Inkan & gambar pasport

Kepada sesiapa yang akan menyambung pengajian di Jepun, aku cadangkan agar membuat satu ‘inkan’ @ japanese seal sebelum tiba di Jepun(boleh lihat di sini) bagi memudahkan urusan terutamanya untuk membuka bank account dan membeli keitai (handphone), serta urusan-urusan yang lain. Lagi satu, dinasihatkan juga membawa lebih gambar berukuran pasport. Mula-mula datang nanti, mesti banyak pendaftaran perlu dilakukan. Pendaftaran ini memerlukan gambar untuk disertakan bersama.

Advertisements

About marahman

I'm proud to be Sarawakian, has a job as a university lecturer and researcher. Currently, I'm doing my PhD in Requirement Specifications using Formal Engineering Method, at Hosei University, Tokyo, Japan.
This entry was posted in Updates and tagged , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Inkan & gambar pasport

  1. abahfateh says:

    menarik gak inkan tue… tapi mahal jugak tue paling murah $100.

    ARM’s Re: Tu arrr…tengok jer buatannya macam mana…inkan aku pulak (kira cikai) yang dibuat thn 2002 dulu pun harganya lebih kurang JPY4000 (dlm rm120).

  2. emma1202 says:

    wah man..macam kira signature kita kah? wah..ini sudah bagus…ehem..boleh molah utk kamek sigek? kelak mek bayar kitak? atau mek masukkan duit dlm account kitak sinun? best eh..sik lelah kamek ber’sign’ banyak form counseling kelak. u know, counseling tok banyak benda perlu di ‘sign’. hehehe..ok sik?

    ARM’s Re: Insya allah no problem, kitak ada cadangan nama yang perlu dimasukkan dlm inkan ya kah? mun nama selain cina adau jepun tuk, kita perlu suggest ngan dak company ya..kmk pun nama utk inkan ya… “rafuman” (ditulis dlm katakana). mun kompem nak molah, inform mek gik.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s