20-21.03.2009 Onsen ni ikimashita

kembara_travelicon“Kimochii!!!….sugoku kimochii…!!!”Aku berteriak selepas beberapa minit berada dlm onsen…Member sebelah terus menyapa, “Matto, nani ga kimochii no?..sambil dia gelak kat aku…Dengan suhu air yang agak panas…lebih 50 degrees aku rasa, aku berendam lebih 30 minit dalam satu onsen, kemudian berehat sekejap sebelum masuk ke satu onsen yang lain pulak.

Aku dah diberitahu oleh member2 yang lain tentang adab2 masuk ke onsen. Aku bagitau, Sebelum masuk ke onsen, aku dan kawan-kawan sebilik (4 orang sebilik, termasuk aku sendiri), bersalin dari mengenakan pakaian biasa ke pakaian yukata.  Selepas itu, kita org pun bergerak ke onsen di tingkat 1, menanggalkan yukata yang dipakai tadi dan diletak dalam bakul yang disediakan di setiap rak. Sebelum masuk ke onsen, kena ‘warming up’ (basahkan anggota badan dari hujung kaki hinggalah ke anggota badan yang lain) dan barulah masuk ke onsen, supaya tak terkejut (opocot) badan tu. Sambil berborak dan menenangkan fikiran, wow!!! betapa nikmatnya… Tak boleh lama sangat dalam onsen, kena rehat seketika (keluar dari onsen) dan berborak lagi sambil bergerak ke onsen yang satu lagi. Perkara yang sama juga, perlu membersihkan diri (tapi onsen yang ini kena bersyampu dan menyabunkan diri sebelum berendam dalam onsen)…

Keluar dari onsen, kita orang berkumpul di salah satu bilik dan meneruskan aktiviti-aktiviti yang seterusnya seperti sesi taaruf, games ‘twister’ & uno…tak senonoh langsung bebudak ni…(yer ler tuh….aku sendiri pun join jugak…ahakss).

p3200019

New Ooruri Hotel, Kinugawa Onsen, Nikko

p3200027

Selepas check-in di hotel dan lunch hour, aku and da gang pegi melawat Unesco World Heritage, “Toshogu Shrines”, JPY 1500 bayaran dikenakan.

p3200032

Macam Pagoda di Sibu…

29561875_215409053

Antara monumen-monumen yang ada..aku tak tau macam mana nak panggil benda ni.

29561875_2449154583

Rakan-rakan yang khusyuk dan tawadhuknya tengah berdoa…

29554016_1799737938

Antara image2 yang terkenal…3 monyet yang membawa maksud…”not to hear, not to say and not to see a bad things”

29554016_330910105

Tokoh dan mayatnya dikebumikan di sini…Tokugawa Shogunate????

p3210045

Tenangnya…. sebelum balik semula ke hotel penginapan dan bersedia untuk dinner dan ke onsen

29607256_4216832717

Selepas balik dari onsen, aktiviti seterusnya ialah ramah mesra…taaruf dan games…jeng-jeng-jeng…

29554016_2174095430

Antara pose2 yang ingin kita lihat….in twister game

29554016_4238074925Tamat twister game, seterusnya uno pulak..

p3210051

Sebelum balik semula ke Tokyo, kita orang bersiar-siar sekitar kawasan yang berdekatan..kreatifnya..kreativiti yang digunakan untuk mengindahkan dan menjadi tarikan orang ramai…dan ini bukannya vandalisme.

p3210065

Hahaha…sempat jugak aku ambil gambar dua orang yang berpakaian tradisional.one of my aim: to wear this kind of costume with accessories.

29561875_1470407546

Saigo…yokoso haru..soro soro hanami kimasu ne.

Nota: Aktiviti ini diadakan pada 20 -21 Mac 2009 (bersempena cuti ‘Spring Equinox’) dan seramai 16 orang telah terlibat…dan aktiviti ke onsen akan dijadikan aktiviti berkala…..”Mo ichido ikitaiiiii….!!!”

Advertisements

About marahman

I'm proud to be Sarawakian, has a job as a university lecturer and researcher.
This entry was posted in Updates and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

4 Responses to 20-21.03.2009 Onsen ni ikimashita

  1. ayuniez says:

    wooo..spring!

    ARM’s Re: Sou nan desu yo!!..sik da plan nak ke jepun kah?..dah kaya nak, sikkan sik mok jalan-jalan cuci mata.

  2. zampeada says:

    sukalah gambar pasangan yg berpakaian tradisional jepun tuh… pose2 lah man… nak tgk ko gaya ko ala2 shogun berpakaian tradisional jepun… heheheh

    ARM’s Re: Insya Allah..salah satu matlamat aku jugak utk berpakaian mcm tu…impian sejak kecil lagi…dah tanya dengan member, dia kata kat kyoto ada studio yang membolehkan kita berpakaian camtu, ambik gambar serta berjalan-jalan di sekitar kawasan dalam beberapa jam, pastu kena serahkan balik… ahaks….

  3. Watashi Azaru says:

    oooooo…..aku tau “onsen” tu adalah besen yang semacam mangkuk tandas tu kan…………..yakshsglwh…..hehehehe…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s