Intelligence isn’t a privilege, it’s a gift. It’s not yours to waste. We’ve been given the power of intelligence for a purpose: to use it for the good of mankind…

Kata-kata yang aku petik dari salah satu perbualan di antara Peter Parker & Dr. Otto Octavius dalam Filem Spiderman2. Aku teringat dengan perbualan ni pun selepas menonton secara online drama dari USA di mana seorang pemuda yang berusaha untuk membangunkan satu watak hero yang akan menjadi idola kanak-kanak. Dari satu watak ke satu watak yang sedia ada menjadi pertimbangan termasuklah watak yang seakan-akan sama seperti Superman, Spiderman (menyebabkan aku terpikir dan teringat stmt spt di atas), batman, dan sebagainya. Dia dibantu oleh seorang teman yang mahir dalam menterjemahkan watak hero yang difikirkan. Satu watak hero muncul apabila dia melihat seorang teman rapatnya yang sedang berlari-lari di atas treadmills dan dari larian perlahan sehingga semakin laju… dan dari situ dia mendapat idea dan berjaya menghasilkan watak hero tersebut.

Jadi, di mana ada kemahuan di situ ada jalan.. Apabila dah dapat, hendaklah dikongsikan bersama bagi panduan dan kemaslahatan orang lain…aku sendiri pun musykil, apahallah kedekut sangat ngan ilmu tu, lainlah kesnya ngan company yang bersaing dalam bidang yang sama….(itu business orientation)…

p/s kalau korang tak faham pun content posting ni pun takper…aku sendiri pun tak paham..aku main tekan jer keyboard di tengah-tengah malam ni…(sementara ada network kat area apartment aku ni..kira peluangkan)…tetapi, utk memahaminya anda perlukan bbrp teknik intelligent yang boleh digunakan.bgmnapun, kalau ada persoalan, jangan malu dan jgn segan, komplen jer kat aku…kekekekek…

Baru habis discussion dengan supervisor berkaitan dengan projek…. Minggu lepas dah buat appointment dengan supervisor utk discuss perkara-perkara yang berkaitan dengan requirement analysis & specification of automobile driving simulation system…hmm…hmm…..lepas discussion, aku tergelak sendirian, apabila aku gelarkan pertemuan hari ni sebagai role-play discussion. Mana taknya, aku kena assume aku ni sebagai analyst manakala supervisor aku pulak sebagai expert dlm bidang automobile driving simulation ni. (macam projek untuk undergraduate studentkan.tapi tu yang syoknya study kat japan ni). Kalau di Malaysia, supervisor nakkan yang high standard (bukan semua supervisor begitu).

Apa yang berlaku hari ni, aku kena gather and documenting all required information regarding automatic driving simulation (informal analysis ler tuh). Dah dinamakan analisis di peringkat awal, memanglah maklumat bercelaru jerk…supervisor pun pening-pening jugak dibuatnya…nasib baik supervisor aku ni cool jer..dua-dua buat lawak. Jadi next discussion dgn supervisor, aku akan kemaskini maklumat-maklumat yang diperoleh hari ini(classify dan re-group similar information), then try to come up with the decomposition of function (for all functions if possible). Hasilnya nanti, aku kena analyse balik document ini untuk mengenalpasti apakah constraints yang akan/mungkin wujud.

Ni baru nak buat requirement spec dah pening lalat, belum lagi nak buat semi formal dan formal spec nanti. Apa yang aku pelajari hari ni, aku cuba memahami bagaimana nak dptkan, extract, classify, regroup dan sebagainya untuk maklumat lebih detail dari user sehingga ke lubang cacing. Ini penting kerana, daripada sinilah aku kena kenalpasti dan mencadangkan intelligent method yang boleh diapply bagi membantu user menghasilkan formal spec based on human intelligent behavior. Wah nampak macam hebat jerk….kekekekkeke…(sebenarnya memang mencabar pun…aku sendiri pun tengah ‘angolzz’ jugak.

By the way, pray for me and wish me good luck.