Natsu: Hanabi Matsuri

Hari ini secara tak rasminya dah masuk musim panas @ natsu. Kalau dah masuk musim panas ni,  selain daripada suhunya lebih kurang sama dengan di Malaysia (kadang kala lebih tinggi lagi) yang boleh menyebabkan kita menjadi “manas” (istilah sarawak yang bermaksud naik berang atau marah), yang bestnya di Jepun ni pada musim inilah diadakan satu pesta yang dinamakan Hanabi Matsuri (maksudnya Firework Festival). Maka, diadakanlah pesta-pesta sebegini di kebanyakan tempat di serata Jepun. Kita boleh menyaksikan pelbagai warna dan bentuk fireworks ni dari yang berbentuk seperti bunga api (yang biasa kita lihat di malaysia, berbentuk melompat-lompat ke angkasa (aku belasah jer term ni) sehinggalah yang berbentuk yang menyerupai seperti binatang dan bunga (morning glory and etc), dan ada yang berbentuk ‘smile’ dan byk lagi.. Biasanya, kita dapat menyaksikan aneka bentuk dan corak ‘bunga api’ ni sekurang-kurangnya 30 minit hingga 1jam setengah. malah bagi event yang terbesar, ada yang melangkau sehingga 2 jam ke 2 jam setengah. Jenuh nak ambik gambar. Rasa macam piknik pulak time tu. Aku akan ceritakan lanjut tentang firework festival ni apabila aku menyaksikan matsuri ni dalam masa yang terdekat nanti. Jadi, pelbagai bentuk bunga api akan dikongsikan bersama…ja ne.

Advertisements

About marahman

I'm proud to be Sarawakian, has a job as a university lecturer and researcher.
This entry was posted in Updates and tagged , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Natsu: Hanabi Matsuri

  1. emma1202 says:

    wah..kagum eh..best ho…rasa cam kat padang jepun kamek tok ko..hahahaha

    ARM’s Re: Ya baruk rasa jak, belum gik mengalaminya…nang best gila ehhh…hujung bln tuk ada event terbesar utk hanabi matsuri akan diadakan di Sumidagawa, Tokyo…dlm 2000 bunga api akan di’terbangkan’ dan dipamerkan di angkasaraya

  2. watashi azaruuu says:

    Aku memang suka tengok bunga api tapi tak suka main n tengok orang main bunga api…..kalau aku ade kapal terbang sendiri ari ni gak nak g tengok ngan kau….nanti lah sok lusa mana la tau aku leh beli satu…keh keh keh….

    ARM’s Re: Ko buat jer kapal terbang kertas…senang citer.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s