February 2009


kembara_traveliconTajuk di atas telah diubahsuai daripada tajuk asal sebuah novel “Hatiku di Harajuku” (aku pun tak tahu siapa yang tulis novel ni…hahahhaha).  Sebenarnya, matlamat asal adalah untuk ambik gambar di sekitar Harajuku jer (sebagai memenuhi permintaan daripada seorang ‘secret admirer’ku…kekekkeke…ek eleh…piirah). Sebenarnya, Harajuku ni bukanlah sebuah bandar besar pun, tapi merupakan salah satu area yang terletak di antara Shinjuku dan Shibuya. Yang menjadikan Harajuku glamer tu, adalah disebabkan oleh area tu merupakan satu area yang menjadi ‘pioneer’ kepada bangunan-bangunan utk fashion. Contohnya, Gucci, Fendi, Valentino, etc.. Satu lagi, Harajuku juga terdapatnya satu lorong (bukan Lorong Haji Taib tau…) di mana terdapatnya deretan lot-lot kedai yang dipenuhi dengan gambar2 artis Jepun  serta ‘garmets shops’ yang menjadi kegilaan remaja masa kini (terasa umurku seperti 17 thn apabila lalu kat area ni).

Alang-alang aku nak ke Harajuku, lebih baik aku terus explore area lain seperti Omotesando, Meiji Jingu, Yoyogi area,  Shibuya dan sebelum balik semula ke Koganei, aku singgah ke Shinjuku…(hahahah..tak sah kalau tak ke Shinjuku).

Bak kata orang tua, tiada ungkapan kata-kata yang dapat diluahkan untuk menceritakan betapa indahnya dan meriahnya suasana di hujung minggu di area-area yang aku sebutkan tadi. Cuma gambarlah sebagai penggantinya…

p2220002

United Nation University

p2220005

Omotesando area

p2220009

Takeshita Street

p2220013

Kedai Oshman’s menjual pakaian…mcm nama orang melayu pulak…tu yang aku teruja sangat dan terus ambik gambar ni…hahah..

p2220014

Sambil-sambil berjalan tu, ternampak dua orang remaja seperti gambar di atas ni…salah satu faktor yang menjadikan Harajuku sebagai kawasan tumpuan…

p2220016

eh…eh..eh…’free hugs’….hmmmm…no komen naaaa..

p2220018

remaja-remaja ni menjadi ‘galak’ apabila orang ramai mengambil perhatian terhadap diaorang.aku apa lagi..ambik peluanglah…

p2220025

Ingat tak nama tentang maharaja Meiji?..hohohoho….this shrine is dedicated to the divine souls of Emperor Meiji and his consort Empress Shoken…. kira jauh jugak jalan nak masuk ke ‘meiji jingu shrine’ ni….ada taman lagi you yang masih dipelihara hingga kini…

p2220027

(hahahha…yang ni pulak cik abang- abang yang membuat performance di area yoyogi park…aku terus ke area ni selepas balik dari meiji jingu shrine tadi..berdekatan jer).

p2220035

ada air pancut lagi tuuu….kalau cun masanya…boleh tengok air pancut ni menari ala-ala shin chan.

p2220029

eh..eh.eh..kakak…buat apa tu????buang tebiat ker??? ahaksss

p2220032

adik-adik ni tunjuk skill ala-ala dragon ball pulak dah…terhibur jugak tengok gelagat diaorang nih…

ziarah_visiticonSebagai hadiah hari jadi… aku pergi melawat Zojoji Temple dan Tokyo Tower. Kedua-dua tempat tersebut amat berdekatan di antara satu sama lain. Jadi, dengan menaiki Chuo Line (dari Koganei) sehingga ke Shinjuku, seterusnya menaiki Oedo Line (di Shinjuku) ke Akabanebashi, aku melawat Zojoji Temple terlebih dulu dan seterusnya ke Tokyo Tower.

Secara ringkasnya, Zojoji Temple ni telah wujud sejak tahun 1393 lagi sebagai lokasi bagi ”nembutsu seminary of Jodoshu school” di Timur Japan, dan seterusnya menjadi ”the family temple of Tokugawa shogunate”. The wooden gate of the temple remains as the original architectural remainder of the early 17th century and is designated as important cultural property of Japan.

Aku kongsikan sebahagian images yang aku sempat ambil sekitar Zojoji Temple utk tatapan bersama.

p1010014

Zojoji Temple dan Tokyo Tower

p1010017

Ahah!!…ume plum you…honto ni kirei da ne…

p1010022

(steph and sze!!! help me in translating this kanji…!!!)

p1010024

aku tak paham kenapa setiap doll ni dihiasi dengan bunga-bungaan dan dibaluti dengan kertas-kertas (fortune ker????)

p1010028

(terkejut aku dengan kenderaan yang diberi nama dengan taxi…mcm beca erkkk…)

Balik dari Zojoji Temple, aku terus ke Tokyo Tower. Tokyo Tower dibuka kepada orang ramai sejak tahun 1958 lagi. Dengan ketinggian 333m, Tokyo Tower menjadi menara tertinggi di dunia dengan “sel-supporting steel tower”. Untuk ke main observatory (di ketinggian 150m), aku kena bayar sebanyak JPY 820 . Alang-alang dah di main observatory, aku decided ke special observatory (di ketinggian 250m). Jadi, utk ke special observatory, kena bayar lagi sebanyak JPY600 dengan menaiki lift. Teringat pulak lagu yang menjadi tema Akademi Fantasia….”menuju Puncak”…hahahahha… Antara images yang aku ambik utk tatapan bersama adalah seperti berikut.

p1010029

(ahaks!!!…tokyo tower…here i come….)

p1010046

(rainbow bridge…aku pernah drive kat area ni beberapa thn sebelum ni…satu kenangan youuu!!!)

p1010066

(gayat jugak sebenarnya berdiri di atas kaca sambil memerhati ke bawah…)

Selepas turun ke main observatory, aku decided nak turun guna tangga. Naik ke main observatory tadi aku dah merasa naik lift, jadi utk turun, aku guna tangga pulak (600 steps you!!!). Sempat jugak ambik gambar yang dirasakan perlu.

Aku tak lepaskan peluang utk singgah ke Wax Museum…(JPY 500 lagi dikenakan). Tapi tak ler sehebat di Madame Tussaud, London, aku rasa. Dapatlah jugak aku “berkenalan” dengan Madonna, James Dean, Marilyn Monroe, Elizabeth Taylor, Albert Einstein, etc.

p1010082

(hehehehehe..biler pulak lah wajahku nak dipaparkan kat wax museum ni…)

Galeri utk Guinness World Record pun ada (tapi, buat masa ni, aku belum berminat lagi). Sebelum keluar dari Tokyo Tower, aku sempat jugak membeli sedikit ‘omiyage’ utk diberikan kepada kawan-kawan aku. Selain tu, aku yang berminat dengan poskad tak melepaskan peluang utk membeli poskad berkaitan dengan Tokyo Tower dan Tokyo secara amnya. Next journey…ke mana pulak erkkk???? (hmm..nampak gaya nya, minggu ni my French friends invited me to go with them to Disneylands….hahahhaa…enjoy lagi ler nampaknya… pastu bulan 3 ni nak ke onsen pulak….huwaaaaaa…ikitaiiii!!!!!).

pelbagai_misciconSetiap kali selepas aku present depan supervisor berkenaan dengan progress research,  satu statement yang aku takkan lepas dari bertanya dengan supervisor, “Am I in the right direction of my research?” jawapan yang aku terima pasti sama, dengan senyuman (yang aku sendiri tak tau nak tafsirkan…almaklumlah aku ni bukan nujum pak belalang). Supervisor aku senyum, aku pun balas senyum balik…(hahahhahaha). Tapi, selepas presentation minggu ni, entah mengapa, aku terlupa pulak  nak bertanya dengan supervisor aku (ye ker lupa, atau dah malas nak tanya, pasti senyuman sebagai jawapannya…kekeke).  Ketika aku nak tutup laptop dan projector, hahahha….jawapan yang aku tunggu-tunggu selama ni dari supervisor kesayanganku (ahaks)… “Matto!! you are in the right direction.. excellent!”. Yokatta ne!! Apa yang aku tau (daripada analisa yang aku buat, roughly..), minggu ni, aku present tentang framework of the supporting tool for constructing informal and semiformal specification. Berbanding dengan sebelum-sebelum ni, presentation aku lebih kepada existing tools (kira literature reviewlah) dan case study aku jer. Anyway, lega sgt sekarang ni. YATTA.

327340743_2cdf869ca32

p.s. Happy Valentine Day to all my friends, Ken-san, Masa-san, Hiroyuki-san, Charles-san, Niel-san, Fukumi-san, Fumiko-san, Miao-san, etc…(ramai sgt nak sebut nama…). Thank so much for being my friends, hanging out with me, enjoy and share  our life together.

free-valentines-day-vectors-3

pelbagai_misciconTerkejut apabila menerima panggilan dari Ken-san (my Japanese  bestfriend) mengajak gi lunch sama. Katanya dia tengah free (amboi…mentang-mentanglah isnin depan transfer ke department lain di asakusa yek…menarik jugak gi lunch sama ni). Lepas memulas otak di lab,  aku pun bersetuju utk berjumpa dengan Ken di Ueno, dlm pukul 1pm.

Dekat Ueno pulak,  sebaik berjumpa dengan Ken, “Matto, ko lapar sangat tak la ni? kalau belum lapar sangat, jom jalan-jalan kejap dan kat area ni mana lagi part yang ko belum pegi?”…aku ok jer Ken…part jalan-jalan memang aku suka sgt….kekekek…sempatlah pegi ke kedai buku dan kedai video. Selepas penat berjalan (kaki aku yang terseliuh beberapa hari lepas jadi sihat walafiat pulak lepas aktiviti jalan-jalan ni…hahahah..), kami berdua pun gi lunch ler kat satu restoran XYZ (bukan nama tempat yang sebenar) ni. Aku order ler ‘Kankoku ryori’ (masakan Korea). “Eh!! Matto, takkan order tu jer??..cukup ker?…” Cukup ler ken…bukannya aku mkn byk pun, yang satu pinggan ni pun tak tentu habis ni…tapi, last2 tu, aku pilih dessert aiskrim jerk (walaupun tgh winter la ni….kekekeke…asalkan ko bahagia man….).

“Matto, hujung minggu ni aku busy (packing dan transfer ke ofis baru di asakusa), jadi tak leh nak sama-sama ngan ko  utk celebrate hari jadi ko minggu ni…jadi hari ni aku belanja ko makan tengahhari….Happy be’early birthday’…”. Wah!! Ken…terharunya aku…ko memang buat aku surprised…..tergamam seketika, lidah kelu diam membisu…(cheh…piiirah mabuk!!!!…kekekeke). You are really-really-really my bestfriend Ken. Thank you so much.

happybirthday62

Lepas lunch tu, kitaorg sambung berjalan lagi sehingga ke Asakusa you!…menarik gak ni (jadi tak sempat jadi lemak apa yang dimakan lunch tadi)…kekekek. Sempat jugak menyelusuri Kaminarimon, seterusnya lepak sekejap di Sumidagawa(Sumida River). “Ken, ko setuju tak kalau aku katakan kita berdua ni macam berdating jer apabila lepak kat Sumidagawa ni… “…dua-dua pun gelak dan terus beredar lepas tu. Akhirnya, selepas dia tunjukkan ofis barunya nanti di Asakusa(…ooo..memang dekat sangat  ofisnya dengan  Sumidagawa ni. Selalu ler ko lepak-lepak nanti), kami berdua pun blah dan membawa haluan masing-masing…FULLSTOP.

p/s. ama, thank so much for the birthday card from london…makin bersemangat untuk meneruskan hidup dan berjuang demi kemaslahatan ummah (apa yang aku merepek ni…kekekekek).

pelbagai_misciconHmm…semenjak dua menjak ni (selepas yakisoba party tu), asyik dpt ‘invitation’ utk berparty jer…nasib baik party diadakan hujung minggu. Jadi takde ler bosan stay kat rumah kan…setiap masa sentiasa ada program…sehinggakan member aku nak mintak tolong atau perlukan aku kena melalui proses ‘booking’ (woit…jangan pikir bukan-bukan erkkk) dan buat ‘appointment’  terlebih dulu…kekekekeke…(kalah Adun @ YB kat malaysia). Baru-baru ni (sabtu lepas), aku attended pulak’ kenduri’ yang diberi nama ‘Wine Party’. Dari nama pun mmg confirm minum wine (nasib baik masih ada iman lagi ni…tapi, cuma hidu jer camner baunya….kekekekeke…’budak baikkan’). Member aku tu beli(????)  sekotak wine dari pelbagai negara (Italy, German, France, Spain)…whoooo!!!  mengancam u. Apa2pun orange juice ‘jepun’ dan ocha jugak yang sedapkan (sedih  nampak…uhukss!!). Selain wine, salad, pasta dan makanan lain jugak dihidangkan….(semua makanan berkhasiat u…cara penyediaan pun jauh berbeza dengan cara malaysia). Satu resepi paling mudah yang aku belajar dari member aku tu…bawang besar (bawang bakong kata urg sarawak) di masukkan dlm oven dan dibakar beberapa minit, kemudian dicicah dengan ‘olive oil’…memang sedap….dah lah murah, makanan berkesihatan lagi. kalau di malaysia,hahahaha.. gerenti makanan bergoreng dan berminyak disajikan….

wine_about

Tengah malam baru sampai kat rumah dan terus ‘berenang’ atas tilam kepenatan dan kekenyangan. Keesokan harinya pulak time for ‘housekeeping’….Ding dong!!!