Discussion with Supervisor

Baru habis discussion dengan supervisor berkaitan dengan projek…. Minggu lepas dah buat appointment dengan supervisor utk discuss perkara-perkara yang berkaitan dengan requirement analysis & specification of automobile driving simulation system…hmm…hmm…..lepas discussion, aku tergelak sendirian, apabila aku gelarkan pertemuan hari ni sebagai role-play discussion. Mana taknya, aku kena assume aku ni sebagai analyst manakala supervisor aku pulak sebagai expert dlm bidang automobile driving simulation ni. (macam projek untuk undergraduate studentkan.tapi tu yang syoknya study kat japan ni). Kalau di Malaysia, supervisor nakkan yang high standard (bukan semua supervisor begitu).

Apa yang berlaku hari ni, aku kena gather and documenting all required information regarding automatic driving simulation (informal analysis ler tuh). Dah dinamakan analisis di peringkat awal, memanglah maklumat bercelaru jerk…supervisor pun pening-pening jugak dibuatnya…nasib baik supervisor aku ni cool jer..dua-dua buat lawak. Jadi next discussion dgn supervisor, aku akan kemaskini maklumat-maklumat yang diperoleh hari ini(classify dan re-group similar information), then try to come up with the decomposition of function (for all functions if possible). Hasilnya nanti, aku kena analyse balik document ini untuk mengenalpasti apakah constraints yang akan/mungkin wujud.

Ni baru nak buat requirement spec dah pening lalat, belum lagi nak buat semi formal dan formal spec nanti. Apa yang aku pelajari hari ni, aku cuba memahami bagaimana nak dptkan, extract, classify, regroup dan sebagainya untuk maklumat lebih detail dari user sehingga ke lubang cacing. Ini penting kerana, daripada sinilah aku kena kenalpasti dan mencadangkan intelligent method yang boleh diapply bagi membantu user menghasilkan formal spec based on human intelligent behavior. Wah nampak macam hebat jerk….kekekekkeke…(sebenarnya memang mencabar pun…aku sendiri pun tengah ‘angolzz’ jugak.

By the way, pray for me and wish me good luck.

Advertisements

About marahman

I'm proud to be Sarawakian, has a job as a university lecturer and researcher. Currently, I'm doing my PhD in Requirement Specifications using Formal Engineering Method, at Hosei University, Tokyo, Japan.
This entry was posted in Updates and tagged , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

7 Responses to Discussion with Supervisor

  1. watashi azaruuu..... says:

    Perghhhhhh…….gilerrr dahsyat aku dgr…begegar kapla otak aku jap….gempa……mcm urltraman vs kluang man….n batman vs cicakman……tringat eksperimen aku masa kecik2 dulu memang mencabar jugak bila aku kaji mcm mane cicak kentut…..har har har…..

    ARM’s Re: Kekekekeeke….statement jer ‘gempak’.. tgh fikirkan mcm mana rabbit nak membaham serigala yang masih hidup…

  2. KNizam says:

    slaamt berjaya ya 🙂

    ARM’s Re: Terima kasih byk-byk di atas perangsang yang diberikan…

  3. Emma says:

    Fuiyo Man!!! Salute eh…Mmg teratur cara kitak explained what r u going to do next..and next and next…tp mek sigek pun sik faham..yang mek faham..driving simulation jak. kitak molah sistem nok dipakei oleh JPJ kinek tok kah? atau yang dah dekat di US and UK? daknya pun makey simulation utk belajar keta? kira kitak pun research similar ngan Chen, fak kamek kah? mmm…nang angol…hahahha…good luck man!

    ARM’s Re: Thx a lot emma for your motivation..sebenarnya, benda yg kmk nak polah nang jauh beza dgn apa yang Chen nak polah…kmk pun dlm bidang formal engineering method, software engineering, aimly to provide a mechanism @ method to help developer in constructing formal method (especially yang sik terer dalam bidang discrete math, bermula nak gather user requirement specification, converting to diagram, dan come up with formal spec…abaikan mun kitak sik paham)..mun ktk benar2 berminat kelak kita kaka dlm slot yang lain..heheheheh..

  4. abahfateh says:

    di sini kau rupanya! di jepun sudah kau ini…. potong kerapa!

    abahfateh @ sunardi

    ARM’s Re: Aku dapat url ko dari yusrek..tu yang aku terus visit blog ko. last aku jumpa ko kat klia erk…. jadi abaiskan no hp yang aku beri kat ko tu..aku tak guna dah

  5. emma1202 says:

    Wah Man…rasanya lingkup mek dlm kelas kitak eh…sik mek faham ko..hahahha…sik payah kelaka ngan kamek.. kamek boleh dengar jak keluhan hati kitak. hahahah…bahasa technical tok..mek sik pande nak kelaka. hehehe…salute 100 kali lah man…mek percaya kitak akan jadi sorang software engineer yang berkaliber di msia..hinggakan sik da orang boleh challenge kitak. kan kitak di jepun..jepun kan bagus in hi-tech. even dah orang puteh cuba nak tandingi sidak jepun. wow! u went to the right country, Man! So kira dah fasih bahasa jepun lah tok ho? mmmm…bilalah kamek nak ke tokya (dreaming sekejab..)? hehehe…take care man. ngantuk. mek jadi ‘itok’ ngan blog mek ko. dah updated. ada columns baru…jgn lupa singgah 😉 take care man..xoxox.

    ARM’s Re: Thanks very much terhadap pujian yang menggunung tinggi ya… kita cuba utk menjadi yang terbaik demi kemaslahatn sejagat..abaikan kepentingan diri (walaupun ada sedikit utk take advantage dari siya). kitak pun lagik hebat dari kamek. mengkaji manusia yang sememangnya sukar utk difahami..kamek lebih salute ngan ktk koh…kmk pasti ktk akan menjadi ‘Malaysia Iron Lady’ lepas tuk dalam bidang ktk.. Mun CM S’wak sik ngambik peluang utk mendapatkan kepakaran ktk, nang rugilah S’wak amnya.

    p/s Kmk selalu visit blog ktk, cuma mun sempat komen ya, kmk akan komen. mun sik ya, setakat baca lok, kelak-kelak mek komen…kekeke.

  6. emma1202 says:

    Thank you kerana selalu ‘jengok’ kamek…hehehe.. rasa ‘dekat’ bila kitak selalu ‘jengok’ kamek..rasa cam best jak! hahahha…

    eeee…tinggi benar pujian kitak ya eh…hahaha..alhamdullillah..anugerah daripada Allah. Moga dapat dimanfaat bersama. Iron lady? hahahah…takut dengar eh…sik da orang laki mok nikah ngan kamek kelak…hahaha..unless org laki ya pun Iron Man juak.jgn jadi macam superhero IronMan. hahahha..ada kitak ada nangga movie ya?

    Man, kitak dah nangga Sex and the City? best ko. Mek nak nangga Super Hero- will smith berlakon. gik cari kawan dengan pergi. hehehe…

    Mek ada nangga Alvin and The Chipmunks..best juak..heheheh…

    ARM’s Re: kekekeeke…belum ada kesempatan utk nanggar movie ya koh..utk sex & the city, mek ada maca novel tentang ya (roughly ajaklah). Utk alvin & the chipmunks… mek nanggar makey komputer jak yg didownload oleh kawan kmk dari internet…apa lagi, nanggar free lah…hehehehe…

  7. emma1202 says:

    hahaah…sama kita ko..mek nangga dalam internet juak…dari website cina kali..mek pun sik tauk. sik pande baca cina. kawan mek nunjuk camne nak cari movie or drama dari website ya. tok nama website: http://www.tudou.com or..www.tuduo.com. cuba kitak check. type kitak ke ‘search’ empty box as usual.nya macam youtube. hahahaha….

    oh..best sik novel ya? mek ada nangga ko. tp cam boring jak sinopsisnya..ya mek sik beli.

    mek teringin nak nangga PS I love you ko….mek dah baca novel nya ..best!

    Man…column apa mek tulis tok ho? cam lain macam jak topik mek mbak dlm column kitak tok….ada column key kelaka pasal interests kah? hahahhaha….mek tok..lain topik orang mbak, lain kamek komen..sorry…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s