kembara_traveliconPenat, teruja dan amat puas hati… 3 perkataan yang dapat kugambarkan dalam trip ke Hakone pada hari selasa, 18hb lepas (opss…escape daripada masuk lab nih…kekekekek). Perancangan ke Hakone dibuat pada hari sabtu,  apabila seorang teman bercadang nak ke sana, menikmati keindahan panorama terutamanya perubahan daun-daun hutan dari hijau ke warna kuning keemasan dan perang…akhirnya layu, gugur dan rebah ke bumi…(cewah..bersastera ler pulak). Kalau pergi sorang-sorang confirm boring jugak, jadi aku pun nak join sekali member aku tu.

Dengan tiket (Hakone Free Pass-HFP) yang berharga JPY5000 (dari Shinjuku ke Hakone), membolehkan kita menikmati dan travel menggunakan Odakyu Line ke beberapa check point station seperti Odawara (mak aiii…hampir 2 jam you!), Hakone-Yumoto(Mountain Railway-Hakone Tozan Train…pastu kan..sesapa yang berminat nak ke onsen..boleh berhenti di stesen ni dan keluar utk ke onsen but u have to pay more for it), Gora(Hakone Tozan Cablecar), Sounzan (Hakone Ropeway…ala, sebijik macam nak ke Genting Highland tu ler), Togendai dan beberapa tempat yang lain dengan hanya menggunakan tiket yang sama.

Aku kongsikan beberapa gambar untuk tatapan bersama.

p1010006

(Gambar atas ni diambil ketika menaiki Mountain Railway. I like the combination of blue and white, green, yellow and gold colour..so beautiful scenery)

p1010019

(Inilah yang dipanggil sebagai Hakone Ropeway…kalau kat Genting tu, kita panggil cablecar erk…dlm bahasa melayu dipanggil gondola…belajar bahasa pulak dah..dari sini kita nampak Gunung Fuji dengan jelas…very da teruja you…!!! )

p1010017

(Ahah!!…Fuji-san…)

p1010028

(Foto yang diambil ketika menaiki “Pirate Boats” – Hakone Sightseeing Cruise…terasa macam berada di lokasi Pirate of The Carribbean pulak…)

p1010041

(Terpegun seketika dengan view pokok seperti pic di atas…i luv it…)

“Wah man, ko ni asyik berjalan jer. Ko pegi study ke ataupun pegi melancong @ melencong????”…heheheheh, perbualan seperti ini mesti terlintas di hati masing-masing erk. Cuma tak sampai hati nak meluahkannya jer. Tak per…aku faham, seperti dalam iklan kat Malaysia tak berapa lama dulu, “Aiman tak kisah”…. Dah ada peluang kat sini, gunakan sepenuhnya, jangan dibazirkan walau sedetik waktu pun….hehehhehehe…

Oklah, berdasarkan tajuk kat atas tu, ya benar, aku dah pergi ke Epson Aqua Stadium (diberi nama stadium tu sebabnya, ada event bagi melihat dan menonton ‘adik-adik’ dolphin menunjukkan aksi-aksi yang menggoda jiwa, serta si ‘abang’ (????) / ‘kakak’ (????)penguin berjalan tergedik-gedik kat atas pentas….best siot…). Sebenarnya, kalau ikut perancangan memang tak dak plan nak ke situ. Tetapi sebaik sahaja aku sampai kat stesen shinagawa (ada appointment ngan sdra abg ekhsan dan keluarganya utk berjumpa kat stesen tu), abg ekhsan call dan bagitau dia sampai lambat. Memandangkan aku dah tiba sana pukul 11.30 pagi (appointment pukul 12.45pm…cewah, berlagaklah tu nak apply budaya jepun konon, tiba awal sebelum appointment….hehehhehe…). nak tak nak, aku kena cari satu port untuk ditujui, taklah bosan menunggu. Memang aku respect ngan Jepun ni, mana taknya, segala maklumat ada di mana2, aku terus ke papan tanda berkenaan map di area tu, aku carik tourist spot dan tertarik dengan lokasi Epson Aqua stadium ni. Lagipun, paling dekat dengan stesen ni jugak. Apa lagi, dengan rasa bangga dan syoknya hati sebab masa dapat diisi dengan sebaiknya, aku terus ke tempat tu. Imej kat bawah ni menunjukkan pintu masuk ke Epson Aqua Stadium (sambil menikmati onigiri, aku cekup gambar ni).

Bayaran masuk adalah JPY 1800 seorang untuk sehari (for adult). Bagi kategori yang lain, bayaran berbeza dikenakan (boleh keluar sekejap dan masuk semula). Nak dipendekkan cerita, selain dolphin dan penguin, kat tempat ni kita dapat melihat ikan-ikan gergaji, ikan buntal, beberapa ikan macam dalam cerita finding nemo, ketam giant, ikan pari, ikan berat sebelah (entahlah, sebab aku tengok dia baring menyenget jer..sebenarnya aku tak faham tulisan kanji..so belasah jer lah) dan byk lagi. Gambar-gambar kat bawah ni aku ambik untuk dikongsi bersama. Aku tak de masa nak mengolah cerita tentang gambar-gambar ni. Pandai-pandai korang lah buat cerita sendiri, aku peduli apa….kekekekek.

Baru-baru ni aku pergi ke Edo Tokyo Open Air Architectural Museum (yang menjadi salah satu daya tarikan pelancong ke Tokyo, Jepun). Lokasinya amat berdekatan dengan tempat tinggal aku (dalam 4 minit berbasikal). Sebelum ni aku memang tak de niat ke sana sehinggalah aku putuskan pada hari jumaat lepas. Tetapi, bila difikir-fikir, takkan nak pergi tempat jauh lain dulu, sedangkan tempat yang dekat tak pergi lagi.

Sebenarnya aku sendiri pun tak tau, pada masa yang sama, adanya flea market tak jauh di situ. Ketika melalui jalan nak ke museum dalam pukul 9.30am, aku baru nampak adanya fishtale yang menandakan flea market diadakan di lokasi yang berdekatan; di koganei park. Aku berhenti kejap untuk meninjau barang-barang yg dijual. Kalau menarik tu, ada jugak niat nak beli. Jika sebaliknya, setakat tengok-tengok jer ler.

Tak lama meninjau kat flea market, aku terus ke museum. Museum ni dibuka pada tiap-tiap hari bermula pada pukul 9.30 pagi hingga 5.30 petang, kecuali hari Isnin dan cuti tahun baru. Walau bagaimanapun, waktu museum dibuka pada musim winter adalah pada 9.30am hingga 4.30pm. Bayaran masuk adalah JPY320 untuk aku (diskaun untuk pelajar, asalnya JPY400). Inilah antara imej-imej yang aku ambil untuk tatapan.