Yakisoba Party… Adachi-ku

pelbagai_misciconAha..sekali tengok mcm mi goreng, tapi dua tiga kali jeling, mmg yakisoba… yang specialnya, yakisoba yang dimakan pada hari sabtu lepas adalah resipi dari Shizuoka. Aku di’invite’ oleh rakan jepun aku ke rumahnya. Bukan aku sorang jer, malah ada beberapa org lagi..Yang paling aku bangga ialah apabila aku sorang jer ‘gaijin’. Yang lain-lain tu, semua japanese. Aha…diaorang, apa lagi, cong ceng cong ceng ler berborak..nasib baik juga yang basic2 tu aku paham, member yang invite aku tu, asyik jer tanya..man, ko faham tak? …aku pulak kesian kat dia…jangan risau, aku paham..cuma kalau diaorang dah cakap laju sangat tu, aku susah nak tangkap..aku serkap jarang jer lah…

yakisoba

Apa yang aku nak sharekan kat sini ialah tentang budaya jepun ni…1. pembersih,Β  2. memang rajin, 3. sangat peramah dan open-minded kalau dah kenal dan rapat, 4. cara berfikir. Apabila kawan aku menjemput datang ke rumah dia…mak aii, simple, kemas dan bersih… hahahah..dapat jugak idea utk renovate dapur rumah aku nanti di samarahan… ‘dining bar’ style..Dari segi memang rajin ni…berkaitan jugak dengan pembersih..kalau dah tak pembersih tu, memang ler malas erk… no comment on this matter….mentang-mentang semua yang hadir dlm party tu, orang bujang/dara (yer ker???…yang pasti..yang lelaki semua masih bujang dan perempuan2 tu..aku tak sure segan pulak nak bertanya…amboi..kontrol macho nampak…), jadi diaorang tak malu bercerita pasal hal kehidupan diri sendiri, sehinggakan dari hal-hal ‘gerek’ masing-masing, pakaian yang diminati dan juga dari hal2 kerja..just imagine, aku berada di rumah kawan aku tu, dari pukul 2 petang sehinggalah puku 9.30 malam. Pendek kata, macam majlis single party pulak (bachelor party erk???)… member aku tu, tunjukkan koleksi dvdnya (aha..no pirate2 dvd arrr!!!!..aku pulak yang malu dengan koleksi dvd ku..)dan berkesempatan jugak menonton konsert madonna di london (member aku tu memang minat giler baban dengan madonna..setiap single song madonna dibelinya).

Semasa tengah makan, seorang lagi member (yang baru aku kenal hari tu), menghidangkan roll cake dan roti berinti (tak tau pulak aku nama resipi ni) yang dibuatnya sendiri. Apa yang aku dapat belajar dari sini ialah, rata-rata, teman-teman yang hadir mengatakan….”ko memang lelaki sejati”..(tak sure kalau di translate ke english memberi makna yang sama….”You are the man”). Tergelak sendiri apabila kalau di malaysia (berdasarkan pengalaman sendiri), jika ada member lelaki yang masak sendiri pastu dia hidangkan kat teman-teman…ahahahha..”ko ni ada ciri-ciri kewanitaan ler bro…”

Apa2pun, memang enjoy hari tu, selain dapat menambah kenalan, dapat juga menambahkan pengetahuan antara budaya ni. Sebelum balik, member aku mengajak aku utk attend christmas party pulak hujung minggu ni…hmm…nak bagi hadiah apa pulak ni…

p/s Teman aku bertanya…”matto, kalau ko jadi japanese nanti, ko plan nak menetap di area mana??? lama juga fikir, dan at last…aku cuma jawab, pinggir tokyo kot…sebab? experienced, benri, enjoyable, honto ni kantan desu…kalau mcm tu, tinggal kat area Adachi-ku ler…dekat area aku ni…hahahha…”insya Allah, please pray for me, Ken.

Advertisements

About marahman

I'm proud to be Sarawakian, has a job as a university lecturer and researcher.
This entry was posted in Updates and tagged , , . Bookmark the permalink.

7 Responses to Yakisoba Party… Adachi-ku

  1. azizi says:

    salam man,

    errr…… tak paham, tak paham.

    ARM’s Re: Ws…ahahaha…ambik ko….kekekeke..aku sendiri pun tak paham….masih mabuk ‘sake’ lagi ni kotttt…hahhaha..

  2. sekilas says:

    Saya suke tengok muka orang jepun yang cute…

    =)

    ARM’s Re: Hahaha..muke dier urg mmg kiut miut…kalau boleh nak picit2 muka yg some lote tuh…nasib baiklah…..bla bla bla..:P

  3. abahfateh says:

    man,

    selamat hari raya haji man…

    kau nak sembelih apa kat sana? anak raksasa boleh kot… tapi jangan tunjuk kat ultraman lah…

    ARM’s Re: Sunard, Slmt hari raya haji jugak..lama tak borak dgn hang naa…hmm, aku rasa nak sembelih jari jer ni..teringin sgt nak jadi yakuza…lepas tu, syok jugak kalau ber’pantak’ (bertatu)…:P hahahha…ja ne.

  4. Emma says:

    Hi Man,

    It’s good to hear that you had fun with your Japanese friends. The noodle looks yummy! May I have the recipe, please? nyum nyum nyum… πŸ™‚

    Bachelor party, yeah? hehehe… cool! I have a question- how to know whether a man is virgin (dara) or not? In Malay language, ‘dara’ means virgin, right? I feel this word is so ‘unfair’ to ladies. hehehe…

    You know what, Man..when a man can cook here, ladies dig for this kind of man! Trust me! hehe.. I love man who can cook. Cooking together in the kitchen is one of my dreams with my partner- if you know what I mean. Anyway, I prefer wash the dishes than cook. hehehe..

    Again, our culture always looks down on man who can cook. Oh come on!

    All right Man..take care and don’t forget the recipe πŸ˜‰ Thanks. Kinda miss you here. xxxx πŸ˜‰

    ARM’s Re: Hahahaha…nang enjoy hari ya… ktk pekaba? struggle packing agik kah? for recipe, I’ll get back to you later once I have it from my friend…byk local materials dipakeynya hari ya..but keep remind me ok..mun perlu apa2 bantuan sblm ktk moving, feel free to inform me..sik dpt secara fizikal, secara virtual jak lah….kekekekeke…kelak berik alamat ktk ngan kmk, senang nak pos baju yg ktk pesan..tapi sik samalah…mun muat ngan ktk..nang rezeki ktklah ya…

  5. erry says:

    Man,
    mun aku paham ka sik ya blakang crita… janji ngap! perut penting beb!

    ARM’s Re: Amboiiii…..ilek2 jak kau nak ngap oooo… mun diengkah nya apa2 dlm menu ya..apa kau nak polah????..kekekekekek…mun aku, tawakal jak lah…kadang2 ya dikira darurat juak.heheheheh πŸ˜›

  6. erry says:

    yah, tutup jak sebelah mata… janji yakin pok! huahahaa… ermm… alasan darurat best juak owh! huahahaaa…

    ARM’s Re: Yah..baruk ko tauk…gunakan apa2 alasan yg boleh meyakinkan diri….hehehehe..’Yakin Boleh’. ahaks…

  7. steph says:

    so sedap ya the yakisoba. japanese food costs alot here. tak jadi nak makan bila you tengok the price.

    ARM’s Re: Yeap it really delicious..i prefer sashimi (raw fish) rather than yakisoba…mentang-mentanglah utk kesihatankannn….especially when you look into the content of the calories…ahaks…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s