kembara_traveliconTajuk di atas telah diubahsuai daripada tajuk asal sebuah novel “Hatiku di Harajuku” (aku pun tak tahu siapa yang tulis novel ni…hahahhaha).  Sebenarnya, matlamat asal adalah untuk ambik gambar di sekitar Harajuku jer (sebagai memenuhi permintaan daripada seorang ‘secret admirer’ku…kekekkeke…ek eleh…piirah). Sebenarnya, Harajuku ni bukanlah sebuah bandar besar pun, tapi merupakan salah satu area yang terletak di antara Shinjuku dan Shibuya. Yang menjadikan Harajuku glamer tu, adalah disebabkan oleh area tu merupakan satu area yang menjadi ‘pioneer’ kepada bangunan-bangunan utk fashion. Contohnya, Gucci, Fendi, Valentino, etc.. Satu lagi, Harajuku juga terdapatnya satu lorong (bukan Lorong Haji Taib tau…) di mana terdapatnya deretan lot-lot kedai yang dipenuhi dengan gambar2 artis Jepun  serta ‘garmets shops’ yang menjadi kegilaan remaja masa kini (terasa umurku seperti 17 thn apabila lalu kat area ni).

Alang-alang aku nak ke Harajuku, lebih baik aku terus explore area lain seperti Omotesando, Meiji Jingu, Yoyogi area,  Shibuya dan sebelum balik semula ke Koganei, aku singgah ke Shinjuku…(hahahah..tak sah kalau tak ke Shinjuku).

Bak kata orang tua, tiada ungkapan kata-kata yang dapat diluahkan untuk menceritakan betapa indahnya dan meriahnya suasana di hujung minggu di area-area yang aku sebutkan tadi. Cuma gambarlah sebagai penggantinya…

p2220002

United Nation University

p2220005

Omotesando area

p2220009

Takeshita Street

p2220013

Kedai Oshman’s menjual pakaian…mcm nama orang melayu pulak…tu yang aku teruja sangat dan terus ambik gambar ni…hahah..

p2220014

Sambil-sambil berjalan tu, ternampak dua orang remaja seperti gambar di atas ni…salah satu faktor yang menjadikan Harajuku sebagai kawasan tumpuan…

p2220016

eh…eh..eh…’free hugs’….hmmmm…no komen naaaa..

p2220018

remaja-remaja ni menjadi ‘galak’ apabila orang ramai mengambil perhatian terhadap diaorang.aku apa lagi..ambik peluanglah…

p2220025

Ingat tak nama tentang maharaja Meiji?..hohohoho….this shrine is dedicated to the divine souls of Emperor Meiji and his consort Empress Shoken…. kira jauh jugak jalan nak masuk ke ‘meiji jingu shrine’ ni….ada taman lagi you yang masih dipelihara hingga kini…

p2220027

(hahahha…yang ni pulak cik abang- abang yang membuat performance di area yoyogi park…aku terus ke area ni selepas balik dari meiji jingu shrine tadi..berdekatan jer).

p2220035

ada air pancut lagi tuuu….kalau cun masanya…boleh tengok air pancut ni menari ala-ala shin chan.

p2220029

eh..eh.eh..kakak…buat apa tu????buang tebiat ker??? ahaksss

p2220032

adik-adik ni tunjuk skill ala-ala dragon ball pulak dah…terhibur jugak tengok gelagat diaorang nih…