“Harapan Utk Islam Hari Ini” aka “The Trouble with Islam”

Banyak2 buku berbentuk biografi yang aku baca, buku “Harapan utk Islam Hari Ini” benar-benar mencabar minda aku utk memahami, menaakul dan refresh balik ilmu agama yang aku dapat sebelum ini. Baru muka surat pertama..memang sah buku ini pasti diharam penjualannya di Malaysia (ataupun dah diharamkan???). Buku ni merupakan terjemahan dari versi asal “The Trouble with Islam” yang ditulis oleh Dr. Irshad Manji. Aku dapat tahu mengenai buku ini pun selepas ditelefon dan dibagitau oleh member yang bersemangat dan berkobar-kobar utk memberitahu aku…tq a lot bro..u know my “appetite”..kekekekkekeke…

Jadi sebelum aku dapatkan versi asal dalam English, aku baca dulu versi terjemahan bahasa Melayu(yang sedia ada di laman web Irshad Manji ni, klik ke sini). Cuma peringatan dari aku, jika anda benar-benar nak membacanya, pastikan anda berfikiran terbuka. Aku takkan cerita lebih-lebih…aku serahkan kepada diri anda sendiri utk menilai buku ini…Jujurnya, buku ni amat menarik utk dibaca, difikir, dinilai, dan dibincangkan secara khusus…memang benar-benar mencabar minda aku serta dapat menambahkan pengetahuan aku, terutamanya tentang isu di Timur Tengah (negara arab, palestin dan israel)..Malah, aku sendiri pun tak tahu langsung perkembangan kat sana, asal kejadian sesuatu perkara itu terjadi dan apakah usaha2 yang telah dilakukan tetapi masih gagal??)

Apa yang menarik apabila membaca buku ini ialah dari segi buah fikiran dan fakta-fakta yang dikemukakan oleh beliau dalam memperkukuhkan ideanya…malah beliau sendiri ke tempat tersebut utk mengetahui lebih lanjut dan merasai sendiri pengalaman tersebut…pendek cerita..research yang dilakukan adalah amat teliti.

Jadi, selamat membaca kepada yang berminat..

Advertisements

About marahman

I'm proud to be Sarawakian, has a job as a university lecturer and researcher.
This entry was posted in Updates and tagged , . Bookmark the permalink.

2 Responses to “Harapan Utk Islam Hari Ini” aka “The Trouble with Islam”

  1. Sik Ada Masalah says:

    Sdr Man,

    Thanks for sharing. Bangga kerana saudara antara anak Melayu yang rajin membaca….lebih2 lagi bila berpeluang membaca di StarBucks sambil menghirup Coffee Latte with cake dan buah piasng (bawa sendiri)…….once in a while cuci mata tengok kiri/kanan/depan/belakang for awek Jepun yang fashionable and stylist…….

    ARM’s Re: Hahahahahhaa..sik tahan tetak mek baca komen ktk ehh….tapi di Starbuck lokasi yg amat sesuai utk membaca…(sambil menyelam sambil minum air…hehehe..), terutamanya di area shinjuku…ada yg madah di shibuya dan roppongi…tapi lom cuba gik..nanggar rupa kelak mun berpeluang…terima kasih byk2 atas maklumat dan semangat yg diberikan.

  2. azizi says:

    harapan utk hari esok takde ke?…
    heh..h.eh…heh..
    baca rajin2 nehh…
    🙂

    ARM’s Re: Hehehehehe….”Tiada Esok Bagimu”….bila nak ke sini bro?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s