Takebashi kara Akihabara made

kembara_traveliconRugi kalau tak odekake hari ni. Cuaca yang amat cerah, langit membiru (tanpa awan) dan angin yang bertiup shizuka, menjadi faktor utama untuk aku menikmati keindahan alam hari ni.  Plan yang tanpa dirancang, tetapi aku amat puas hati dengan hasilnya. Hari ni, aku menghirup udara dan mencuci mata dari area Takebashi (stesen terdekat utk ke Imperial Palace, di pintu Hirakawamon), Kanda Second-hand books area, Nicholai-do, Yushima Seido, Kanda Myojin, and lastly, Akihabara.

p3150092

Pintu masuk sebelah di Hirakawamon

p3150095

Semasa aku nak masuk ke dalam garden, ternampak 2 orang gadis jelita ni(pakaian yang dipakai dipanggil ‘hakama’, boleh jugak dipanggil kimono)..aku panggil dan request nak ambik gambar diaorang…rupa-rupanya diaorang baru lepas habis sotsugyo..aku tau pun apabila lalu di hadapan college yang berdekatan.

p3150099

Tenshudai Donjon Base: merupakan tapak bekas Edo Castle dan dibina pada masa 2nd Tokugawa Shogun Hidetada pada tahun 1607, dan siap dibina pada tahun 1638 (mak aiii..lama tuuu). Sedihnya, it was burnt down in the conflagration of 1657 and till now, it has never since been reconstructed…(maaflah erkk…aku tak tanya pulak kenapa tak nak rebuild balik..cuba korang tanya guru sejarah..mana tahu dioarang tahu..ahaks..)

p3150108

Sebelum sampai di sini aku singgah area yang dipanggil Kanda Second-hand books store…maknanya semua kedai menjual buku-buku terpakai…just imagine….seterusnya on the way nak ke Nicholai-do, aku lalu di area Meiji University…wow…tinggi uuu…bangunan ni dipanggil “Liberty Tower”.

p31501121Nicholai-do : The Orthodox church of Byzantine architecture was built by St. Nicholai when he visited from Russia.

p3150122

Yushima Seido : digunakan sebagai bangunan Shoheizaka School dimulakan oleh Tokugawa Tsunayoshi. Bangunan Taisei telah dibina semula pada 1935.

p3150134

Kanda Myojin: The ancient shrine was allegedly built in 730. It is believed to bring luck in business, family, and finding spouses.

p3150129

Aku tergelak apabila melihat machine peramal ni…’tergelek-gelek jer kepala binatang ni..(nak kata naga, memang bukan naga…tak tau pulak)…stepnya…masukkan duit syiling JPY200, tekan butang dan binatang ni akan menari-nari mengikut iringan muzik, serta mengambil salah satu kertas ramalan dan memasukkan ke dalam lubang yang membolehkan orang yang memasukkan duit tadi mengambilnya serta membaca apakah ramalan untuknya…macam-macam ada…

p3150142

Aku terus ke Akihabara yang dikenali sebagai “Syurga Elektrik”, syukur tak kena renjatan..nauzubillah….teringat lagi kes sorang remaja yang membunuh orang tahun lepas…masih terngiang-ngiang lagi di benak fikiranku ini…(cewah).

Minggu depan, aku akan cerita pulak pengalaman pergi ke onsen bersama-sama member Jepunku…Jyaa…tanoshimi..

Advertisements

About marahman

I'm proud to be Sarawakian, has a job as a university lecturer and researcher.
This entry was posted in Updates and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

5 Responses to Takebashi kara Akihabara made

  1. azurachan says:

    Kacak sungguh kimono berwarna purple itu..
    Kmk dengar mun nak makey Kimono di sinun ada macam exam or kursus lok. Tol sik?

    p/s: Machine peramal ya bolehla kitak molah pakey contoh mun ktk ngajar AI agik kelak. ahahahha

    ARM’s Re: Yeah..memang lawa sungguh kimono yang dipakai remaja berdua itu…pakaian yang dipakey ya, bukan kimono sebenarnya..namanya kmk sik ingat…mun kimono, agik susah mun nak dipakey…terpaksa menggunakan hikmat pengempisan perut…member jepun mek madah, susah nak bernafas, dan mun nak makan pun sengsara, dedek gik mun berjalan…tapi mek suka nanggar dak jepun tuk berjalan makey kimon, tergedik-gedik jak…kejawak nanggar…yalah nyuruh mata kmk sik terkelip-kelip ya… perlu belajar koh…terutama utk ikatannya…bagus juak idea utk polah AI..apa kata kita sambung master under kamek kelak…..ahaks

  2. steph says:

    man, sempat juak ambik gambar ahmoi jepon…

    ARM’s Re: Kekekekeke…sudah rezeki depan mata, wut to do…utilizing it as far as i can….

  3. erryos says:

    man, aku banyak tauk pasal jepun through their anime and manga… if i not mistaken, pasal Tokugawa Shogun Hidetada ada di crita lam manga/anime samurai kyo… p sik tauk la fakta ya betul ka sik…

    ARM’s Re: Manga….ahaha..fakta dicampuradukkan dengan imaginasi…bagi menambahkan perasa utk jalan cerita…sempat juak aku imagine, mcm ni mun aku makey bushido serta samurai, dan sebahagian kepala dibotakkan dan certain rambut diikat….wah..hontoni kakkoi da na..

  4. ayuniez says:

    bes eh..gi akihabara. mesti byk cdak ompuan2 pakei cosplay sinun nak? 😀

    ARM’s Re: Ahah…bukan setakat di akihabara jak…di harajuku lebih mengancam gik.

  5. zampeada says:

    ah… comelnya gadis2 jepun tuh…

    ARM’s Re: Kekekeke…meh mai sini..nanti aku tunjuk lokasi yang lebih comel.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s