pelbagai_misciconSemasa dalam salah satu train ke tokyo, aku terperasan advertisment dalam salah satu gerabak mengenai  ‘pengasingan’ lelaki dan perempuan semasa menaiki train terutamanya untuk ke tempat kerja pada waktu pagi (peak hour). Walaupun, makna pengasingan ini bukannya 100%, Jepun salah sebuah negara yang tiada agama rasmi ini mula mempraktikkan amalan-amalan mulia ini.

train announcement

Jadi, kat Malaysia sehingga hari ni, dah implemen ke belum? Setakat yang aku tau, di Kelantan jer dah implemen pengasingan kedudukan lelaki dan perempuan ni (dalam movie theatre…dalam bas, bagaimana? tak tau ler kalau aku ni ketinggalan maklumat…)