November 2008


kembara_traveliconPenat, teruja dan amat puas hati… 3 perkataan yang dapat kugambarkan dalam trip ke Hakone pada hari selasa, 18hb lepas (opss…escape daripada masuk lab nih…kekekekek). Perancangan ke Hakone dibuat pada hari sabtu,  apabila seorang teman bercadang nak ke sana, menikmati keindahan panorama terutamanya perubahan daun-daun hutan dari hijau ke warna kuning keemasan dan perang…akhirnya layu, gugur dan rebah ke bumi…(cewah..bersastera ler pulak). Kalau pergi sorang-sorang confirm boring jugak, jadi aku pun nak join sekali member aku tu.

Dengan tiket (Hakone Free Pass-HFP) yang berharga JPY5000 (dari Shinjuku ke Hakone), membolehkan kita menikmati dan travel menggunakan Odakyu Line ke beberapa check point station seperti Odawara (mak aiii…hampir 2 jam you!), Hakone-Yumoto(Mountain Railway-Hakone Tozan Train…pastu kan..sesapa yang berminat nak ke onsen..boleh berhenti di stesen ni dan keluar utk ke onsen but u have to pay more for it), Gora(Hakone Tozan Cablecar), Sounzan (Hakone Ropeway…ala, sebijik macam nak ke Genting Highland tu ler), Togendai dan beberapa tempat yang lain dengan hanya menggunakan tiket yang sama.

Aku kongsikan beberapa gambar untuk tatapan bersama.

p1010006

(Gambar atas ni diambil ketika menaiki Mountain Railway. I like the combination of blue and white, green, yellow and gold colour..so beautiful scenery)

p1010019

(Inilah yang dipanggil sebagai Hakone Ropeway…kalau kat Genting tu, kita panggil cablecar erk…dlm bahasa melayu dipanggil gondola…belajar bahasa pulak dah..dari sini kita nampak Gunung Fuji dengan jelas…very da teruja you…!!! )

p1010017

(Ahah!!…Fuji-san…)

p1010028

(Foto yang diambil ketika menaiki “Pirate Boats” – Hakone Sightseeing Cruise…terasa macam berada di lokasi Pirate of The Carribbean pulak…)

p1010041

(Terpegun seketika dengan view pokok seperti pic di atas…i luv it…)

pelbagai_misciconAha…time tension-tension mcm ni, seronok jugak layan artikel lawak seperti yang aku sharekan kat bawah ni. Dapat jugak melonggarkan otot2 yang berkaitan…hahahaha..

———————————————————————–

Saya dilahirkan di dalam sebuah keluarga yang besar. Ibu bapa saya tidaklah sekaya mana tapi masih mampu menyara hidup kami. Saya mempunyai 15 adik-beradik. Saya anak ke 7 dan sudah meningkat menjadi gadis sunti. Abang dan kakak saya semuanya berjaya dalam hidup mereka tetapi bila sampai turn saya, saya seolah-olah memalukan ibubapa saya. Apa boleh buat. Sebenarnya saya ni cacat, tak cantik dan hitam pulak tu. Dan lebih teruk lagi saya mempunyai penyakit malu yang amat sangat. Saya malu nak berhadapan dengan masyarakat, malu dengan adik beradik malah malu yang amat dengan mak abah. Memang malulah hidup saya nih. Hinggakan nak tengok muka saya di cermin pun malu yang amat. Kalau jalan saya pasti menunduk, menunjukkan malunya saya pada tahap kronik. Apatah lagi berhadapan masyarakat, rasa macam nak pakai topeng je. Tapi mak abah selalu marahkan saya, mereka kata saya tak mensyukuri nikmat tuhan. Tapi malu tu kan anugerah tuhan juga.
Disebabkan mak dan abah dah fedap, maka mereka merancang untuk mengahwinkan saya. Apa lagi, meraung la saya. Saya ni kan malu yang amat dasyat. Macam mana nak berhadapan dengan suami pulak nanti? Dah la saya cacat, hitam ditambahkan dengan sifat malu yang menebal, macam mana saya nak hadapi semua tu?
Hari ni saya nekad, saya musti berjumpa abah untuk menghalang perkahwinan saya. Apa nak jadi, jadilah!!
Abah kan tahu yang saya ni malu nak berjumpa orang ramai. Lagi abah mahu saya kawin dengan orang lain. Abah tak berperasaan ke? Tempik aku penuh semangat.
Apa yang kau nak malukan sangat? Tanya abah saya serius.
Laaa.. abah tak nampak ke, saya ni kan ke cacat, hidung panjang, hitam pulak tu, gemuk lagi. Malu la saya macam ni. balas aku penuh keyakinan.
Woi anak durhaka, kau tau tak kenapa hidung kau panjang, hitam dan gemuk, kau tau tak kenapa? Sebab kau tu tapir. Tapir memang la muka macam tu. Tapir atau nama saintifiknya cipan adalah spesis kau!! paham tak tapirrrrr!!!

Lerr…tapir ke saya ni? Patut la saya malu amat sangat. Tapir rupanya saya ni. Ingatkan saya cacat semualajadi. Itulah dia kalau tak rajin bertanya. Bodoh sungguh saya sampai ke tulang.

malayan_tapir

Arm’sT: Malu tak bertempat..tapi satu sudut, better berusaha sendiri sehingga tak termampu, then barulah mintak tolong orang lain.

pelbagai_misciconMinggu lepas, berkesempatan berborak dengan rakan ‘seperjuangan’ yang baru lepas ‘viva’ utk PhDnya dan informally, diberitahu dah lulus. Dengan tangkasnya, aku ucapkan ‘Omedetou ne’. Tapi, sambil2 berborak tu, teman aku tengah struggle giler untuk membuka tudung botol nescafe. Akhirnya, dia mintak tolong aku bukakan tudung botol tu..sambil aku sendiri struggle nak buka tu, terus dia bertanya, “Man, ko masih gi gym tak??” (kekeke..mungkin terasa tercabar kot!!..berjaya jugak aku buka tudung botol tuh…pergh….bahaya jugak soalan member aku tu).

nescafe_classic_coffee

Sambil2 borak dengan teman aku ni, tak lama pulak muncul sorang lagi member aku yang lain, berborak pasal hal ehwal kesihatan ni. Dia tau jugak aku gi gym..Soalan yang sama ditanya dengan aku..”Man, masih gi gym tak?”..semestinya bro…dah jadi gian pulak kalau tak pegi. Member aku tu, terus mencadangkan kat aku…Man, biler ko balik msia nanti kan, memandangkan badan ko dah jadi sasa tu dan masih single pulak, elok benar kalau ko pakai baju ‘selut’ (ala..sendat ler tuh atau bahasa standardnya..baju fit…kekekekek), pastu ko pakai spek hitam(bukan dipakai kat mata, tapi diletakkan kat kepala…fuiyoo, mesti terpinar2 adik2 kat ‘The Spring’, Kuching memandang kat ko, ) sambil menggenggam VAIO TT17, lebih-lebih lagi keluar dari Murano utk menuju ke Starbuck….pergh…aku sendiri tak boleh nak bayangkan macam mana keadaannya nanti…. (kekekekekekek..aku cuma gelak jer)…tapi dalam hati, nak jugak aku berimaginasi seperti yang dicadangkan oleh member aku tu…hahahaha..apa kata kita try, test, uji…..

armfit

[while listening…DJ Markski Remix Song]

Sedar tak sedar, dah lebih 6 bulan aku ‘menceburi’ phd ni…apa progress aku sekarang ni erk?..semakin maju? atau masih blur apa yang nak difokus?…apa2pun, progress report dah pun aku hantar ke unimas penghujung bln 10 lepas.

Aku baru balik jugak dari menghadiri conference di Kitakyushu International Conference Centre, Kokura, Fukuoka dari 27 – 31 Oktober lepas. Agendanya, pada 27 dan 28 menghadiri tutorial dan workshop yang berkaitan dengan “refinement” dan “formal method in education and training” dan seterusnya dari 29-31hb hadir utk conference.

Dari Koganei, aku dan miao menaiki train pukul 5.30 am sehingga ke Kanda Stn, seterusnya bertukar platform utk ke Hamamatsucho Stn. Dari Hamamatsucho, kami berdua menaiki monorail utk ke Haneda Airport dan menemui Fumiko yang sedia menunggu kami berdua kat sana.

Sampai kat Fukuoka Airport(sejam lebih naik flight), kami bertiga menaiki subway utk ke Hakata dan seterusnya menaiki shinkansen (atau bullet train) ke Kokura. Kita org stay kat Kokura Washington Plaza Hotel (bilik hotel di Jepun ni, memang kecik giler, jauh bezanya dengan bilik hotel di Malaysia). Kira oklah, semua kemudahan ada, internet, free breakfast, malah kalau nak tengok XXX pun vending machine disediakan.. (oppss…).

Petang pertama kat Kokura (selepas habis sesi tutorial), aku, miao dan fumiko meninjau2 kawasan sekitar dan sempat ke Kokura Castle, dan seterusnya dinner di restoran yang terkenal dan sedap udonnya.. Jadi, aku pilih “Muki ebi tenpura udon” sebagai menu utk mlm pertama…pergh…memang dahsyat sedapnya (sugoku oishii yo)…

Apa yang menariknya di sana..malam terakhir conference, aku Miao, fumiko serta supervisor dan beberapa peserta yang lain (lepas ni boleh buat research connection dari canada, germany, uk, argentina dan switzerland) sama-sama ke japanese restaurant…”YOSH!!!..Kanpai shimashita yo”..ada yang nak minum sake, sushi,  tenpura-based, nabe, dan mcm2 lagi jenis yang lain..(yang merah-merah tu, aku taburkan serbuk cili…senyum jer fumiko tengok…)

Tamat jer panel session di hari terakhir conference, kami bertiga terus balik ke tokyo menggunakan transport yang sama seperti ketika kami sampai ke kokura dulu..sampai kat apartmen, dlm pukul 6 lebih petang…hmm…terpikir pulak, sempat lagi ni kalau nak ke gym (ohhh…rindunya… 4 malam tak ke sana)..apa lagi, terus berkemas dan ke gym dan menempuh kedinginan yang mencengkam diri sehingga ke tulang sum sum…(macam buat novel ler pulak).