Kutuk dan Mengata…Oppss!!! Bulan Puasa

Arghhh!!!…tensennya tak dpt nak kutuk org bln puasa ni. Kalau kutuk orang habis-habisan hingga tahap ‘KO’  gerenti batal puasa ni..tapi kalau mengata orang waktu slps berbuka, orait jugak…kekeekekek..(hmmm dari satu sudut, logik jugak..apa2 ler man).

Ntah mcm mana malam tadi, ada satu situasi yang menyebabkan aku hampir nak mengutuk… tiba-tiba teringat bulan puasa …aku terus terdiam mulut dan hati….kekekekeke(hari ko baik kali ni bro)…berkat bln puasa….tapi pemikiran aku terus teringat tentang org tua di kampung (mana-mana yang berkenaan)…bulan puasa ke, dtg bulan ke, takde bulan ke…kalau dah nak mengutuk tu, gerenti jadi jugak… terngiang-ngiang lagi kat kepala aku yang aku dengar sendiri apabila seorang makcik merespon apabila seorang kakak ni menegur emaknya supaya berhentilah nak kutuk orang…dengan segera emaknya respon…”Aku bukannya nak mengutuk budak tu…tapi yalah kan, kita cuma mengenang kenapalah budak tu buat camtu…”. Terkekek-kekek aku gelak apabila mendengar term ‘mengenang’ yang dicakap makcik tu. Pandai jugak makcik ni yek dalam bermain kata-kata…Hakikatnya, apa yang aku faham, apabila bercakap pasal orang lain tanpa pengetahuan orang tersebut dah dikira mengutuk, mengumpat atau mengatalah kan…(tetapi penggunaan dalam konteks yang berbeza dan memerlukan penjelasan yang lebih detail). Wah!! dah boleh jadi satu thesis ni.

Advertisements

About marahman

I'm proud to be Sarawakian, has a job as a university lecturer and researcher. Currently, I'm doing my PhD in Requirement Specifications using Formal Engineering Method, at Hosei University, Tokyo, Japan.
This entry was posted in Updates and tagged , , . Bookmark the permalink.

4 Responses to Kutuk dan Mengata…Oppss!!! Bulan Puasa

  1. Susana says:

    So funny…. hahaha… tahan.. tahan !!

    ARM’s Re: Kekekekee…how r u sze…long time no c u… add ur link in my blog…maaf zahir batin arr..

  2. Ayuniez says:

    antara contoh2 ayat time bulan posa :
    “bkn kita nganok nya, kita klaka jak pasal nya..”
    haha.

    ARM’s Re: Kekekekeke…bagus-bagus, menambahkan lagi perbendahaaraan ayat kamek…mun ada apa2 gik, inform jak.

  3. azizi says:

    salam

    …… konteks ayat tu penting. kena tepat dari segi semantik dan nawaitu …… (dah kalau nak mengumpat sgt la kan).
    heh…heh….hehh

    ARM’s Re: Fuiyoo…caya ler bro…kena pandai bermain kata-kata lepas ni.

  4. Watashi Azaruuu says:

    Wakaka……kalu bohong ade istilah’bohong sunat’…….kalu ngumpat ade tk agaknyer istilah ‘mengumpat sunat’?…..heeeee……tk pe la nanti aku semak kat kamus arab….rasenyer yg latest version punya ade koooooot….kekeke

    ARM’s Re: Kalau aku refer kamus shinto era trilleum, dah dimasukkan mengumpat sunat…diaorg guna term ‘umupatto sunnatto’…kekekekeke…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s