Malunya aku…

pelbagai_misciconAha…time tension-tension mcm ni, seronok jugak layan artikel lawak seperti yang aku sharekan kat bawah ni. Dapat jugak melonggarkan otot2 yang berkaitan…hahahaha..

———————————————————————–

Saya dilahirkan di dalam sebuah keluarga yang besar. Ibu bapa saya tidaklah sekaya mana tapi masih mampu menyara hidup kami. Saya mempunyai 15 adik-beradik. Saya anak ke 7 dan sudah meningkat menjadi gadis sunti. Abang dan kakak saya semuanya berjaya dalam hidup mereka tetapi bila sampai turn saya, saya seolah-olah memalukan ibubapa saya. Apa boleh buat. Sebenarnya saya ni cacat, tak cantik dan hitam pulak tu. Dan lebih teruk lagi saya mempunyai penyakit malu yang amat sangat. Saya malu nak berhadapan dengan masyarakat, malu dengan adik beradik malah malu yang amat dengan mak abah. Memang malulah hidup saya nih. Hinggakan nak tengok muka saya di cermin pun malu yang amat. Kalau jalan saya pasti menunduk, menunjukkan malunya saya pada tahap kronik. Apatah lagi berhadapan masyarakat, rasa macam nak pakai topeng je. Tapi mak abah selalu marahkan saya, mereka kata saya tak mensyukuri nikmat tuhan. Tapi malu tu kan anugerah tuhan juga.
Disebabkan mak dan abah dah fedap, maka mereka merancang untuk mengahwinkan saya. Apa lagi, meraung la saya. Saya ni kan malu yang amat dasyat. Macam mana nak berhadapan dengan suami pulak nanti? Dah la saya cacat, hitam ditambahkan dengan sifat malu yang menebal, macam mana saya nak hadapi semua tu?
Hari ni saya nekad, saya musti berjumpa abah untuk menghalang perkahwinan saya. Apa nak jadi, jadilah!!
Abah kan tahu yang saya ni malu nak berjumpa orang ramai. Lagi abah mahu saya kawin dengan orang lain. Abah tak berperasaan ke? Tempik aku penuh semangat.
Apa yang kau nak malukan sangat? Tanya abah saya serius.
Laaa.. abah tak nampak ke, saya ni kan ke cacat, hidung panjang, hitam pulak tu, gemuk lagi. Malu la saya macam ni. balas aku penuh keyakinan.
Woi anak durhaka, kau tau tak kenapa hidung kau panjang, hitam dan gemuk, kau tau tak kenapa? Sebab kau tu tapir. Tapir memang la muka macam tu. Tapir atau nama saintifiknya cipan adalah spesis kau!! paham tak tapirrrrr!!!

Lerr…tapir ke saya ni? Patut la saya malu amat sangat. Tapir rupanya saya ni. Ingatkan saya cacat semualajadi. Itulah dia kalau tak rajin bertanya. Bodoh sungguh saya sampai ke tulang.

malayan_tapir

Arm’sT: Malu tak bertempat..tapi satu sudut, better berusaha sendiri sehingga tak termampu, then barulah mintak tolong orang lain.

Advertisements

About marahman

I'm proud to be Sarawakian, has a job as a university lecturer and researcher.
This entry was posted in Updates and tagged , . Bookmark the permalink.

6 Responses to Malunya aku…

  1. Affuan says:

    haha. hampes…

    ARM’s Re: Ahaks…ambik ko…

  2. Bayan says:

    uwekk..lawak sungguh

    ARM’s Re: Hehehehe..memang lawak.

  3. Kipp says:

    Huhuhuhuhu… kesian tapir tu. Apa boleh buat kan.

    ARM’s Re: Nak buat camner..dah asal usul dia camtu..redha jer ler

  4. azizi says:

    ha ha ha …… kesian kt cipan a.k.a tapir. ayoooo my ym id pun ada unsur2 ketapiran jua. 🙂

    ARM’s Re: Kekekekeke…sebenarnya ada udang di sebalik batu aku masukkan artikel ni…ahaks..nasib baik aku belum jumpa lagi artikel berkaitan ‘kebuayaan kedaratan’…ada keunsuran keakuan jugak…:P

  5. Emma says:

    Hey Man,

    Thanks for the joke! LOL.

    What have you been now? Take care and good luck! xoxoxoox

    Love ~ Emma xx.

    ARM’s Re: Hi emma..gud to see u here..i’m good and not much happened so far, still concentraing with my own research..kekekek..actually i have one private story (really???) to be share only with u..chat with u later.

  6. jessie says:

    la….ingtkn apa da..upanya tapir…hehe..lucu gak..

    doumo..doumo…byk lagi yg lucu melucu dan dilucukan selepas ni..hahahaha…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s