Hatiku di Shibuya-Harajuku-Omotesando

kembara_traveliconTajuk di atas telah diubahsuai daripada tajuk asal sebuah novel “Hatiku di Harajuku” (aku pun tak tahu siapa yang tulis novel ni…hahahhaha).  Sebenarnya, matlamat asal adalah untuk ambik gambar di sekitar Harajuku jer (sebagai memenuhi permintaan daripada seorang ‘secret admirer’ku…kekekkeke…ek eleh…piirah). Sebenarnya, Harajuku ni bukanlah sebuah bandar besar pun, tapi merupakan salah satu area yang terletak di antara Shinjuku dan Shibuya. Yang menjadikan Harajuku glamer tu, adalah disebabkan oleh area tu merupakan satu area yang menjadi ‘pioneer’ kepada bangunan-bangunan utk fashion. Contohnya, Gucci, Fendi, Valentino, etc.. Satu lagi, Harajuku juga terdapatnya satu lorong (bukan Lorong Haji Taib tau…) di mana terdapatnya deretan lot-lot kedai yang dipenuhi dengan gambar2 artis Jepun  serta ‘garmets shops’ yang menjadi kegilaan remaja masa kini (terasa umurku seperti 17 thn apabila lalu kat area ni).

Alang-alang aku nak ke Harajuku, lebih baik aku terus explore area lain seperti Omotesando, Meiji Jingu, Yoyogi area,  Shibuya dan sebelum balik semula ke Koganei, aku singgah ke Shinjuku…(hahahah..tak sah kalau tak ke Shinjuku).

Bak kata orang tua, tiada ungkapan kata-kata yang dapat diluahkan untuk menceritakan betapa indahnya dan meriahnya suasana di hujung minggu di area-area yang aku sebutkan tadi. Cuma gambarlah sebagai penggantinya…

p2220002

United Nation University

p2220005

Omotesando area

p2220009

Takeshita Street

p2220013

Kedai Oshman’s menjual pakaian…mcm nama orang melayu pulak…tu yang aku teruja sangat dan terus ambik gambar ni…hahah..

p2220014

Sambil-sambil berjalan tu, ternampak dua orang remaja seperti gambar di atas ni…salah satu faktor yang menjadikan Harajuku sebagai kawasan tumpuan…

p2220016

eh…eh..eh…’free hugs’….hmmmm…no komen naaaa..

p2220018

remaja-remaja ni menjadi ‘galak’ apabila orang ramai mengambil perhatian terhadap diaorang.aku apa lagi..ambik peluanglah…

p2220025

Ingat tak nama tentang maharaja Meiji?..hohohoho….this shrine is dedicated to the divine souls of Emperor Meiji and his consort Empress Shoken…. kira jauh jugak jalan nak masuk ke ‘meiji jingu shrine’ ni….ada taman lagi you yang masih dipelihara hingga kini…

p2220027

(hahahha…yang ni pulak cik abang- abang yang membuat performance di area yoyogi park…aku terus ke area ni selepas balik dari meiji jingu shrine tadi..berdekatan jer).

p2220035

ada air pancut lagi tuuu….kalau cun masanya…boleh tengok air pancut ni menari ala-ala shin chan.

p2220029

eh..eh.eh..kakak…buat apa tu????buang tebiat ker??? ahaksss

p2220032

adik-adik ni tunjuk skill ala-ala dragon ball pulak dah…terhibur jugak tengok gelagat diaorang nih…

Advertisements

About marahman

I'm proud to be Sarawakian, has a job as a university lecturer and researcher.
This entry was posted in Updates and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

6 Responses to Hatiku di Shibuya-Harajuku-Omotesando

  1. Emma says:

    Wah Man…nang sakan berjalan kitak eh. 🙂 Good for you 😉 Sik sangka juak ho ada street performers. Ingat tek street performers tok ada di UK and Europe countries jak. Paduhal di Japan ada juak. Thanks for the pictures. Nok picture madah “Free Hug” ya- ada kitak agak sidaknya utk dapatkan free hug? LOL. Rugi eh sik dapat free hug dari sidaknya atau ya hanya conspiracy in marketing strategy semata2? 😉 xx.

    ARM’s Re: Hi emma, glad to hear from u again…mun kmk sik keluar hujung minggu, maok mati kutu kamek di rumah koh…yalah, menunaikan hajat orang nak nanggar keadaan di harajuku tek. best juak mun pergi di hujung minggu. street performers nang ada di sine2 especially di area shinjuku atau di park…hehehhe..free hugs???..kmk hugs orang sebaya ngan kmk jak…mun mudak gilak, kmk main kiss-kiss jak..kekekek..

  2. azizi says:

    man
    tak senonoh la org2 jepun ni..
    hang jgn jd tak senonoh juga ye..
    *tp free hugs tu mmg best.
    heh..he…heh..heh
    itu je yg senonoh. 😉

    ARM’s Re: Bosss, tu baru sedikit yang aku paparkan tu..nak tengok lagi tak senonohnya…hahahahah..jom mai sini, nanti aku tunjukkan…free and tied hugs…tu yang aku paling suka…kakakka

  3. azurachan says:

    FYI buku ya Ramlee Awang Murshid penulis nya.
    Mun tajuk buku baru kelak mcm subject blog ktk tok, kamek dah tauk sapa penulisnya. Hahaha..

    Colourfull jak sinun owh..

    ARM’s Re: Nang peminat novel malaysia kitak tuk…btw, thanks for the info…tajuk baru bagi buku kmk kelak…”perawi mimpi: 1001 tafsiran”…ahaks..

  4. erryos says:

    wah, menatang free free tok ku suka… waktu-waktu sejok baruk ko ke sia man, sik lepas hug ya oi… manas badan… kira darurat… lol
    p hati-hati man, jangan “too much skin” aa… :p

    ARM’s Re: Yahhh!!!, kau sik tauk agik, tiap tiap malam aku dapat message ngajak hug-hug dan ‘toooootttt…’, yalah aku selalu bersadu ngan member jepun aku situk (eleh…tunjuk alimlah tek)…ahaks…

  5. erryos says:

    owh man, kau lah lecturer kesayangan aku… (ngampu untuk diajak bersama-mana “hug hug dan ‘toooottttt”) rezep sorang key aku! ku maok petit kedak dalam shounen ya!

    ARM’s Re: Ehh..sik ku maok ngan kau ehhh….aku kan budak baik….(ahakss)

  6. CYR I’m keen on the actual beneficial info you deliver within your content. I most certainly will take a note of your blog look once again listed here often. We are a little sure I shall be educated an abundance of brand new things perfect in this article! Best of luck for the next!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s