My flight to Shanghai will be at 19:30, Terminal 1, Narita Airport, today. I really hope everything will going to be ok. This will be my first time in Shanghai and I’m going to stay there until March 14th. The purpose is to present my research paper at ICSEM 2011. And wish me luck!

OMG! What I wanna do now? I’m (getting) blank, blur and have no idea what to say right after I read a message from the supervisor….“I would like to have a seminar with all of you. You are required to present your progress…..”. Hmmm…I’m speechless…(actually he told us before, there will be no progress presentation for PhD students….(apa lagi, melompat seronok giler baban ler kita org time tu…but now….). Then, I’m thinking, should I present my current work on conference paper? or just say “Prof, I have a progress, but I have no time to do a slides for you”… or maybe, “I have nothing to present now”, can we reschedule the time, pleaseeeeee….”, etc.. Anyway, I “love” surprise…and I ‘love’ to see other faces when they’re surprise….really cool and so funny.

 

 

The clip at Wellington Train Station(below) was not a surprise for me anyway, but worth to watch it for fun…

Pagi tadi aku ke malaysia embassy di shibuya (dah inform dengan Miao yang aku akan masuk lewat sikit ke lab). Tujuan aku ke sana nak serahkan dokumen yang perlu utk pembayaran tuition fee bagi semester kedua 2008 nanti (bermula oktober 2008). wah!! aku dah dapat surat dari student affair agar pembayaran dilakukan sebelum 30 september ni….once settled, baru lega rasanya. tapi sebelum balik tu, sempat jugak berborak dengan pegawai yang in-charge hal ehwal student malaysia di jepun, En Redha namanya. Sebelum ni, setakat beremel jer. Baru hari ni berpeluang beramah mesra dengannya. Aku dapat berjumpa dengannya pun selepas Funahashi-san yang introduce kan aku dgn en. Redha ni.

Kat lab pulak, aku ngan Miao berborak dgn progress phd ni…aduhai…apa nak dipresent nanti.. tgh stuck dengan semi-formal spec…jumaat ni nak kena present pulak.. Miao pun aku nampak, makin tension jer…entah apa-apa yang keluar dari mulutnya…(sabar Miao…kita serupa…hehehehe…).

Sambil-sambil merehatkan minda, aku baca jugak malaysia online newspaper …adoiiii..apa nak jadi ngan malaysia ni…dah jadi haru biru jadinya…belum habis dengan isu minyak, naik pulak isu liwat meliwat…dah gila ker diaorang ni?…semakin tepu otak mengenangkan hal-hal dunia ni….

Apa-apa pun, tatkala ini, di ketika ini, aku masih di sini, tetap tenang di persekitaran yang mengasyikkan dan membuai jiwa….(kekekekeke..sharin, ni ke yang ko kata man mat jiwang?????)..sebenarnya aku sendiri pun tak faham apa yang aku tulis utk para akhir ni….baik aku blah dan balik ke rumah jer..jogging lagi baik. dapat jugak ‘mencuci mata’ dan anggota-anggota badan yang lain….hahahahahaha.

Perghh…just went back from seminar presentation at Tokyo University @ Tokyo Daigaku (ToDai). Aku ke sana bersama supervisor dan Miao (all of us presented what we have collected so far from our study). Utk presentation tadi, I just recycled the slides presented in front of my supervisor last 2 days. Topik aku lebih berkisar tentang current tools for constructing formal from informal specification. Jadi tak byk sgt modification yg perlu dibuat…hentam saja ler labu…

Kami mula berangkat ke ToDai pada pukul 11.45 am, berjalan kaki menuju ke higashi koganei eki (koganei station). JPY 150 dikenakan untuk sampai ke Kichijoji eki by Chuo Line. Then change to another line (Keio Line) at Kichijoji eki with JPY 170. We reached at ToDai eki aroind 12.45pm…

Dalam seminar tersebut, boleh dikatakan majoriti international students (gabungan Masters & PhD), including students from Thailand, Brazilian (she looks like japanese), China, Japanese and of course from Malaysia (aku ler tuh). Semuanya berlatar belakangkan Software engineering area of study.

So far, everything is ok and the time is so fast…tak rasa dah pukul 3 lebih petang dan terus balik semula ke hosei univ pada pukul 4 lebih. (malas pulak nak merayau-rayau di sekitar tokyo, lagipun tengah hujan).

Pukul 10 pagi tadi aku dan Miao ada presentation berkenaan dengan PhD progress report kami berdua.. Hari ini, kami berdua sama-sama buat presentation depan supervisor (regular meeting) di seminar room, level 4, koganei campus. Aku tak nak ceritakan tentang research aku secara detail pada topik aku hari ini. Tetapi, aku nak bagitau selepas presentation tu, supervisor aku bawak aku dan Miao pegi shopping (dalam kampus jer…kalau kat malaysia tu, samalah seperti di kedai koperasi universiti. Yang syok nyer, dia mintak aku dan Miao ambik apa2 jer yang berkenan. Katanya, semua akan ditanggung oleh universiti. Best jugak macam ni..so far belum ada univ di Malaysia buat sebaik ni dengan PhD students. Apa lagi, aku ambik ler dua tiga batang pen mata bulat dan dakwat(berjenama pilot), post it notes, glue, arch files, double clips dan beberapa lagi stationeries yg lain. Yang paling aku bangga dengan supervisor aku ni, dia sendiri minta aku dan Miao angkat USB drive setiap sorang ( brand Buffalo, SHD-U16GS, 16 GB, seperti dlm gambar di bawah).

Bukan setakat tu jer, minggu depan aku dan Miao akan dapat satu portable hard-disk 64GB (tak jadi masalah walaupun kecik, yang penting dapat free). Kemudian, sebelum beredar dari kedai tu, aku inform supervisor, alangkah baiknya kalau ada study lamp…apa lagi supervisor aku terus belikan satu setiap seorang, (brand NEC, 3SP18WN, seperti gambar di bawah)..pergh, caya ler supervisor…first time aku dapat supervisor yang begitu prihatin ni.

Aku dimaklumkan jugak, setiap pelajar yang baru mendaftar di universiti ini (khususnya koganei campus), setiap pelajar akan dibekalkan satu laptop. Jadi, selepas aku mendaftar jadi pelajar di sini bulan 4 lepas, aku diberikan satu laptop HP Compaq 2210b (seperti gambar di bawah).

Saudara Fendy call aku tadi, dan mengajak aku utk bersama-sama diaorang pegi ke Yokohama Aquarium pada pagi Ahad nanti… Nanti aku ceritakan pengalaman aku di sana dan cuba utk dapatkan imej-imej yang menarik supaya dapat dikongsi bersama.

Macam nama orang jer erk…sebenarnya GRACE adalah singkatan kepada Global Research in Advanced Software Science and Engineering Center di National Institute of Informatics, Tokyo. Hari ini, aku dan Miao diminta oleh supervisor aku untuk attend seminar ni. Dua orang pembentang paper dalam seminar ini iaitu Prof. Frederic Loulergue (LIFO, University of Orleans) yang membentangkan topik bertajuk “Correct Functional Parallel Programs in a Safe Execution Environment”. Manakala satu lagi pembentang ialah dari supervisor aku sendiri, Prof. Shaoying Liu dengan topiknya “Formal Engineering Methods for Software Quality Assurance”.

Memandangkan presentation bermula tepat pukul 10 pagi, jadi aku dan Miao bersetuju untuk pegi ke sana bersama-sama dan bertemu di Higashi Koganei station pada pukul 8.45 pagi. Untuk ke lokasi presentation tersebut (di National Institute of Informatics, NII), kami berdua perlu mengikut bertukar train, dari kampus kami berdua (Koganei), menaiki Chuo Line dengan bayaran sebanyak JPY400 dan berhenti di Nakano Station Kemudian, bertukar platform untuk menaiki Tozai Line. Dengan tozai Line ini, kami berdua perlu berhenti di Takebashi Subway Station, dan keluar mengikut Gate 1 b.

Nak mencari NII tak jadi masalah sangat, sebab kami perlu mencari bangunan yang paling tinggi di tempat tersebut (tempat presentation adalah di level 22). Di sana, dapat juga berjumpa dengan researcher yang lain, terutamanya seorang PhD student dari Brazil (tak tumpah macam orang Arab, dan aku sempat jugak berborak-borak ngan dia selepas presentation).

Pembentangan lebih kurang 2 jam lebih untuk kedua-dua presenter tadi. Walau bagaimanapun, sukar jugak aku nak faham tentang presentation yang berkaitan dengan topik functional parallel program sebab byk sgt term-term yang aku kurang arif dalam area of research ini. Tetapi seronok jugak apabila supervisor aku sendiri membincangkan topiknya…(mana taknya, sangat berkait dengan research aku, memang sungguh aku tak mengantuk).

Habis presentation, aku dan Miao berpecah, dia balik ke universiti dan aku pulak melencong ke Tokyo.