Hari ini secara tak rasminya dah masuk musim panas @ natsu. Kalau dah masuk musim panas ni,  selain daripada suhunya lebih kurang sama dengan di Malaysia (kadang kala lebih tinggi lagi) yang boleh menyebabkan kita menjadi “manas” (istilah sarawak yang bermaksud naik berang atau marah), yang bestnya di Jepun ni pada musim inilah diadakan satu pesta yang dinamakan Hanabi Matsuri (maksudnya Firework Festival). Maka, diadakanlah pesta-pesta sebegini di kebanyakan tempat di serata Jepun. Kita boleh menyaksikan pelbagai warna dan bentuk fireworks ni dari yang berbentuk seperti bunga api (yang biasa kita lihat di malaysia, berbentuk melompat-lompat ke angkasa (aku belasah jer term ni) sehinggalah yang berbentuk yang menyerupai seperti binatang dan bunga (morning glory and etc), dan ada yang berbentuk ‘smile’ dan byk lagi.. Biasanya, kita dapat menyaksikan aneka bentuk dan corak ‘bunga api’ ni sekurang-kurangnya 30 minit hingga 1jam setengah. malah bagi event yang terbesar, ada yang melangkau sehingga 2 jam ke 2 jam setengah. Jenuh nak ambik gambar. Rasa macam piknik pulak time tu. Aku akan ceritakan lanjut tentang firework festival ni apabila aku menyaksikan matsuri ni dalam masa yang terdekat nanti. Jadi, pelbagai bentuk bunga api akan dikongsikan bersama…ja ne.