ko lepak-lepak nanti), kami berdua pun blah dan membawa haluan masing-masing…FULLSTOP.

p/s. ama, thank so much for the birthday card from london…makin bersemangat untuk meneruskan hidup dan berjuang demi kemaslahatan ummah (apa yang aku merepek ni…kekekekek).

Aha, baru berpeluang utk update blog hari ni…berehat sekejap sebelum berhentam pulas utk menyiapkan phd progress for this week…”senshu wa honto ni taihen deshita yo. demo tanoshiikatta to omoroshirokatta deshita”. Last week (specificnya on saturday, 26072008), aku berpeluang utk bersama-sama warga Jepun menyaksikan firework festival di Sumidagawa (area Asakusa)…Perghhh…ramai gilernya org…dari stesen ueno dah kena berbaris utk menaiki train ke asakusa..silap aku jugak pergi lewat sgt, dlm kol 5 dari koganei dan dlm kol 6 lebih sikit dari ueno (ada program sikit kat sana dan naik train dari ueno ke asakusa).

Keluar jer dari train di asakusa, dah kena berbaris balik (too crowded sehinggakan memerlukan perkhidmatan pihak keselamatan dan kalo kat malaysia kira-kira mcm Rela dan JPA3 utk control keadaan). Yang syoknya, tak der ler plak sekeh menyekeh, potong memotong laluan…memang aku salute org jepun ni. Kat luar stesen jer, pihak polis berkawal dan membahagikan org ramai ni mengikut kumpulan…aku masuk kumpulan 5 (paling aku kesian tetapi salute dengan service yang diberi oleh pihak polis. maksud aku, kesungguhan dan komitmen yang diberikan 100%…setiap sudut pihak polis menjaga situasi dan mereka yang membahagikan orang ramai kepada kumpulan-kumpulan…the 1st firework exactly at 7.10pm di zon A(pandai-pandai aku jer sebut zon A dan B). Bagi yang berada di tengah-tengah, bolehlah menyaksikan fireworks ni di kedua-dua belah arah (kiri, zon A dan kanan, zon B). Tak tahu mana satu nak tengok, sebab kedua-dua zon berbalas-balas ‘dentuman’. Maklumat yang aku terima, kira-kira 20000 boom factors utk matsuri kali ni. (Tak tahulah pulak, sama ada 20000 tu untuk jumlah kedua-dua zon atau utk setiap zon 20000 boom factors). Ni baru hanabi matsuri, belum lagi kalau tokyo berjaya menjadi tuan rumah bagi sukan olimpik 2016 nanti, lagi padat, dedat dan sendat dengan orang.

Btw, guys have funs with some images taken on that night.