Sifat peribadi berdasarkan tarikh lahir

pelbagai_miscicon.jpgKetika buat house keeping fail-fail lama semasa undergraduate dulu, aku ternampak balik satu artikel yang aku printout dari emel yang aku terima dari seorg kawan lama. Artikel tersebut menerangkan sifat-sifat seseorang yang lahir pada tarikh-tarikh tertentu, dari 1 -30 haribulan. Jadi, aku edit balik di sini supaya mudah difahami dan sebagai bahan untuk dikongsi bersama. Walau bagaimanapun, jangan dipercayai 100%. Setakat untuk bacaan dan hiburan tu, tak jadi masalah…bak kata orang, luas pembacaan, banyak maklumat dan pengalaman yang diperoleh.


Tarikh lahir pada 1, 9 & 24
Golongan ini bersifat pendiam & konservatif. Namun dengan orang-orang tertentu dia cepat mesra. Golongan yang lahir pada tarikh ini mudah terperasan. Kerana sifatnya itu menyebabkan ramai orang yang tidak menyukainya. Namun begitu, dia tetap dikagumi kerana bersikap serius terutamanya yang berhubung dengan orang ramai. Dalam hal percintaan, dia sanggup berhabis semata-mata untuk memenuhi segala keinginan pasangannya. Tapi berhati-hati dengannya kadangkala dia lebih mementingkan persahabatan daripada percintaan dan lebih rela memutuskan cintanya demi sebuah persahabatan yang telah lama terjalin.

Tarikh lahir pada 2, 11 & 30
Orangnya sensitif dan mudah tersinggung. Sifatnya yang suka menyendiri membuatkan dia lebih suka tinggal di rumah. Ramai orang suka bergaul dengannya kerana perwatakannya yang lembut dan ramah. Dia paling benci jika cintanya ditolak atau dikhianati oleh orang yang benar-benar dicintainya. Namun begitu dia selalu bersikap sabar dan tidak terburu-buru dalam bertindak. Sayangnya untuk urusan masa depan dia bersikap pesimis, sering mengalah sebelum mencuba. Oleh itu, mesti ada orang lain untuk mendorongnya agar tidak terus terjebak dengan sikap pesimisnya.

Tarikh lahir pada 3, 18 & 29
Sabar serta pandai menguasai diri adalah cirri khas bagi orang yang lahir pada tarikh ini. Tapi jangan
cuba mempermain-mainkannya, dia akan mengamuk dengan hebat. Dia tergolong dalam golongan yang bijaksana dan bertanggungjawab. Sifat jujur dan ramah adalah modal utamanya dalam bergaul. Tapi dalam soal cinta dia merupakan pasangan yang susah untuk dimengertikan.

 

Tarikh lahir pada 4, & 13
Golongan yang lahir pada tarikh ini adalah seorang yang pandai, suka bergaul dan mudah berubah pendapat. Dia seringkali tidak yakin dengan diri sendiri. Dalam soal cinta, dia tergolong pasangan yang bermata keranjang dan suka bertukar-tukar pasangan. Sifat ini membuatkan orang tidak suka apa lagi untuk bersimpati dengannya. Dia sering bersifat dingin kepada orang lain kerana menganggap orang lain merupakan factor penyebab timbulnya masalah. Tapi dia memiliki sifat kelakar, mudah ketawa dan kadangkala bersifat keanak-anakan.

Tarikh lahir pada 5 & 17
Yang lahir pada tarikh ini adalah seorang yang optimis, bercita-cita tinggi dan punya kecenderungan untuk berprestasi. Namun begitu dia adalah seorang yang berwatak keras dan apa yang diinginkan selalunya dipenuhi. Memandangkan sesuatu selalunya dari segi yang menguntungkan. Tapi sayangnya dia suka menganggap remeh pada orang lain. Dalam soal cinta, berhati-hatilah kerana dia suka bertukar-tukar pasangan.

Tarikh lahir pada 6, 14 & 27
Dia adalah seorang yang tidak mahu kalah dan pantang menyerah. Kejujuran dan keadilan merupakan sifat yang membuatkan dia disegani.dalam soal cinta dia ingin memberi yang terbaik kepada orang yang dicintainya. Namun begitu, harga dirinya terlalu tinggi sehingga dia tidak pernah mengerti mengapa seseorang itu menolak kebaikannya.

Tarikh lahir pada 7, 28 & 31
Dia seorang yang bersifat terbuka, berterus terang dan jujur. Namun dia mudah sekali terpengaruh dan ingin mencapai sesuatu itu dengan cara mudah. Cinta baginya sering diertikan sebagai pengisi masa lapang. Semasa bercinta dia sangat berhati-hati dan suka sekali merayu dan sekira pasangannya curang dengan mudah dia meninggalkannya.

Tarikh lahir pada 8 & 23
Dia bersifat peramah dan sensitive. Dia bersifat lembut dan bijaksana terhadap teman-temannya. Namun begitu, dia tersisih dari teman-teman kerana rasa rendah diri yang terlalu menebal. Dia memerlukan suasana yang seimbang baik sewaktu berfikir mahupun dalam kehidupan seharian.kelemahan yang paling menonjol ialah gugup dan selalu dihantui perasaan khuatir tetapi dia adalah seorang yang penjimat. Dalam urusan cinta, dia seorang yang tabah dan rela berkorban.

Tarikh lahir pada 10, 16 & 21
Suka bekerja keras, memiliki nafsu yang tinggi dalam usaha mencapai cita-citanya. Dalam pergaulan sehari-hari dia merupakan orang yang mudah tersinggung. Namun begitu dia seorang yang jujur dan tabah dalam menghadapi persoalan. Soal cinta dia sangat setia dan sebab itulah dia mudah disenangi. Tapi dia seorang yang terlalu cemburu. Kalau baik dia sangat baik dan kalau jahat, dia merupakan orang yang laing jahat.

Tarikh lahir pada 12 & 19
Orang yang lahir pada tarikh ini memiliki sifat suka dipuji. Dia berharap setiap orang akan menganggapnya sebagai juara. Pada dasarnya dia suka berdandan dan berpakaian rapi. Kerana itulah dia sering membelanjakan wangnya untuk menunjukkan penampilannya. Dalam kehidupan sehari-hari, dia adalah pasangan yang disegani kerana bakat kepimpinannya. Sefatnya yang bijaksana membuatkan dia disegani dalam pergaulan. Dalam urusan cinta, dia adalah pasangan yang sangat susah untuk dipercayai.

Tarikh lahir pada 15, 20 & 26
Jangan mengharapkan sifat romantis dari seseorang yang lahir pada tarikh ini. Dia tergolong dalam orang yang kurang serius, bersikap bodoh dalam menghadapi sesuatu. Namun begitu dia selalu bersikap penuh pengertian bila menghadapai sesuatu masalah. Dia sangat benci pada perkara-perkara yang berbau keributan terutama yang menimbulkan huru hara. Dalam hal percintaan dia menuntut untuk diberi lebih perhatian tapi dia jarang mengambil berat pada pasangannya. Namun begitu sikapnya disenangi oleh kawan-kawannya.

Tarikh lahir pada 22, & 25
Wataknya paling susah untuk dimengertikan. Kadangkala dia disukai kerana kebaikannya dan kadangkala dia dibenci kerana perbuatannya. Namun buat teman-teman, dia merupakan orang yang penuh pengertian. Dalam pelbagai situasi dia lebih suka merendahkan diri jarang sekali mahu menonjolkan kelebihannya pda orang lain. Pasangan jenis ini terkenal sebagai perayu dan sebab itulah dia diberi jolokan seniman
asmara.

(diadaptasi dari emel yang penulis terima pada 3 may 2000, (nama penghantar emel di’disable’kan))

Advertisements

About marahman

I'm proud to be Sarawakian, has a job as a university lecturer and researcher.
This entry was posted in Updates and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s