October 2007


pelbagai_miscicon.jpgPelik jer bunyi subjek kat atas tuh…aku sendiri pun terkejut apabila dengar bunyi tayar keta akuold_rim.jpg pecah…syukur pada Tuhan, tak der apa2 yg terjadi kelmarin, tengahari plak tuh. nasib baik jugak aku tak mati kutu…terus apabila dengar bunyi tuh aku dah rasa lain macam (mcm kuch-kuch hota hai ler plak), pasti tayar keta aku pecah sebab aku dah lain macam time driving. terus aku teringat kedai tayar yang paling dekat… (mmg masa tuh otak aku tgh ligat berputar, berfikir, dan etc) kat mana ler kedai tayar nih.. yg syok nya jugak, memang Allah nak permudahkan kerja aku…time tayar aku pecah tuh, ada lorong nak berputar ke sebelah jalan, dgn segera aku corner, drive dan signal pun tgh hijau sepanjang jln….syukur…syukur. (rahmat bln syawal).

new_rim.jpgSebaik jer aku sampai kat kedai tayar tuh, diganti dengan tayar baru (baru utk kereta aku ler..walaupun 2nd hand), aku dah kena balun RM120 utk satu tayar….aku ni plak jenis tak diam mulut, terus tanya ngan tokey kedai tuh…tak der rim baru ker???…(hehehehhe…mmg dah rezeki keta aku kot…tokey tuh bagi rm1600 utk 4 rim 16 ” beserta tayar , brand Lenso…kira orait gak….pastuh dia bagi sport nut, gold spray dan free nitrogen refill.

Salam,

Bagi musim raya kali ini, ops sikap telah dilancarkan pada 12.01am ahad, sama tarikhnya aku nak balik bercuti raya ke kampungku (thn ni aku bercuti awal sikit…bersemangat nak beraya nampak gayanya). Hmm, nampak gaya aku terpaksalah berlagak sebagai pemandu berhemah pada hari tersebut, almaklumlah first day pelancaran kan..mesti operasi besar2an dijalankan di seluruh pelosok jalan raya, jln persekutuan, jln2 negeri, dan lorong2 yang berkenaan. Under this subject, im not going to tell u all the xtvts done during my journey to sibu.. secara kasarnya…perjalanan balik ke sibu merupakan perjlnanku yang amat berhemah (tak lebih 90 km/j…walaupun kadang-kadang tuh tersasar jugak ke 130km/j..sebab dah bosan sgt)….memang benarlah, kalau drive slow lagi mengantuk berbanding drive laju….(berdasarkan experimen terhadap aku sendiri…hehehehe…aku akan kemukakan hasil aku nanti dalam topik2 yg akan datang).

Kalau aku balik beraya dari kota samarahan (KS) mengambil masa lebih kurang 7 jam lebih, tetapi apabila aku balik semula dari sibu ke kota samarahan, aku hanya mengambil masa tak lebih 5 jam (dengan laju tahap ‘giler baban’). Selain aku cuba mengejar sebuah keta sorang minah( yg kupasti menuju ke destinasi yang lebih kurang sama dengan aku-berdasarkan plet keta), aku nak buat ujikaji jugak dari segi drive slow vs laju..aku cuba lihat effect & affect kedua2nya).

Berbalik kpd subjek aku di atas, mesti confuse sikit, aku modify dari tajuk lagu yg dibawak oleh “Britney Spears-Opps! I Did It Again”. Apa yg aku nak cerita di sini ialah semasa aku drive balik sibu- KS, terutama antara jalan Balai Ringin ke Gedong, aku memecut ke tahap maksimum yg aku mampu, dan memotong sebuah kenderaan sedan yang lain dan tiba2…..keta polis ada dicelah2 semak….perghhhh!!!!kena speed trap ler aku nih…aku cuba slow yg boleh (tak ler slow mengejut), aku lihat polis tuh tgh check menggunakan sstu alat (alat kelajuan aku rasa)..ku cuma berharap polis assume aku memecut disebabkan memotong kenderaan lain…kekekeke…(nak sejukkan hati ler tuh). malam tuh aku buat semakan kat polis saman – 32728..jeng jeng jeng….fuhhh ..lega..’tiada saman dikeluarkan sehingga ke hari ini’.nak confrimkan lagi..aku buat semakan yang sama utk keesokan harinya..masih jwpn yg sama…..Alhamdulillah….

p/s thn lepas aku kena 2 polis saman (pergi & balik untuk cuti raya)….

perayaan_festival3.jpgDengan penuh rasa rendah diri, penulis ingin mengucapkan “Selamat Hari Raya Aidilfitri, Maaz Zahir Batin” kepada semua pembaca blog ini…halalkan segala tutur kata, makan minum dan sebagainya…

1067-002-19-1074hari-raya.gif

road15pavedwinding.jpgHmm…another 2-3 days to go before Hari Raya.. Just suit myself after a journey from Kota Samarahan to Sibu yesterday. I drive myself. Since yesterday (Sunday) is the official day for Ops Sikap launched by PDRM…so I have to behave myself while driving…(normally it would take around 4 1/2 hours to reach the destination. however becoz of the ‘warning’…it took almost 61/2 hours when arriving at my mom’s house.

The weather is very nice, cloudy and sometimes raining some locations. However, as mention before, need to be careful becoz of speedtrap somewhere. That day, not so many vehicles on the road, gave me very nice situation. Becoz of so slow (for me..driving below 80mph) make me so sleepy. Thanks God..nothing happen along the way.

Tomorrow, my sister will home from Mukah also for Hari Raya. On Wednesday, my youngest brother will come from Kuching for celebrating Hari Raya with us.

Wish all of u “Eid Mubarak and sorry for everything” . I’m on leave till 18 October… (why not till 19th????..let u think about it).