Apabila menonton berita pagi di tv pagi jumaat lepas, macam menarik jer aku tengok (memang pun menarik terutamanya kepada kanak-kanak) apabila salah seorang pemvaca berita menunjukkan beberapa barangan yang dipamerkan di International Tokyo Toy Show 2008 (ITTS2008).

Aku tak melepaskan peluang utk melihat secara langsung International Tokyo Toy Show 2008 yang diadakan di West Hall, Tokyo Big Sight, 20 – 22 Jun 2008. Show ini hanya dibuka kepada umum pada 21 – 22 Jun (20hb hanya utk bisnes shj).

Utk ke sana, aku perlu menaiki train dari tempat aku (Higashi Koganei Stn.) ke Shinjuku Stn dengan Chuo Line kemudian bertukar platform untuk ke Osaki dengan Yamanote Line. Sampai di Osaki, sekali lagi aku perlu bertukar platform untuk ke Kokusai Tenjijo Stn. dengan Rinkai Line. Dari Kokusai Tenjijo Stn, berjalan kaki lebih kurang 6-7 minit.

Sampai kat Tokyo Big Sight, rupa-rupanya ada lagi pameran-pameran yang lain diadakan di situ seperti Automative Parts Product Solution Fair 2008 dan Architectural Design Show. Pameran-pameran ini diadakan di hall yang berbeza.

Dalam ITTS2008 ni, memang ramai kanak-kanak yang dtg untuk melihat hero-hero mereka ini secara langsung, (nama-nama hero ni aku tak ingatlah…kalau anak-anak saudara aku mesti diaorang tau nama-nama mereka ni, mcm pelakon utama untuk ultraman, sinchan, hello kitty, etc.). Yang paling aku salute dengan masyarakat Jepun ni, mereka ni sanggup berbaris panjang untuk menyaksikan sendiri, mencuba dan membeli barangan-barangan yang menjadi ikon dan idola mereka. Kalau di Malaysia, minta maaflah (mungkin termasuk aku kottt), malas nak layan permintaan anak-anak kalau mereka teringin nak bersua muka dengan hero-hero rancangan kartun yang mereka minati. Lagilah kalau mereka melihat barisan yang panjang, terus blah dari situ. Dalam banyak-banyak booth yang dipamerkan, booth Tomiya, Sega, dan Bandai paling panjang barisannya.

Jadi, aku kongsikan beberapa gambar untuk tatapan semua khususnya kepada anak-anak saudaraku yang meminati rancangan kartun Jepun yang ditayangkan di Malaysia.